Neovisni novinarski portal
15.5.2021.
EKOLOGIJA / UKRATKO
Iz Trilja startao trodnevni biciklistički maraton TransDinara

Iz Trilja startao trodnevni biciklistički maraton TransDinara

Danas je iz Trilja startala međunarodna brdsko biciklistička trodnevna utrka (etapna) koja ima za cilj promociju planina Kamešnice i Dinare. U maratonu sudjeluje oko 350 profesionalnih biciklista iz Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Srbije, Italije i Austrije.

Dio manifestacije je i pratnja koja broji oko 150 članova. Sve u svemu, jedna impresivna priča koja ima za cilj promociju prirodnih vrednost unutrašnjosti Dalmacije koja je kroz prošlost nepravedno bila zapostavljena i zaboravljena. Planinski masiv Troglavske skupije smatra se idealnim za brojne sportske aktivnosti kao i za rekreaciju, a maratonom biciklista ovo će se područje napokon značajnije otvoriti i u turističkom smislu. Turistički iskorak mogli bi doživjeti i manji gradovi i mjesta koja se nalaze u podnožju planina u kojima se njeguje tradicija, a posebna vrijednost im je očuvanost prirode, bogata kulturna baština, izvornost…

Foto: Timun

Organizator maratona TransDinara je biciklistički klub „Timun“ iz Splita i HGSS. Projektom TransDinara zapravo se predstavlja pilot program velikog strateškog projekta Tour de CroActive kao dijela Strategije HGSS-a, te Nacionalne strategije razvoja turizma za razdoblje do 2020.g.
Maraton završava 7. rujna u Kninu, a završna svečanost i podjela nagrada i priznanja organizirat će se na Kninskoj tvrđavi, saznajemo od Ivane Lujić, koordinatorice projekta. Voditeljin projekta su Vedran Medvešek i Ivan Marin.
U prvoj etapi od Trilja preko Kamešnice do Sinja biciklisti će savladati 72 kilometra zahtjevnog terena koji se nalazi na visinskoj razlici od 1200 metara.
Druga etapa, kazuje nam Ivana Lujić koja nam je ustupila i fotografije, osmišljena je tako da polazi iz Sinja, nastavlja u pravcu Troglava i završava u Vrlici. Riječ je o 98 kilometara staze koja ima najveću visinsku razliku od čak 3150 metara što dovoljno govori o zahtjevnosti ove etape. Zadnja etapa kreće iz Vrlike, nastavlja preko Dinare i završava u Kninu. Etapa je duga 65 kilometara, a visinska razlika iznosi 2000 metara.
Maratonska staza je, nesumljivo vrlo zahtjevna, posebno na najvišim dijelovima. Osim velike udaljenosti sudionici će morati savladavati velike visinske razlike, teški teren, nepredvidivu klimu…Za sve sportaše upravo su ovakvi uvjeti veliki izazov. Ako se adrenalinskom izazovu pridoda ljepota krajolika, njegova očuvanost i izvornost, onda je jasno da će svi sudionici biti na dobitku. Uživat će u trodnevnom druženju, u iskonskoj ljepoti planina o kojima su do sada tako malo znali, a nije na odmet spomenuti ni gastronomiju koja će biti jedan od mamaca da se svi oni sutra vrate na ovo područje koje, nesumljivo ima veliki turistički i sportsko-rekreativni potencijal.
timun
Biciklisti će se tijekom maratona zaustavljati u četiri velika grada na tom području-Kninu, Trilju, Sinju i Vrlici. Domaćini će im biti djelatnici Turističke zajednice koji su za sudionike maratona osmislili i zabavni program, a domaćini će im ponuditi specijalitete svojih krajeva.
Maraton su osim HGSS koji je aktivno uključen u manifestaciju, podržali: Ministarstvo turizma, TZ, dvije županije- Splitsko-dalmatinska i Šibensko-kninska, zatim MUP, MORH, Hrvatski centar za razminiranje, planinarska društva…
Dio etapa prolazi kroz područje koje je bilo aktivno u ratu pa će sudionici utrke odati počast poginulim hrvatskim braniteljima i tako se još jednom prisjetiti njihove velike žrtve.

Foto: Timun

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI