Neovisni novinarski portal
14.5.2021.
POLITIKA
Tko je falio na FALIŠ-u?

Tko je falio na FALIŠ-u?

Otvoren FALIŠ (Foto H. Pavić) (33)

O.k., svi već znamo da šibenski gradonačelnik Željko Burić, inače dobar domaćin svim “festivalcima” koji su od prije godinu-dvije nenadano otkrili Šibenik, na jedan festival ipak ne dolazi. FALIŠ, Festival alternative i ljevice Šibenik, je izbjegao već drugu godinu za redom. Najgore od svega je što to nije učinio zbog osobne nezainteresiranosti, nego vjerojatno zbog stranačke stege. Naputka “odozgo”. Iako, Burić neće pristati na takav izgovor, stvari su po sebi jasne. Nezgodno je to da, navodno, desni poteštat pohodi lijeve “kružoke”, a i ne bi bilo dobro primljeno ni u Središnjici. Uostalom, na Burića je ionako previše primjedbi “s terena”, ne treba mu i denunciranje unutarstranačke “tajne službe” kako je mimo svih pravila HDZ-ovog bon-tona čak i prononsiranim ljevičarima došao poželjeti dobrodošlicu. Pustimo pristojnost i dobre običaje, važnija je stranačka “pravovjernost”. A ona ne dopušta desnici da se, makar i protokolarno, “druži” s ljevicom.

Osim ako nije riječ o izaslanicima Crkve. Njima FALIŠ u njihovom smjernom životu nimalo ne fali, ali im pristojnost nalaže dočekati i pozdraviti sestru benediktinku Teresu Forcades koja je iz Barcelone stigla na šibenski Festival alternative i ljevice kao radikalna kritičarka kapitalizma koja ne štedi ni Crkvu, koja je i feministica i zagovornica prava na pobačaj ali i prava Katalonaca na neovisnost. Na otvaranju FALIŠ-a bila su čak dva predstavnika Šibenske biskupije – don Franjo Glasnović i Ivo Kronja iz Ureda za informacije Biskupskog ordinarijata. Štoviše, don Glasnović je i sudjelovao. U raspravi , potaknutoj izlaganjem Srećka Horvata. I nebo nije palo na zemlju zbog toga. Čak se i razvedrilo. “Bolest ljevičarenja” nije prijelazna. Nema vijesti da se tko zarazio.  Dogma je ostala netaknuta, a Crkva pokazala da i kod nje ima svijeta kojemu uskogrudnost nije jedna od božjih zapovijedi.

Dakle, zašto gradonačelnik ne može, a crkveni izaslanici mogu na FALIŠ?

– Zato jer to dobija politički predznak, tu se problematiziraju i raspravljaju političke i socijalne teme, a takvim skupovima ne prisustvujem- tvrdi Burić.- Smatram da to nije dobra priča. Gradonačelnik mora biti u funkciji građana, a ne ove ili one političke opcije, mada FALIŠ ima status festivala. Nemam osobno političko opterećenje, vjerujte, i ne smeta me lijevi predznak festivala, nego njegova politička determiniranost, a u tome iz principa ne sudjelujem- uvjerava nas gradonačelnik.

Tanak je to alibi za gradonačelnika kozmopolitskih ambicija i izvorno građanske svjetonazorske filozofije. Ali, šta se može. Pitanje opstojnosti. Tako to u politici biva. Gradonačelniku je slušati. Stranku. Ona ga je kandidirala. A tko se još sjeća da su ga građani izabrali? Čak ni sam se time odveć ne zanosi.

S Crkvom je druga stvar. Časna sestra Tereza , makar radikalno lijeva, aktivna i glasna oponentica crkvenih stajališta u mnogočemu, iz Crkve nije izopčena, nego je njezina ugledna i cijenjena pripadnica. A dok je tako, red je da je i Biskupija pozdravi, da joj izrazi poštovanje i dobrodošlicu. Zašto predstavnici Crkve taj korak mogu učiniti, a gradonačelnik svih svojih (su)građana taj “rubikon”, koji nije više od kulturne, protokolarne geste, ne može prijeći? Zar je i Crkva progresivnija od nekih stranaka?

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI