Neovisni novinarski portal
15.5.2021.
GOSPODARSTVO
Zlarin- Danas počinje 2. Festival otočkog proizvoda

Zlarin- Danas počinje 2. Festival otočkog proizvoda

Festival hrvatskog otočkog proizvoda Šibensko-kninske županije, u svom drugom izdanju, održat će se 8. i 9. kolovoza na otoku Zlarinu. Organizatori- Županija, Grad Šibenik, TZ Grada Šibenika i Zlarina najavljuju bogat program događanja koji će u dva dana vikenda gostima pružiti obilje zanimacije i što je najvažnije- afirmirati proizvodnju autohtonih otočkih proizvoda koji polako, ali sigirnim koracima utiru put snažnijoj gospodarskoj aktivnosti.

sajam, snimila : J. Klisović

S područja šibenskih otoka i Murtera, čiji proizvodi nose oznaku Hrvatski otočki proizvod, dolazi sedam izlagača kojima će se pridružiti izlagači  s drugih hrvatskih otoka, te tri izlagača čiji će proizvodi uskoro ponijeti laskavi naziv- HOP.
Sa otoka Žirja na Zlarin dolazi Tomica Osredečki koji će se predstaviti svojim medom na bazi ružmarina i kadulje. Sa susjednog Prvića dolaze predstavnici  PZ Faust Vrančić koji će izložiti ulja za njegu tijela na bazi kantariona, smilja, te prvinsko maslinovo ulje, vakumiranu sušenu smokvu, hobotnicu na salatu u maslinovom ulju, prvinski prirodni sapun…
Udruga Argonauta iz Murtera posjetiteljiam će ponuditi edukativni materijal- slikovnic i slagalice kojima informiraju i educiraju lokalno stanovništvo i posjetitelje o prirodnim vrijednostima Kornatskog otočja i potrebi njihova očuvanja, ali i održivog razvitka.

Zlarin, snimila: J. Klisović

U obrtu Kadulja iz Murtera  izrađuje se eterično ulje kadulje, hidrolat kadulje i čaj od ove, po mnogima, najljekovitije biljke. Ovi će se proizvodi, uostalom kao i svi drugi, moći kupiti po popularnim cijenama. Svoje djevičansko maslinovo ulje gostima će ponuditi obrt Raol iz Murtera, obrt Lipa i ovog će puta izložiti svoju atraktivnu mušku i žensku narodnu nošnju, a Turistička agencija Bisaga iz Jezera izložit će drveni kolotur kakav se prije nalazio na jarbolima starih drvenih brodova.
Na Zlarin dolaze gosti sa otoka Korčule, Pelješca i Dugod otoka. Predsatvit će se  autohtonim suvenirima, prirodnom kozmetikom, jadranskim sardinama u biljnom ulju i  povrćem, te rakijom, voćnim i biljnim likerima…
Žitak sa Krapnja i ovoga će puta prodavati svoje poznate spužve za njegu tijela i lica ali i spužvu koja predstavlja originalni suvenir. Tudić-muzej uljara svetog Lovre sa Krapnja, također će promovirati svoje autohtone suvenire i ulja, a Zlarinka- koraljarski centar i muzej predstavit će se atraktivnim i vrijednim nakitom od koralja.
Prvog dana Festivala, u petak navečer, održat će se prigodni kulturno-zabavni program u kojem će sudjelovati klapa Cima, KUD Koralj sa Zlarina, pjesnik Mladen Bjažić te Udruga građana Primoštena sa svojom folklornom sekcijom. KUD Koralj ujedno će uprizoriti staro zlarinsko vjenčanje.

Zlarin-koralji , snimila. J. K.

Predstavnici više Ministarstva očekuju se u subotu prijepodne, a svoj dolazak potvrdio je i Milan Bandić, gradonačelnik Zagreba. O proceduri dodjeljivanja oznake HOP izlagat će Ljubica Ajduković Ugarković, voditeljica Službe za politiku razvoja otoka Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU.
 Izložbu Mladena Pavića – „Život uz obalu“ posjetitelji će moći  razgledati u subotu u budućem Hrvatskom centru koraljarstva. Svi oni koji se ovog vikenda nađu na Zlarinu moći će uživati u besplatnim porcijama rižota s plodovima mora kojeg će u mega teći pripremati kukari iz Udruženja obrtnika Šibenika- sekcije ugostitelja.

 


VEZANE VIJESTI