Neovisni novinarski portal
5.5.2021.
POLITIKA / Portreti
Portret tjedna / Nela Sršen, liječnica, loalpatriotkinja i croato-nostalgičarka: Počasna konzulica Hrvatske fascinirana “duhovnošću” haaškog osuđenika za ratni zločin

Portret tjedna / Nela Sršen, liječnica, loalpatriotkinja i croato-nostalgičarka:
Počasna konzulica Hrvatske fascinirana “duhovnošću” haaškog osuđenika za ratni zločin

nela_srsen_portret_tjedn_2

Doktorica Nela Sršen (49), vrsna kirurginja koja  je, nakon specijalizacije u New Yorku, postala najmlađom članicom tima za transplantaciju jetre prof. Davida D’ Amica, najcjenjenijeg talijanskog kirurga Sveučilišne bolnice u Padovi, osvjedočena humanitarka, lokalpatriotkinja, zaneseni domoljub, per fin, počasna konzulica Hrvatske u Italiji, s politikom ubuduće, radi svoje i naše mentalne i moralne higijene, ne bi trebala ni koketirati. Biti ugledan liječnik, prvorazredan profesionalac i stručnjak, humanist i dobrotvor, doista nije nikakvo jamstvo za politički uspjeh. Nela je jedan od recentnih dokaza toj tezi, jer, ne samo da se u svijetu surove i sirove politike ne snalazi, ova zanimljiva, atraktivna Metkovka, u političkoj se areni potpuno izgubila. Orijentirajući se pomoću kompasa podešenog za potrebe glorificiranja lika i (ne) djela haaškog osuđenika za ratni zločin Darija Kordića, kao utjelovljenja pojma Hrvat (?!), doktorica Sršen zalutala je u bespuća hrvatske zbiljnosti i iskrivljenih ljudskih i civilizacijskih vrijednosti. Što joj se dogodilo da u zločinu bez pokajanja nalazi dostojanstvo?

Nela i Arsen

Nela je rođena u Metkoviću, no, srednju školu je završila u Splitu, a potom studij medicine upisala u Padovi gdje će ostvariti zavidnu liječničku karijeru. Kao liječnik specijalist, član respektabilnog tima za transplantaciju jetre u Sveučilišnoj padovanskoj bolnici, osobnim angažmanom i zalaganjem spasila je život mnogim teško oboljelim građanima Hrvatske. Jedan od njezinih prvih pacijenata za čiji se život izborila, bila je dvogodišnja Snježana Turić iz Travnika kojoj je omogućila normalno i zdravo odrastanje i danas je to mlada žena koja je proslavila punoljetnost. Svojom požrtvovnošću dr. Sršen je spasila bar stotinjak pacijenata iz Hrvatske, a svoj novi život duguje joj i, po svoj prilici njezin najpoznatiji pacijent, hrvatski kantaautor i pjesnik,  neponovljivi Arsen Dedić.

Humanost dr. Sršen podvučena je i njezinom ulogom u udruzi “Hrvatska kuća” čija je utemeljiteljica, a osnovala je  zbog projekta kupnje jedne kuće u Padovi koja bi bila namijenjena boravku hrvatskih, teško oboljelih, građana na liječenju u Italiji, koje je nerijetko i dugotrajno i skupo. Iznimno empatična, humana i s posebnim senzibilitetom spram svojih sunarodnjaka koji trebaju medicinsku pomoć, doktorica Nela etablirala se u Hrvatskoj kao prvorazredna dobrotvorka i iznimno sposobna i iskusna liječnica. Uživala je respekt ne samo u Hrvatskoj nego i šire, njezino je ime postalo prepoznatljivo i uvažavano koliko kod običnih “malih ljudi”, toliko  i kod kolega u struci.

