Neovisni novinarski portal
18.5.2021.
KULTURA
Starohrvatsko groblje u Donjem polju, snimila: J. Klisović

Tajna “groba plemenske odličnice” br. 112 – Starohrvatsko groblje u Donjem polju konačno propisno označeno

Starohrvatsko groblje u Donjem polju, snimila: J. Klisović

Još potkraj šezdesetih godina prošlog stoljeća, na predjelu zvanom Kosa u Donjem polju, otkriveno je starohrvatsko groblje koje potječe iz 9. i 10. stoljeća. Vlasnik parcele počeo je 1965. g., tada na svojoj parceli graditi omanju kuću, podigao betonsku prizemnicu i, na veliko čuđenje i zaprepaštenje, otkrio tragove više grobova. Alarmirao je arheologe koji su odmah započeli istraživačke radove, a kasnije i konzervaciju pronađenih grobova što je trajala do 1970.g. Radovima je rukovodio danas pok. arheolog Zlatko Gunjača koji je na Kosi iskopao i istražio ukupno 123 groba. Već na prvi pogled vide se brojni dječji grobovi, najčešće u paru. Djeca su u ono vrijeme često umirala pri porodu ili neposredno nakon poroda, odnosno u prvim godinama života. Glad i bolesti uzimale su svoj danak kod najneotpornijih-djece.

Starohrvatsko groblje u Donjem polju, snimila: J. Klisović

Starohrvatsko groblje u Donjem polju, snimila: J. Klisović

Upravo ovih dana, zahvaljujući agilnosti arheologa Željka Krnčevića, ovaj je arheološki lokalitet propisno označen tako da putnici namjernici koji putuju cestom Šibenik-Split, u mjestu Donje polje, mogu razgledati grobne ostatke iz vremena od prije tisuću godina. Starohrvatsko groblje nalazi se, naime točno uz prometnicu uz koju je uređeno i ugibalište tako da se posjetitelji mogu zustaviti i „baciti pogled“ na starinu. Za sve one koji su svjesni vrijednosti jednog ovako starog arheološkog nalazišta, njegova dostupnost je pravi zgoditak. Naime, malo je ovako starih i dobro sačuvanih ostataka grobalja starog tisuću godina koje namjernici mogu posjetiti i to posve besplatno. U nekim zemljama koje se diče razvijenim kulturnim turizmom posjetitelje se vodi na lokalitete stare jedno-dva desetljeća i pričaju im zanimljive i intrigantne  priče koje gosti, željni novih povijesnih spoznaja, žedno upijaju. U Hrvatskoj je kulturni turizam gotovo u povojima pa ne čudi što se tek zadnjih godina na ovom polju stvari pokreću sa „mrtve točke“. Istraživanje, konzervacija i propisno označavanje zanimljivih lokaliteta, putokaz su kako se treba raditi.
Starohrvatsko groblje- snimila : J. Klisović

Starohrvatsko groblje- snimila : J. Klisović

Željko Krnčević, voditelj Arheološkog odjela Muzeja Grada Šibenika upoznaje nas sa posebnostima ovog groblja koje se, inače smatra jednim od  najvećih na širem području, ne samo Šibenika i njegove okolice, već Dalmacije i šire.
Grob plemenske odličnice, snimila . J. K.

Grob plemenske odličnice, snimila . J. K.

Tajna groba broj 112

-Jedna od osobitosti Kose svakako je način gradnje grobova koji su, zapravo uklesani u kameni živac kako bi se dobio prostor za polaganje i pokapanje pokojnika. Drugo obilježje je korištenje gline kao vezivnog tkiva koje je spajalo velike kamene ploče s kojima je grob bio prekrivan i kamenjem od kojeg je grob izgrađen. Glina se, naime vrlo rijetko koristila u to vrijeme. Ovaj smo vezivni materijal pronašli još samo u Dubravicama i Vaćanima. Ostala groblja, naime  nisu imala nikakav vezivni spoj. Groblje na Kosi je brojno što je još jedna u nizu njegovih osobitosti, a posebno osobitim smatra se grob broj 112 kojeg je arheolog Zlatko Gunjača nazvao „grobom plemenske odličnice”.

snimila: j. K.

U “grobu plemenske odličnice” pronađene naušnice, prstenje, puce i nož za čišćenje ribe

U “grobu plemenske odličnice”  broj 112, arheolog Gunjača pronašao je vrijedne predmete koji zorno svjedoče o statusu pokojnice koja je, očito bila bogata i pripadala višem staležu. Pored njezinih kostiju pronađene su dvije srebrne četverojagodne naušnice, srebrno puce ukrašeno filigranom, dva srebrna prestena i kao posebnost- jedan nož koji je služio za čišćenje ribe.

snimila : J. K.

Nož je izrađen od željeza i ima koštanu oplatu na izrezbarenoj  dršci. Gunjača je u grobu 112 pronašao uistinu lijepe i vrijedne primjerke nakita i drugih predmeta koji su izloženi u stalnom postavu Muzeja Grada Šibenika.  Arheolozi su u muzej prenijeli cijeli “grob 112” i predmete pronađene u njemu kao svjedočanstvo jedne epohe.
Arheolog Željko Krnčević, snimila : J. K.

Arheolog Željko Krnčević, snimila : J. K.

-S obzirom da je teren na Kosi u vlasništvu Muzeja, kao i pripadajući stari betonski objekt kojeg je raniji vlasnik počeo graditi kao kuću, planiramo u njemu urediti manju zbirku, te  posjetiteljima virtualno prikazati Donje polje, njegovu povijest, gradine, antiku… Grupe učenika, studenata i ostali zainteresirani, tako bi, na licu mjesta, saznali nešto više o zanimljivoj povijesti ovog mjesta koje je u arheološkom smislu vrlo bogato i interesantno, reći će Krnčević navodeći obližnji lokalitet svetog Lovre koji je od velikog značaja za ukupnu hrvatsku povijest.
Dječji grobovi- snimila : J. K.

Dječji grobovi- snimila : J. K.

Krnčević hvali napore Dina Karađole, direktora TZ Grada Šibenika na projektu postavljanja informativnih tabli i signalizacije na više arheoloških lokaliteta, od spomenute Kose, Danila… Informativne table postavljene su i na lokalitetima u Srimi, na otoku Žirju, a uskoro i na svetom Ivanu u Vrpolju.
Konzervirani grob, snimila: J. K.

Konzervirani grob, snimila: J. K.

Zahvaljujući dobroj suradnji s komunalnim tvrtkama koje se bave uređenjem zelenih površina, trava je pokošena na svim arheološkim nalazištima koji sada izgledaju uređeno, uostalom kako i treba biti.

VEZANE VIJESTI