Neovisni novinarski portal
13.5.2021.
GOSPODARSTVO
Vlasnik najboljeg malog kampa Milan Banovac: Unatoč kiši, gosti nam nisu odlazili

Vlasnik najboljeg malog kampa Milan Banovac:
Unatoč kiši, gosti nam nisu odlazili

U akciji '18. Turistički cvijet - kvaliteta za Hrvatsku 2014' na Danima hrvatskog turizma u Opatiji najboljim malim kampom u proglašen je kamp Jasenovo u Žaboriću. Vlasnik kampa Milan Banovac kaže da je, uz očuvan okoliš i prirodne ljepote, za nagradu zaslužan samo rad i odricanje njegove obitelji.

U akciji ’18. Turistički cvijet – kvaliteta za Hrvatsku 2014′ na Danima hrvatskog turizma u Opatiji najboljim malim kampom u proglašen je kamp Jasenovo u Žaboriću kraj Šibenika. Vlasnik kampa Milan Banovac kaže da je, uz očuvan okoliš i prirodne ljepote, za nagradu zaslužan samo rad i odricanje njegove obitelji. 

Nagrađeni kamp Jasenovo zatvoren je od 1. listopada (Foto: H. Pavić)

Nagrađeni kamp Jasenovo zatvoren je od 1. listopada (Foto: H. Pavić)

 Obiiteljski posao Milana Banovca nagrađen je kao najbolji kamp u kategoriji do 300 smještajnih jedinica. Autokamp je 1. listopada završio sezonu i zatvorio svoja vrata, ali ne zato što nije bilo gostiju. – Unatoč velikim kišama i poplavama, ovog ljeta nitko nije napustio naš kamp zbog lošeg vremena. U njemu je napravljena kvalitetna drenaža, tako da smo i usprkos lošem vremenu imali odličnu sezonu, tri do pet posto bolju od prošlogodišnje. Kamp je zatvoren samo zato jer smo prije ljeta prijavili rad do 1. listopada. Dogodine nećemo pogriješiti i bit ćemo otvoreni barem do 15. listopada – javio nam je Milan Banovac iz Opatije.

Banovac za uspjeh posla zasluge pripisuje prije svega lijepoj prirodi, ali i radu i odricanju svoje obitelji. Tajna uspjeha je, kaže, gusta borova šuma, prirodna lijepa šljunčana plaža, čisto more, mirisi i zvukovi Mediterana… To, međutim, nije dovoljno.

– U kampu radi nas petero, supruga, djeca i ja, a sve što zaradimo ulažemo u kamp. Svih 11 godina koliko već radimo stalno ga oplemenjujemo novim ili poboljšanim sadržajima, pa se to onda vraća, među ostalim, i ovakvim priznanjima. Osim toga, kod nas stvarno nedostaje ovakvih kampova. S jedne strane imamo ogromne kampove koji su uređeni prije 30 ili 40 godina i do danas se nisu mijenjali niti su obogaćivani novim sadržajima. Gostima, barem većini, to ne paše i traže nešto drugo. S druge strane imate male obiteljske kampove u kojima ima mjesta za svega par ili možda desetak auta koji su gotovo bez sadržaja i na jednoj uistinu niskoj razini. Mislim da samo na našem području nedostaje 30 do 50 kampova veličine poput našeg Jasenova – kaže Banovac.

Autokamp Jasenovo više nema gdje širiti kapacitete, zbog čega vlasnik radi na poboljšanju sadržaja, popunjenosti i produženju sezone. U tome uspijeva koliko može i svake godine sezona je bolja tri do pet posto. Rast u njegovom i u poslu drugih turističkih radnika bi bio i veći, kaže Banovac, kad bi postojala mogućnost financiranja.

– Imamo vrlo dobru suradnju s HBOR-om, ali ona radi s poslovnim bankama koje traženjem garancija i drugim uvjetima jednostavno onemogućavaju dizanje kredita – kaže Banovac, koji unatoč ovogodišnjoj i brojnim nagradama iz prijašnjih godina ne uspijeva dobiti kredit za unaprijeđenje posla. Autokamp Jasenovo (Foto H. Pavić) (3)


VEZANE VIJESTI