Politika joj čini što ni iskustvo bliske smrti nije…

I sama je prošla iskustvo bliske smrti, i otad, kako je više puta javno svjedočila, počela priznavati vrijednost vlastitog života, o čemu je pisala i u knjizi “Rak na duši” koja je svojevrsna zbirka autobiografskih priča čija je esencijalna poveznica iskustvo bitke sa zloćudnom bolešću, kako joj izbjeći, odnosno, kako je uspješno nadvladati. Fizička bolest pobjeđuje se, kazivala nam je Nela, jačanjem duha, njegovim otvaranjem, izgradnjom samopouzdanja i povjerenja, koncentriranjem pozitivne energije. Zašto je jedna tako senzibilna, suosjećajna i brižna osoba, s toliko snažnih osobnih i tuđih iskustava o životu i njegovim kušnjama, imala potrebu zaploviti mutnim , krivudavim koritom političke rijeke? I u njoj se, naposlijetku, sada je to izvjesno, uzaludno potopiti…

–  Toliko istinskog dostojanstva, osjećaj blaženosti i spokoja, te superiorne dimenzije svijesti, sve ovo karakterizira Darija, koji utjelovljuje pojam Hrvat- izgovorila je ovih dana za Slobodnu Dalmaciju Nela Sršen i- ostala živa. No, mnogi su se čitajući takav začudni, iracionalni konstrukt ugledne liječnice, pitali, koliko je zapravo dr. Sršen pri zdravoj pameti!? O kakvom dostojanstvu, blaženosti i spokoju , kao produktu “superiorne dimenzije svijesti”, kod osuđenika za jedan od najtežih ratnih zločina dr. Sršen govori ? Zar uopće može biti dostojanstva u zločinu? Zar Kordić ima blaženosti i spokoja? Je li dr. Sršen pomiješala likove iz jednog opskurnog ratnog romana, pa žrtvu zamijenila zločincem?

Dario Kordić- santo subito!

– U njemu ( Kordiću, op.a.) nema mjesta za ljutnju, za mržnju, netoleranciju, samo ljubav za sve, za domovinu, Boga. Dario je lekcija života i l judskog digniteta( ?!!!, op.a.) Sretna sam što mogu još uvijek upoznati takvo biće. A 17 godina nakon oduzete slobode, na Darijevom licu i u očima zrače samo netipična ljudska toplina i ljubav. Dario je duhom i sviješću uvijek bio slobodan- tako je za Slobodnu o proskribiranom haaškom osuđeniku Dariju Kordiću nadahnuto, posve fascinirana njegovom „božanskom svetošću“govorila padovanska liječnica, sveudilj bogohuleći i vrijeđajući temeljni osjećaj pravde i istine kod svakog zdravog i poštenog čovjeka

. Mislimo li na istog Darija? Govori li Nela Sršen o onom Dariju protiv kojega je 1995. podignuta haaška optužnica zbog besprizornog zločina nad Bošnjacima, u Ahmićima, gdje je ubijeno preko stotinu ljudi, mahom civila, staraca, žena , djece? O onome Kordiću koji je 2001. pravomoćno osuđen na 25 godina zatvora zbog političke ( zapovjedne) odgovornosti za zločin , o onome liku koji je poslije 17 godina odležanih u zatvoru u Haagu dočekan u Hrvatskoj od nekih svojih sljedbenika, među kojima i svećenika, poput najvećeg hrvatskog junaka, poput nepokolebljivog viteza koji je najproduktivnije godine života „žrtvovao“ za domovinu?

Da, vjerojatno je u percepciji dr. Sršen o takvom „živućem svecu“ riječ. Kojega bezrezervno, egzaltirano i s dubokim naklonom slavi, izražava mu svoje divljenje i pjeva mu glorije. I pritom duboko vrijeđa bol i patnju bošnjačkog naroda, ignorira ili čak negira njihovu žrtvu, obasipajući laudama i divljenjem osuđenog krivca za njihovo tragično stradanje.

Gubitak titule počasne konzulice RH u Italiji (Veneto)

Nela Sršen , razumije se, s takvim defektnim pogledom na ratna zbivanja i njihove aktere, ne može više biti počasna konzulica Republike Hrvatske u Italiji ( regija Veneto)., jer, kako stoji u očitovanju Ministarstva vanjskih i europskih poslova, „gđa Sršen ( ako je zaista izjavila kako je preneseno) aktivno promovira vrijednosne stavove suprotne temeljnim odrednicama hrvatske politike“.

