Neovisni novinarski portal
15.5.2021.
KULTURA
Srećko Horvat na FALIŠ-u (Foto: Hrvoslav Pavić)

Počeo FALIŠ:
‘Naša je budućnost rasprodana još u devedesetima’

Srećko Horvat na FALIŠ-u (Foto: Hrvoslav Pavić)

Filmovima, instalacijama, izložbama i predavanjima, jučer je u Šibeniku započeo 2. FALIŠ.

Srećko Horvat na FALIŠ-u (Foto: Hrvoslav Pavić)

Srećko Horvat na FALIŠ-u (Foto: Hrvoslav Pavić)

‘Uvoznim vranama’, potresnim koliko i duhovitim dokumentarnim filmom Gorana Devića, jučer je započeo drugi Festival alternative i ljevice u Šibeniku. U Gradskoj je knjižnici tipku play stisnuo sam autor, objasnivši da film koji se bavi stresnim suživotom vrana i ljudi u Sisku, njegov prvi uradak, nastao još za vrijeme studija. Vidjeli smo i njegov zasad posljednji uradak, „Dvije peći za udarnika Josipa Trojka“. „Ovaj sam film radio po svom guštu, nisam previše razmišljao o tome kakav će dojam imati na širu publiku, pa se unaprijed ispričavam na njegovoj hermetičnosti“, najavio je Dević film koji je tonom pratio otvaranje Željezare Sisak od prije pola stoljeća, a slikom je bio u sadašnjosti, prativši zamjenu stare peći modernom.

Borko Čelar je dva kata ispod u 19 sati otvorio javnosti svoju instalaciju na temu propale šibenske Revije. „Mnogi od vas na znaju da sam ja po struci modni dizajner, a ovo je moja prva revija“, rekao je Čelar. On je, naime, uz pomoć šibenske novinarke Sanje Jurišić, fingirao modnu reviju Revijinih odjevnih modela, uz prateće, rukom ispisane ispovijesti bivših radnica. Neke od njih došle su i osobno.

Na modnoj reviji Revije bio je i Kruno Lokotar, jedan od organizatora FALIŠ-a, čiji je zadatak bio da okupljenima predstavi i one koji su sjedili u prvom redu. Bili su tu, svojim obrisima na zidu, I Neven Ciganović, Lana Klingor, Modni mačak i mnogi drugi uvaženi uzvanici. O FALIŠ-u je malo kasnije izjavio: „Lani smo bili iznenađeni i presretni odazivom publike i reakcijom medija. Ove godine program će nadići prošlogodišnji“, izjavio je Lokotar.

Udarni dio prvog dana drugog FALIŠ-a počeo je u 20 sati na Maloj Loži. Kristijan Mirić, šibenski informatičar, poznat po blogerskom nadimku Informatičar starog kova, predstavio je, u društvu Lokotara i Emira Imamovića, svoju prvu knjigu u kojoj je, u ediciji Algoritma, ukoričio sve ono što je zapisivao na internetu u zadnje četiri godine. „Sutra ću vjerojatno misliti da sam ovo sanjao“, izjavio je Mirić pred dvjestotinjak Šibenčana u publici, koji na štandu gdje se mogla kupiti knjiga nisu štedjeli. Osim što se radi o jedinstvenim i duhovitim osvrtima na društvene pretumbacije kroz prizmu domaćeg običnog informatičara, činjenica da netko još uvijek piše blog, tu zaboravljenu medijsku formu, dovoljno je intrigantna sama po sebi. Ili, da obrnemo tezu – na blogovima su danas možda ostali samo oni najuporniji i najbolji. Po onome što nam je Mirić pročitao sinoć, on je definitivno jedan od takvih.

Srećko Horvat sam je, preko sat vremena, nakon Kristijana Mirića sjedio na pozornici i održao filozofsko izlaganje na temu: „Dug naš svagdašnji“. Situacija koju nam je predočio nije nimalo ružičasta: svaki se građanin Hrvatske, njezinom krivnjom, svakog dana zadužuje prosječno 18 kuna, u dugu se rađamo, a po svemu sudeći u dugovima ćemo i umrijeti. Rješenja problema Horvat je pronalazio još kod Platona, Biblije, Nietzchea, no ako se te ideje nisu primile u zadnjih tri tisuće godina, rijetko koji optimist misli da će se jednom i primiti. Ni Horvat nije među njima. „Stalno nam govore da mislimo na budućnost, no naša je budućnost rasprodana još u devedesetima“, zavapio je s govornice. Tijekom njegova predavanja u publici se pojavila i časna sestra Teresa Forcades, najveća zvijezda festivala.

Službeno otvorenje FALIŠ-a dogodilo se u kasnim noćnim satima u caffeu Domald, gdje je upriličena prodajna izložba kolaža Maše Kolanović, a sav utržak ide za pomoć šibenskom prihvatilištu za beskućnike.

Tags: ,

VEZANE VIJESTI