Neovisni novinarski portal
11.5.2021.
POLITIKA / UKRATKO
Martina Dalić izašla iz HDZ-a jer nemaju program za izlaz iz krize

Martina Dalić izašla iz HDZ-a jer nemaju program za izlaz iz krize

Evo jedna vijest koja i nije baš svakidašnja: saborska zastupnica HDZ-a i bivša ministrica financija Martina Dalić napušta HDZ, kako javlja HRT. Iz stranke izlazi jer njome nije zadovoljna, odnosno time što u HDZ-u nemaju program pomoću kojeg bi zemlju izvukli iz krize nakon eventualnog preuzimanja vlasti na sljedećim parlamentarnim izborima, kako se ističe.

Martina Dalić (Foto HDZ) (3)

– Martina Dalić neće vratiti saborski mandat HDZ-u, već će nastaviti djelovati kao nezavisna zastupnica. Smatra da njezina stranka ne čini dovoljno kako bi se osim za preuzimanje vlasti pripremila i za poteze koji će doista riješiti hrvatske probleme i izvući zemlju iz krize. U otvorenom pismu javnosti naglašava kako HDZ još nije spreman odrediti se prema svojoj ekonomskoj platformi i graditi rješenja koja zahtijeva dubina i duljina krize u Hrvatskoj. Umjesto rješenja puno je retorike, stvaranja dojma i percepcije u javnosti, a za nju je daljnje sudjelovanje u takvom okružju nemoguće, pogotovo što ne vidi odlučnost da se iskorači izvan ustaljenih političkih obrazaca koji se svode na puko ponavljanje da je Vlada nesposobna, na dnevno političko kritizerstvo i bavljenje prošlošću, kako ona ističe u svojm otvorenom pismu javnosti u kojem obrazlaže svoju odluku -navode na HRT-u.

Dalić je, kaže, predlagala i pojedine zakone, primjerice onaj o depolitizaciji državne i javne uprave te reformi plaća na načelima stručnosti i rezultata rada, no ta je njezina inicijativa ostala u ladici. NJeno je stajalište kako ‘u ekonomskom timu HDZ-a nema koordinacije, vodstva ni jasnog smjera, što joj pokazuje da pripreme za preuzimanje vlasti neće biti dovoljno odlučne niti fokusirane na to da HDZ provodi reforme i poduzme sve mjere za izlazak iz krize’.

Hrvatska ne može podnijeti još jednu nepripremljenu vladu koja se bavi sama sobom i zadržava samo na površini problema poručila je Dalić., a prenosi HRT. 
Martina Dalić je ministrica financija Republike Hrvatske bila godinu dana: od 29. prosinca 2010. do 23. prosinca 2011..
Tags:

VEZANE VIJESTI