Padovanska liječnica brani se da su njezine izjave nepotpuno prenesene, a njezino izražavanje nespretno, zbog čega se nemušto i neuvjerljivo ispričava čitateljima. O Dariju nije govorila, pravda se pokušavajući umanjiti štetu, iz vremena suđenja, a kamoli vremena u kojemu su se zločini dogodili( ?!).

  • Ja sam govorila o gospodinu(??? op.a.) Kordiću danas, osobito taj dan, na toj vrlo emotivnoj misi i o onom što sam tada vidjela i duhovno osjetila- tonula je sve dublje u besmisao neodrživog izgovora, ostajući uporno na istom valu nacional-domoljubnog kiča koji i dva desetljeća poslije rata još vruće zagovara onu bojno-huškačku o nepostojanju hrvatskog zločina, jerbo, u opravdanom, obrambenom ratu zločin Hrvati nisu mogli počiniti. Pa ni u Ahmićima, na tlu susjedne BiH, na kojoj Hrvatska , kažu, nije ratovala, niti ma kakve pretenzije imala…

Glorije za osuđenog zločinca, ali ne za zločin (?!)

A Nela Sršen je, ma koliko netko to ne uspijevao razumjeti, u Kordiću vidjela „ samo ljubav i duhovnost kakvu imaju rijetki, možda upravo zbog svega što je prošao, jer treba puno duhovne snage da bi se diglo nakon pada, ma što uzrokovalo taj pad“. Ali, sve te aureole koje nad „svetim Darijom“ produhovljena i nadahnuta liječnica vidi, sva ta božanska karizma što iz njega zrači i doktoricu duboko prožima,“ ne znače pravdanje djela za koja je Kordić osuđen“.

  • Bilo kakva podrška ili glorifikacija bilo kakvog, posebno ratnog zločina ili zločinca ne zaslužuje titulu počasnog konzula i u potpunoj je suprotnosti s mojim vjerskim, ljudskim i profesionalnim principima- zapetljava se u kontradiktornostima dr. Sršen, dodajući kako je život posvetila borbi za svaki ljudski život i zadnje što bi pomislila je štititi nekog tko život oduzima, ali kao vjernica duboko vjeruje u oprost i pokajanje- zaključila je , dosljedna u svojoj nekonzistentnosti. Zar se Kordić pokajao, javno od Bošnjaka oprost zatražio?

Bježi Nela iz politike, nije to za tebe!

Šteta za dr. Sršen. Bio je ovo autogol koji svojom silinom para mrežu. Čak ni lopta u toj zamci nije mogla izdržati, nego je iz nje izletjela glavom bez obzira. Kao što bi i Neli Sršen bilo bolje da što brže nestane iz svijeta politike čiji ju je mlinski kamen već dobro stisnuo, istiskujući iz nje i ponos i dostojanstvo. A tako silno se u zadnje vrijeme upinjala uspjeti u politici. Uvjerena da tu ima što za reći. Pa je lani na izborima pokušala do EU zastupnice preko nezavisne liste Ivana Jakovčića, i nije uspjela, baš kao ni IDS-ov osnivač sam, ali je ove godine, u paktu s SDP-om našao načina da provede svoj ambiciozni, ultimativni plan.

Nela, nastavi li se igrati ubojitim političkim oružjem, može od njega samo poginuti. Iskusna i priznata liječnica nije obučena za taj prljavi politički posao. Imala je pogrešne instruktore, krive je Drine slijedila, i jedino u čemu je dosljedna ostala je njezina frapantna nekonzistentnost, gotovo politička infantilnost, nešto što bi se moglo zvati pečalbarskim nacional-romantizmom koji je Hrvatsku kroz povijest skupo stajao, a ipak se i danas, mnogi, potpuno iracionalno u njega zaklinju. Zar to treba Neli Sršen? Je li joj medicina toliko dosadila da od nje bježi u politiku pod svaku cijenu, pa i gubitka svakog dostojanstva i osjećaja za povijesne činjenice?

 

 

 

 

 


VEZANE VIJESTI