Neovisni novinarski portal
12.5.2021.
IZDVOJENO
Loukanikos - pseća ledgenda koja živi i nakon što je uginuo (foto Facebook)

Vau-vau:
Kako je grčki pas revolucionar Loukanikos (Kobasica) postao legenda

Loukanikos - pseća ledgenda koja živi i nakon što je uginuo (foto Facebook)
Loukanikos - pseća ledgenda koja živi i nakon što je uginuo (foto Facebook)

Loukanikos – pseća ledgenda koja živi i nakon što je uginuo (foto Facebook)

Loukanikos (što na grčkom znači kobasica), prosvjedni pas, pas revolucionar, od milja Louk, postao je legendarni i svjetski poznat pas i jedna od istaknutijih figura prosvjeda koji su se donedavno događali u Grčkoj. Kako je već poznato, suočeni s drakonskim mjerama štednje koje je pod dirigentskom palicom EU-vlade i Međunarodnog monetarnog fonda krenula provoditi grčka vlast zbog tzv. prezaduženosti te zemlje, u Grčkoj se dogodio val prosvjeda i sukoba demonstranata s policijom.

U okruženju oklopljenih policajaca s pendrecima i suzavcem s jedne strane i ostrašćenih prosvjednika s druge strane, na atenskim ulicama često bi se između dvije suprostavljene skupine našao – jedan pas, dostojanstveni mješanac žućkasto-zlatne kratke dlake. Svojevrsni revolucionarni predvodnik-jurišnik, pas Loukanikos bi se često našao na brisanom prostoru u sendviču između kordona interventne policije i u šalove umotanih prosvjednika, riskirajući pseći život koji je, na koncu, i okončao od posljedica suzavca, kako se navodi u grčkom tisku.

Udaran čizmama i pendrecima, opečen dimnim bombama

Kako se da naslutiti, Loukanikos je uvijek bio na strani prosvjednika, hrabro i prijeteći lajući prema policijskom zdrugu, što ga je često koštalo ozljeda usljed udaraca policijskih čizama i pendreka, te opeklina od dimnih bombi. Jedini put kada za trenutak nije znao odabrati stranu desio se u rujnu 2011. u Ateni: tada su se na ulici našle dvije uniformirane skupine: na jednoj strani interventni policajci,a na drugoj njihove kolege u policijskim odorama – članovi sindikata koji su prosvjedovali. Kako pričaju očevici, Louk je u jednom trenutku bio zbunjen, ne znajući na čiju će stranu stati. No dvojbe su brzo otklonjene, kad je interventna skupina bila napadnuta, i taj put je stao na stranu – napadnutih.
Neštedimice je lajao na oklopljene policajce (foto Facebook)

Neštedimice je lajao na oklopljene policajce (foto Facebook)

Uslijed te svoje istaknute uloge u grčkoj mini-revoluciji, Kobasica je postao svojevrsna ikona sličnih zbivanja diljem svijeta, a već su se počele tiskati i crvene majice s njegovim likom nalik na one inspirirane Che Guevarom. Iscrpljen od čestih prosvjednih aktivnosti, narušenog zdravlja zbog prekomjernog udisanja suzavca i drugih policijskih pirotehničkih antiprosvjednih sredstava, Louk je 2012. godine na neki način umirovljen i prestao je ići na prosvjede, koji su ionako jenjavali. Tako je na koncu i preminuo od posljedica suzavca, kako je zaključio veterinar. Vijest o smrti psa revolucionara se proširila svijetom prije nekoliko dana, i to posredstvom najvećih svjetskih medijskih kuća, no pet mjeseci kasnije nego  je popularni grčki mješanac doista napustio ovaj svijet.

Preminuo na kauču, od posljedica udisanja suzavca

– Loukanikos nije umro prije nekoliko dana, nego pred kraj svibnja mjeseca. Cijela priča tada se uopće nije našla u medijima. Novine “Avgi” su je objavile tek početkom desetog mjeseca u vidu svojevrsne “nekrologije”, a koja je trebala biti objavljena još prije 4 mjeseca, no to se nije dogodilo jer nije bilo dovolno mjesta za objavu. Nakon toga su priču prenijeli drugi mediji u Grčkoj, a onda i u inozemstvu, te je, eto, stigla i do BBC-a – kaže nam Jorgos Papadakis, freelance novinar, dobar poznavatelj političkih i drugih prilika u Južnoj Europi, pa tako i u Grčkoj.
Papadakis potvrđuje priče kako Louk nije bio pas lutalica, već je imao svojega vlasnika koji se stalno brinuo o njemu, te ga je zvao Theodor, a po nekima i Thanakis, dok treći kao njegovo pravo ime ističu Thodoris. Kako je je u svojoj vijesti istakao grčki list Ta Nea, njegov skrbnik po imenu Achilleas je opisao kao je ‘pas spavao na kauču, a onda mu je srce prestalo kucati’, te kako se to dogodilo još 21. svibnja ove godine.
Gdje je bilo dima, eto i Loukanikosa (foto Facebook)

Gdje je bilo dima, eto i Loukanikosa (foto Facebook)

– Loukanikos nije bio bez krova nad glavom, ali je volio lutati – ustvrdio je pritom Achilleas.
– Kad je umro, imao je 10 godina, što i nije puno za jednog psa. Međutim, prema veterinaru, njegov organizam nije bio u dobrom stanju i mogući uzrok za to su bili policijske kemikalije i suzavac koji je pas udisao kad je bio usred demonstacija – pojašnjava nam kolega Jorgos Papadakis.

Pas – osoba godina 2011. godine

Inače, usljed svoje istaknute uloge u grčkim prosvjedima bio je zamijećen i od strane svjetskih medija, te mu je stoga Time magazin u 2011. dao naslovnu stranu, proglasivši ga jednom od ‘osoba godine’. Osoba godine Loukanikos je ipak ponekad znala biti zbunjena raznorodnim revolucionarnim zbivanjima, od kojih su neke u naravi bile manje borba za socijalnu pravednost, a više poligon za izražavanje ekstremističkih stavova. Nije ni čudo: nešto slično se kroz povijest događalo (i događa se) i skupinama ljudi, koje su znale biti zavedene i uvučene u sukobe smatrajući kako su ‘na pravoj strani’, što se kasnije pokazalo potpuno pogrešnim.

http://youtu.be/yn1HApiNUxM

– Istina je da je Loukanikos volio biti blizu demonstanata, a ne policije. Dobio je batine pendrekom od policajaca koji su ga i nogom udarili puno puta. S druge strane, nije baš birao demostrante. Postoje fotografije na kojima je s pripadnicima fašisticke Zlatne Zore u trenucima kada su oni marširali ulicama Atene. Dakle, nije bio bas neki antifašista, kako su ga svi zvali, nego više pas koj je volio biti usred demonstracija. Ukratko, volio je baš akciju, a ne kauč. Iz tih razloga je postao svjetski slavan, u toj mjeri da, na primjer, u Madridu u Španjolskoj postoji tapas bar kojemu je ime “Loukanikos”, baš njemu na cast – otkriva nam Jorgos Papadakis.
No ta izolirana Loukanikosova epizoda zasigurno neće pokvariti opću sliku o tom grčkom psu koji je stekao kultni status, posebice među prosvjednim skupinama diljem svijeta, a kojih je zbog aktualnih globalnih društvenih neprilika i nepravdi – sve više i više.
Vau-vau! – rekao bi na sve to Loukanikos.

Fotografije: Facebook

pas

Udarali su ga...

Udarali su ga…

pas13pas5pas10pas6pas1n

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI