Neovisni novinarski portal
14.5.2021.
KULTURA
Izložba u Šibeniku: Idilične i apokaliptične fotografije Vukovara iz ’91.

Izložba u Šibeniku:
Idilične i apokaliptične fotografije Vukovara iz ’91.

U Muzeju grada Šibenika večeras je otvorena izložba fotografija “Vukovar ’91.”, kojom je obilježeno 23 godine od napada na Šibenik i početka Rujanskog rata.

Vukovar - izložba povodom 23. obljetnice Rujanskog rata (Foto H. Pavić) (23)
Izložbu je u Šibenik dovela Ruža Marić, dugogodišnja ravnateljica Muzeja grada Vukovara, koja je tu dužnost obnašala i u ratu dok je muzej bio izmješten u zagrebačkoj Mimari. “Muzej grada Vukovara i Muzej grada Šibenika povezuju ratna događanja iz kojih smo iznijeli žrtve, ali i poticaj kulturne obnove, kao i uspostavljanje života. Vukovar i Šibenik vežu i događaji nakon Domovinskog rata, kada se kulturna šibenska javnost uključila s likovnim donacijama za jedinstvenu zbirku hrvatskih umjetnika s porukom mira i zajedništva u Vukovaru. Šibenski muzealci su prihvatili tu našu ideju, izložbu slika, dokumentarnu izložbu i predavanja te čitav niz događanja koji su svjedočili o ratnim zbivanjima u Vukovaru”, rekla je za TRIS Ruža Marić.
“Zato je ideja o ovoj danas postavljenoj izložbi nama bila izuzetno draga i bitna, pogotovo što se radi o tako značajnom datumu u šibenskoj povijesti. Izložene fotografije svjedoče o Vukovaru 1991., i to onom prijeratnom, a potom i ratnom. U istoj godini. Dakle, vidimo grad kojega krase prekrasni trgovi i palače, grad u punom gospodarskom i kulturnom razvoju sa 44 tisuće stanovnika, s razmišljanjima o budućnosti. Nasurot tomu, strahote su rata, strašna razaranja, koja su započela bombardiranjem najznačajnijeg spomenika kulture, dvorca Eltz. Ovom usporedbom fotografija htjeli smo pokazati bezumnost rata i svega onoga strašnoga što se dogodilo kao poljedica napada na Vukovar”, kazala je ravnateljica vukovarskog Muzeja.
“Ovom izložbom ujedno želimo progovoriti i o budućnosti Vukovara, zbog toga je u sklopu izložbe prikazana i multimedijalna prezentacija, koja bi trebala probuditi optimizam kod svih posjetitelja”, poručila je Ruža Marić. Izložba “Vukovar ’91.” u Muzeju grada Šibenika otvorena je do 12. listopada.[wzslider]
Tags: , ,

VEZANE VIJESTI