Neovisni novinarski portal
11.5.2021.
EKOLOGIJA
Prosvjed protiv ugljena (foto Greenpeace)

Greenpeace s krova ‘Lisinskog’:
Prste k sebi od Plomina C!

Prosvjed protiv ugljena (foto Greenpeace)
Prosvjed protiv ugljena (foto Greenpeace)

Prosvjed protiv ugljena (foto Greenpeace)

 Hrvatska podružnica Greenpeacea, globalne ekološke organizacije, danas je usred Zagreba, točnije na fasadi koncertne dvorane Vatroslav Lisinski,  poduzela akciju kojom žele spriječiti pokretanje termoelektrane na ugljen u Istri. S krova zgrade su izvjesili žute transparente namijenjene japanskoj korporaciji s porukom na engleskom jeziku, slobodno prevedeno: ‘Marubeni, prste k sebi od Plomina’.  Aktivisti su istakli i transparente na kojima poručuju kako su građani protiv projekta Plomin C, te kako je ‘ugljen prljav posao’. Evo što Greenpeace kaže u pratećem priopćenju:

Danas su aktivisti Greenpeaca na zgradu koncertne dvorane „Vatroslav Lisinski“ izvjesili 8-metarski transparent s natpisom: „Marubeni, hands off Plomin“ („Marubeni, dalje ruke od Plomina!“). Time su poručili ovoj japanskoj korporaciji, čiji predstavnik sudjeluje na konferenciji „Energy Market Forum“ u Zagrebu, kako investicija u ugljen kao najprljaviju energetsku opciju nije dobrodošla u Hrvatskoj.
greenpeace2
– Postoji mnogo razloga protiv tog štetnog projekta. Prvo, nedavno istraživanje agencije IPSOS pokazuje da se gotovo dvije trećine hrvatskih građana protivi Plominu C. Nadalje, Greenpeaceova analiza utjecaja na zdravlje potvrđuje da će se taj projekt, bude li realiziran, plaćati životima i zdravljem ljudi. Isto tako, ekonomski izračuni pokazuju da će struja koja se tamo proizvede biti barem dvostruko skuplja od one koja se danas može nabaviti na tržištu. Tako nešto moguće je samo ako se tajnim ugovorima investitoru bude jamčio dugoročan otkup struje po previsokim cijenama. Naravno, na račun građana – kaže Zoran Tomić, voditelj Greenpeacea u Hrvatskoj.
U Greenpeaceu napominju kako je HEP nedavno izabrao Marubeni kao glavnog „strateškog partnera“ za izgradnju termoelektrane na ugljen Plomin C, premda je,prema medijskim izvještajima spomenuta strana tvrtka u dva navrata bila osuđena na multimilijunske kazne zbog korupcije povezane s poslovanjem u drugim zemljama, uslijed čega je dobila zabranu korištenja zajmova japanske Agencije za međunarodnu suradnju. Drugi izgledni partner u realizaciji Plomina C, tvrtka Alstom odnosno njezini zaposlenici, osuđivani su za djela korupcije u najmanje sedam slučajeva, upozorava Greenpeace.
greenpeace3
– Naravno da nismo protiv stranih investicija. Ali za ovaj projekt jednostavno nema opravdanja. On znači da ćemo desetljećima uvoziti ugljen, prljavi energent kojeg Hrvatska nema. Plomin C ne otvara nova radna mjesta, šteti zdravlju i okolišu te doprinosi katastrofalnim klimatskim promjenama. S druge strane, Hrvatska je idealno podneblje za sunčane elektrane, a apsurd je da ih imamo manje nego skijaški grad Maribor. Imamo i sjajne uvjete za izgradnju vjetroelektrana koje su danas najjeftiniji izvor struje. Obnovljivi izvori otvaraju puno više radnih mjesta nego prljava energetika i odlična su prilika za investitore, kako domaće tako i strane – kaže Zoran Tomić.

 

greenpeace1

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI