Neovisni novinarski portal
15.5.2021.
KULTURA / UKRATKO
Ruksak (pun) kulture kreće na put po područnim školama i vrtićima

Ruksak (pun) kulture kreće na put po područnim školama i vrtićima

Ruksak (pun) kulture - umjetnost i kultura u vrtiću i školi, zajednički projekt Ministarstva kulture i Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta koji u područne škole i vrtiće dovodi umjetničke programe, započinje i ove godine...

 Karta-ruksak11062014-M

Ruksak (pun) kulture – umjetnost i kultura u vrtiću i školi, zajednički projekt Ministarstva kulture i Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta koji u područne škole i vrtiće dovodi umjetničke programe, započinje i ove godine, javljaju iz Mininstarstva kulture.  Prva će na redu biti djeca iz Drenovaca: 12. rujna 2014. godine program počinje u OŠ Ivana Meštrovića u Drenovcima, u Osječko –baranjskoj županiji, gdje im stiže  bubnjarska radionica za učenike 7. i 8. razreda.

Bubnjarske i strip radionice

–  Izgradnja zajednice zvukom, tišinom i ritmom je radionica pod vodstvom Branka Trajkova Traka bubnjara grupe Zabranjeno pušenje, čiji je cilj putem glazbenih obrazaca otvoriti i stimulirati nove kanale neverbalne komunikacije i postepeno izgrađivati skladnu i čvrstu zajednicu, baziranu na hijerarhiji zvuka i ritma, a ne tjelesnih, umnih ili društvenih predispozicija sudionika, zatim Malu školu arhitekture za učenike 6. i 7. razreda u organizaciji Udruge za promicanje vizualne kulture OPA koja promiče sadržaje s područja arhitekture i urbanizma među djecom i mladima teStrip radionicu za učenike 4. razreda koju vodi strip crtač i likovni umjetnik Tihomir Tikulin. Cilj strip radionice je radionice upoznati učenike s medijem stripa i naučiti ih s razumijevanjem tumačiti narativno-likovnu formu – pojašnjavaju organizatori Ruksaka

Ruksak u Komiži i na Hvaru

    Tijekom rujna, Ruksak (pun) kulture organizira umjetničke programei u Splitsko-dalmatinskoj županiji: u Drveniku, u OŠ Gradac te područnim školama Drvenik i Zaostrog (15. rujna 2014.) s plesnim predstavama i radionicama koje izvode Male koreografske radionice Fronesis. U Starom gradu Hvaru, u Dječjem vrtiću Sardelice (16. rujna 2014.) Male koreografske radionice Fronesis izvest će predstavu Nepospremljene igračke, dok će u Komiži u Dječjem vrtiću i Osnovnoj školi Komiža (23. rujna 2014.), kao dio programa Kazalište na otoku, gradsko kazalište lutaka Split izvesti lutkarsku radionicu i predstavu Košulja sretnog čovjeka. Čitav program Ruksaka punog kulture pročitajte u nastavku: 
   U Ivancu: A tko sam ja? 
 U Varaždinskoj županiji u Ivancu u DV Ivančice i Gornjoj Voći u OŠ A. G. Matoš (18. rujna 2014.) kazališna družina Pinklec iz Čakovca izvest će radionicu i predstavu A tko sam ja? Međimurskoj županiji u Osnovnoj školi Petar Zrinski u Šenkovcu (19. rujna 2014.) Umjetnička organizacija KAVA održat će filmsko-terapijski seminar i učenicima prikazati film Kolja.
     Ruksak (pun) kulture posjetit će Šibensko-kninsku županiju gdje će u osnovnoj Školi Brodarica i Područnoj školi Grebaštica (22. rujna 2014.), Kazalište lutaka Zadar izvesti kazališnu predstavu Mali dinosaur i održati lutkarsku radionicu. U Ličko-senjskoj županiji, Osnovnu školu Lovinac (25. rujna 2014.) posjetit će Gradsko kazalište Zorin dom iz Karlovca s lutkarskom predstavom i radionicom Najbolji prijatelj, a u zadarskoj županiji, u Osnovnoj Školi Ivan Goran Kovačić u Lišanima Ostrovičkim (30. rujna 2014.) Lutkarska organizacija koju fakat trebamo – LOFT održat će radionicu pod nazivom – Zavičajni totemi.

 Sudjelovalo 1122 djece

   U razdoblju od 24. travnja do 12. lipnja, vodeći računa o specifičnoj dinamici rad vrtića i škola, program Ministarstva kulture Ruksak (pun) kulture – umjetnost i kultura u vrtiću i školi obišao je deset županija, prešao 6090 km, održao programe na 20 lokacija (7 područnih škola, 7 osnovnih škola i 6 vrtića) u koje je bilo uključeno 1122 djece. U izvedbi programa i/ili radionica sudjelovalo je više od pedeset umjetnika/izvođača, od toga 11 glazbenika, 8 plesača, 7 glumaca, 4 likovna umjetnika , 5 povjesničara umjetnosti i 5 studenata umjetničkih akademija, kako javljaju iz Ministartva kulture.
Tags: , ,

VEZANE VIJESTI