Neovisni novinarski portal
5.5.2021.
KRONIKA 112
Turisti- avanturisti ne mogu odoljeti zovu Biokova, a kad se izgube, padnu ili se slome, pozivaju HGSS upomoć

Turisti- avanturisti ne mogu odoljeti zovu Biokova, a kad se izgube, padnu ili se slome, pozivaju HGSS upomoć

Sa dolaskom ljetnih žega intezivirale su se potražne i spasilačke aktivnosti HGSS-ovaca kojima smo svjedočili i ovih dana. GSS-ovac Teo Bartulović izvjestio je u nedjelju ujutro javnost o sudbini mladog para iz Češke koji je u jednom trenutku odlučio skrenuti s puta i krenuti na divlji uspon prema Vitreniku, a u toj nakani su ustrajali sve dok se nisu našli na strmoj litici u posve bezizglednoj situaciji.

HGSS

Vrhunac turističke sezone, uz pozitivne aspekte u vidu povećanog priliva turista, donosi i neke negativne nuspojave pri čemu prvenstveno mislimo na veliki broj avanturista kojima Biokovski masiv ne ulijeva strahopoštovanje, već baš naprotiv, kao da ih mami da se upuste u nešto za što nisu spremni. Dvije akcije Stanice Makarska, unutar 24 sata u tijeku najintenzivnije potrage za nestalim Poljakom, najbolji su pokazatelj za to, veli Bartulović koji detaljno opisuje tik spasilačkih i potražnih akcija.
Dok su umorni GSS-ovci prikupljali podatake iz najnovijih akcija potrage za nestalim turistom i analize istih, stigao im je poziv u pomoć slovačkog državljanina koji je ozlijedio skočni zglob. Slovak se tako našao  u bezizglednoj situaciji pa su GSS-ovci morali intervenirati.
U subotu, oko 13 sati sati, točno u trenutku pregrupiranja snaga za popodnevnu zonsku pretragu na području uz obalu, stigla je dojava o dvoje čeških turista koji su se zatekli u gotovo istoj situaciji, na istom dijelu Biokova. Mladi češki par  krenuo je iz Živogošća u smjeru Podaca starim makadamskim putem, no u jednom trenutku su odlučili skrenuti s puta i krenuti na divlji uspon prema Vitreniku. U toj su nakani  ustrajali sve do trenutka dok se nisu našli na strmoj litici, u posve bezizglednoj situaciji.
Na sreću, ovi su turisti bili dovoljno prisebni da upute poziv u pomoć pa je  odmah po dojavi  jedanaest pripadnika stanica Makarska, Split i Šibenik preraspodijeljeno i s potražne akcije  upućeno u smjeru Živogošća. Po dolasku na teren, uspostave kontakta i lociranja unesrećenih planinara krenulo se u akciju, a već nakon prvih par stotina metara strmog i napornog uspona  dalo se naslutiti da se radi o tehnički zahtjevnom spuštanju.

HGSS

Preplašeni i iznemogli par  zatečen je na visini od gotovo 600 metara. Tehnička ekipa GSS-a adekvatno ih je opremila nakon čega se pristupilo dugotrajnom  izvlačenju do prometnice koja se nalazila niže, na oko 600 metara udaljenosti.
Akcija je uspješno privedena kraju u večernjim satima na zadovoljstvo spašavatelja i spašenih. GSS-ovci su zadovoljni odrađenim poslom s obzirom da spašeni nisu pretrpjeli ozbiljnije ozljede, a nekoliko modrica i ogrebotina  je za zanemariti. Onima koji nisu poštivali planinu i svoju kondiciju, za opomenu.

VEZANE VIJESTI