Neovisni novinarski portal
14.5.2021.
POLITIKA
Kardinal Bozanić na proslavi sv. Mihovila u Šibeniku: ‘Demonov zadah se širi strukturama’

Kardinal Bozanić na proslavi sv. Mihovila u Šibeniku:
‘Demonov zadah se širi strukturama’

Proslava Dana Grada i blagdana sv. Mihovila započela je jutros budnicom ulicama grada u izvedbi Šibenske narodne glazbe, a kroz stari grad Kalelargom, Poljanom i rivom do katedrale sv. Jakova prošla je i crkvena procesija, gdje je svečanu svetu euharistiju na Katedralnom trgu uz koncelebraciju brojnih svećenika i biskupa predvodio je kardinal Josip Bozanić.

Proslava blagdana sv. Mihovila (Foto H. Pavić) (3)

Biskup domaćin Ante Ivas je ukazao je na povezanost vjernika Šibenika sa svetim Mihovilom. “Ovaj grad svetog Mihovila odabrao je za svoga prvog redarstvenika, gradonačelnika, župna, biskupa da nas štiti i kroz vjekove vodi. Da nas uči da je Bog, da su njegovi zakoni, da je njegova Riječ koja je Tijelom postala najsigurniji temelji na kojima je mudro graditi kuću života osobnog, obiteljskog i narodnog. Zato nas naš zaštitnik svake godine pita: “Tko vam je kao Bog?” Jesmo li ga zamijenili sa idolima koji ljudima truju pamet i srce, ruše svetost obitelji. Treba nam i danas Mihovil i njegova poruka, da nas brani i vodi, da za nas moli. Evo zato ova fešta i procesija i ova sveta misa –  poručio je biskup Ante Ivas u uvodnom dijelu misnog slavlja.

Kardinal Josip Bozanić prisjetio se kako se sv. Mihovil u Šibeniku štuje od prije prvog povijesnog spomena Grada za vrijeme hrvatskog kralja Petra Krešimira IV., o čemu svjedoči trag njegova imena iz devetoga stoljeća kod crkve Sv. Lovre u Donjem Polju, te da je najranije postojanje grada Šibenika vezano uz svetkovanje sv. Mihovila. 
– Danas Crkva slavi blagdan trojice svetih arkanđela: Mihovila, Gabrijela i Rafaela. Malo je mjesta na svijetu u kojima bi se anđeoski značaj mogao toliko razotkriti kao što to postaje vidljivo u Šibeniku, gradu simbolu pjesme i simbolu borbe. Upravo to su, između brojnih drugih, oznake anđeoske službe. Možemo slobodno reći čitava je Dalmacija raspjevana gruda, no šibenska pisma tiha, šibenska pisma mila, posebno je glasovita – rekao je Bozanić.

Proslava blagdana sv. Mihovila (Foto H. Pavić) (10)

Kardinal je iz Šibenika kritizirao povijesni trenutak u kojem živimo.
– Ovdje, s Trga Republike Hrvatske, gledamo i slike nereda koji se sustavno i suptilno čini i u našoj Domovini. Ova Crkva i ovaj vjernički narod s nevjericom gleda kako se olako pogubnim metodama demonov zadah širi različitim strukturama, vidljivima i onima oku skrivenima, i ne dopušta ozdravljenje hrvatskoga bića. Znamo, ime arkanđela Mihovila znači Tko je kao Bog? Zagledani u našu hrvatsku stvarnost, kad bismo u različitim strukturama postavili pitanje: Tko je kao Bog?, kao da se već čuju odgovori raznih umišljenika: ja, ja, ja! Žalosne li zamke zloga pod koju su potpali i u koju nastoje uvući sve oko sebe!  Pitamo danas: dokle toliko iscrpljivanje hrvatskoga čovjeka, da je toliko zabrinut za budućnost svoje djece? Dokle ćemo slušati izvještaje o zatvaranju radnih mjesta i rastu broja nezaposlenih? Dokle ćemo trpjeti da se gazi život, od začeća, i čovjekovo dostojanstvo do smrti? Dokle ćemo gledati kako se olako postupa s javnim dobrima i šalje nedvosmislena poruka: ako nama nije do njih stalo, zašto bi bilo i drugima? Dokle će nam se u školama, na ulicama i medijskim ulicama servirati ideološki obroci koji su dosad zatrovali obitelji mnogih naroda i stvorili rijeke otuđenih, usamljenih i propalih ljudi? Dokle ćemo podnositi nasilje nad hrvatskom poviješću? Dokle ćemo slušati o tobožnjoj pogubnosti svake ideje koja nastoji ozdraviti hrvatsku demokraciju? Dokle ćemo gledati natjecanje struktura različitih predznaka u osiromašenju, materijalnom i duhovnom, hrvatskoga nacionalnog bića? Draga braćo i sestre, unatoč brojnim razočaranjima, stalnim rušenjima, i gaženjima naš se čovjek, kao i njegova Domovina, uvijek pridiže. Teško hoda, ali ide dalje. Zašto? Jer vjeruje. U pozadini vjere hrvatskih ljudi nije naivni optimizam, već duboka svijest, od pradjedova baštinjena, da je Kristova vlast vječna, nikada neće proći, da nikada propasti neće – rekao je Bozanić.

 Proslava blagdana sv. Mihovila (Foto H. Pavić) (4) Proslava blagdana sv. Mihovila (Foto H. Pavić) (6) Proslava blagdana sv. Mihovila (Foto H. Pavić) (8) Proslava blagdana sv. Mihovila (Foto H. Pavić) (2) Proslava blagdana sv. Mihovila (Foto H. Pavić) (1) Proslava blagdana sv. Mihovila (Foto H. Pavić) (9)


VEZANE VIJESTI