Neovisni novinarski portal
27.5.2024.
EKOLOGIJA / POLITIKA
Ravnatelj PP Vransko jezero Danijel Katičin: Maslina je neobrana, ali je tako sačuvan prostor od divlje gradnje i druge devastacije

Ravnatelj PP Vransko jezero Danijel Katičin:
Maslina je neobrana, ali je tako sačuvan prostor od divlje gradnje i druge devastacije

Park prirode Vransko jezero danas je proslavio svoj 15. rođendan. U Lučici Prosika održano je natjecanje u kartiranju suhozida, posjetiteljima je predstavljena udruga „Betinska gajeta 1740“, te je jedna od gajeta iz mora prebačena na jezero, gdje je kapetan Jadranko Pavić njome posjetitelje vozio u obilazak jezera.

Vransko jezero (Foto H. Pavić) (2)Na proslavi je ravnatelj Parka prirode Danijel Katičin kazao da će, uz zaštitu okoliša i razvoj održivog turizma, u aktivnosti parka nastojati aktivno uključiti lokalno stanovništvo, te je izrazio nadu da će park postati generator razvoja svih mjesta koja mu gravitiraju. U tom smislu je posebno pozdravio uključivanje u proslavu članova udruga Udruge Dragozid i Udruge Modrave, koji su danas tamo kartiralu suhozide, te Udruge Betinska gajeta 1740 i Latinsko idro, koje su na obije strane Prosike demonstrirali plovidbu tradicionalnim drvenim brodovima.Danijel Katičin, ravnatelj Javne ustanove Park prirode Vransko jezero (Foto: H. Pavić)

Danijel Katičin, ravnatelj Javne ustanove Park prirode Vransko jezero (Foto: H. Pavić)

– Što znači ova plovidba gajetom na latinsko idro po Vranaskom jezeru?

D. K.: Pa evo, sretan sam što Park surađuje s udrugama s Murtera, u ovom slučaju s Udrugom Betinska gajeta 1740, koja je dovela ovaj brod. Radi se o tome ovdje se obnavlja stari običaj, da Betinjani, koji su bili vlasnici polja u jugositočnom dijelu Vranskog jezera, u sezoni maslina i sezonama drugih poljoprivrednih radova prebacivali svoje gajete na način da su ih vukli tisuću metara kopnom, od mora do jezera, da bi njima plovili jezerom i stizali do svojih maslinika i ostalih imanja. Nekoliko dana branja maslina gajete bi bile na jezeru, a poslije toga bi ih istim putem vratili u more i nazad u Betinu. Osim za prezentaciju nekadašnjih običaja na ovaj način se intezivira suradnja s lokalnim stanovništvom. Naravno, to nam je stalna zadaća, da mi kao zaposlenici Javne ustanove Parka prirode Vransko jezero promoviramo vrijednosti parka u turističkom i u gospodarskom smislu, da lokalno stanovništvo prepozna jezero kao veliki potencijal, kao budući generator razvoja čitavog kraja.

– U kojoj mjeri su potencijali parka danas prepoznati i iskorišteni?

D. K.: Tek radimo na uređenju infrastrukture kako bi posjetiteljima pružili bolju uslugu, a onda da bi svi od toga imali više koristi. Jezero je valorizirano u smislu zaštite, ali gospodarsko-turističkom, posjetiteljskom dijelu, u smislu uspostave održivog turizma, to nam tek predstoji. Na području Parka ugostiteljskih objekata ima jako malo, a smještajnih kapaciteta uopće nema. Cilj nam je da stanovnici okolnih mjesta budu domaćini turistima koji će iz tih mjesta posjećivati samo jezero.

– Beru li Murterini i Betinjani svoje masline oko Vranskog jezera?

D. K.: Beru drastično manje nego bi trebali. Bere se tek dio, a to je u jednu ruku loše i nadamo se da ćemo u tom smislu popraviti situaciju, obnovom i uređenjem prilaznih puteva. U drugu ruku to je to bilo dobro, jer se sačuvao prostor od bespravne gradnje i drugih oblika devastacije.

– Nije li znakovito da se obljetnica Parka prirode obilježava na Prosici, na šibenskom dijelu parka? Je li ovo prvi put da se obljetnica slavi ovdje?

D. K.: Potpuno sam novi ravnatelj, tu sam tek dva mjeseca, tako da ne znam što je bilo ranije. Znam da su se ovdje odvijali razne manifestacije i happeninzi, a da li je ovdje bilo obljetnica, ne znam. Ovo je 15. godina parka, prilično okrugla obljetnica i bila nam je namjera započeti jednu tradiciju, da bi svake godine na primjeren način bio obilježen dan parka.

– Park se sve više otvara prema Šibensko-kninskoj županiji.

D. K.: Ja nisam tome pridonio, osim što nastavljam ono što zatekao započeto. U neposrednoj blizini glavnog ulaza, lučice Prosika, ali s druge strane morskog tjesnaca, u Betini na otoku Murteru, uredit će se prezentacijski prostor za Parkove Hrvatske s naglaskom na lokalna zaštićena područja, upravo Park prirode Vransko jezero i Nacionalni park Kornati. Radi se o tome da u Betini zajedno s NP Kornati i Općinom Tisno pokušavamo obnoviti staru zadružnu zgradu.  Tu bi onda više radili na paket aranžmanima posjeta i Kornatima i Vranskom jezeru. Svakako nam je želja da se park više otvori Šibensko-kninskoj županiji jer preko parka je veza dviju županija.

– Planira se uspostava brodske linije između Betine i Prosike.

D. K. Budimo realni, dok se ne uredi lučica na morskom dijelu Prosike ta veza neće funkcionirati na najbolji način. Tu nam tek predstoji jako zahtjevan posao uređenja infrastrukture na pomorskom dobru. Moći će se tako nešto dogoditi, ali da bi to bilo u pravom smislu još će proteći neko vrijeme dok ne uspijemo sagraditi tu lučicu.Vransko jezero (Foto H. Pavić) (3) Vransko jezero (Foto H. Pavić) (4) Vransko jezero (Foto H. Pavić) (5) Vransko jezero (Foto H. Pavić) (8) Vransko jezero (Foto H. Pavić) (7)IMG_3257

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI