Neovisni novinarski portal
18.4.2024.
POLITIKA
Čačićevi “reformisti” prije osnivanja stranke, već koketiraju s HDZ-om !

Čačićevi “reformisti” prije osnivanja stranke, već koketiraju s HDZ-om !

“Inicijativa za osnivanje narodne stranke - reformisti”, u svom udarnom sastavu - Čačić, Martinčević, Baranović - oglasila se s konferencije za novinare prijetnjom da je spremna čak i rušiti Vladu u kojoj je dojučer participirala, ustraje li Milanovićeva ekipa na...

Čačić

“Inicijativa za osnivanje narodne stranke – reformisti”, u svom udarnom sastavu- Čačić, Martinčević, Baranović – oglasila se s konferencije za novinare prijetnjom da je spremna čak i rušiti Vladu u kojoj je dojučer participirala, ustraje li Milanovićeva ekipa na ukidanju sufinanciranja prijevoza srednjoškolaca, kako to najavljuje novi ministar znanosti, obrazovanja i sporta Vedran Mornar. Vijest je toliko naljutila Čačićeve “narodne reformatore” , jer je “politika ulaganja u obrazovanje ključ razvoja i konkurentnosti”, radi čega je Varaždinska županija pod Čačićevim vodstvom još 2005. uvela besplatan srednjoškolski prijevoz, da bi i s crnim vragom tikve sadili i o glavu ih  Vladi razbijali. Ako treba i s HDZ-om bi se udružili na toj temi, jer je jednaka šansa  i pravo na srednjoškolsko obrazovanje svima, nužan preduvjet za ostvarenje zadanih ciljeva, tvrde  u vodstvu “Inicijative”.

No, čini se da Radimir Čačić, bivši prvi potpredsjednik “lijeve” Kukuriku vlade, nije spreman s HDZ-om samo na “partnerstvo za jednakopravno obrazovanje mladih”. U intervjuu “Večernjem listu” prije nekoliko dana suradnju s proskribiranom strankom osuđenom za kriminalno-koruptivne radnje, Čačić ne isključuje, ali još o mogućoj suradnji nije razgovarao ni s Milanovićem, pa ni Karamarkom. A očigledno hoće i s jednim i drugim. Trenutno mu je, tvrdi Čačić, najvažnija izrada programa koji će sadržavati reforme što ih država treba provesti, i to će biti osnovna platforma za razgovor sa svim strankama koje su “reformistima” civilizacijski prihvatljive( ?! ), neovisno jesu li lijeve ili desne.

Govori se o koalicijskom trolistu Karamarko-Čačić-Bandić, a sve u kontekstu spekulacija kako bi šef HDZ-a u slučaju pobjede na izborima formirao “vladu stručnjaka”, te osobno zasjeo u stolac predsjednika Sabora. Među tim “stručnjacima” valjda se vidi i Ratko Čačić, pa mu utoliko paktiranje s dojučer mrskim HDZ-om više nije tako odiozno. Vlast pod svaku cijenu, tako bi mogao postati predizborni slogan još neosnovane Čačićeve “narodnjačke” stranke golemih ambicija i skromnog biračkog tijela. Pitanje je, međutim, koliko objektivno “piza” buduća deideologizirana reformistička opcija i hoće li doista, kako se apriorno ističe, biti tako poželjna udavača. Čini se da bi to prije moglo biti pregrijavanje ražnja dok je zec još u šumi…

A kako na tu, možebitnu suradnju s HDZ-om gleda Petar Baranović donedavni HNS-ov saborski zastupnik, koji je čak i u trenutku napuštanja stranke i pridruživanja “reformistima” otvoreno izjavio da bi bio najsretniji suradnjom i pobjedom Kukuriku tima? Je li i Baranović “prilagodio” retoriku prilikama i novim političkim šansama?

– O nikakvoj suradnji s Karamarkom nije se još razgovaralo,a realno govoreći, godinu i pol prije izbora, prerano je za te priče. Inače, ambicija svake političke stranke koja želi nešto napraviti je da participira u vlasti. Ne volim gatati u politici, jer je to neozbiljno i to ne radim, ali ne mislim da je mudro toliko prije izbora zatvarati nekomu vrata za suradnju – oprezno će Baranović. Za njega je, kaže, sada relevantna samo pozicija “reformista” koji nisu ni klasična oporba ni podrška vladi.Oglasili su se, dodaje, zbog skandalozne najave ukidanja sufinanciranja prijevoza srednjoškolaca, a time i mogućnosti ravnopravnog školovanja  za one koji žive u ruralnim sredinama, što je nedopustivo. – A vas to ne zanima, vi novinari želite znati, ne ono što će biti sutra, nego i ono za četiri godine- ljuti se Baranović i nastavlja: – Kakvu će formu imati nekakvo političko partnerstvo za godinu i pol dana, nije pametno prejudicirati. Jer štošta se na političkoj sceni može promijeniti, pa i sama narav ali i percepcija određenih političkih opcija. Izvjesno je samo da predizborna suradnja teško dolazi u obzir!

Osnivanje “Reformista” potkraj rujna, ili početkom listopada

Inicijativa za osnivanje narodne stranke- reformisti osnivačku skupštinu priprema za kraj rujna, odnosno početak listopada, saznajemo od Baranovića. – Na terenu se radi intenzivno, imamo nekoliko tisuća potencijalnih članova u ovom trenutku, i za razliku od nekih stranaka koje su nastale u baraci ili kino-dvorani, mi ćemo na skupštinu po modelu “jedan član – jedan glas”. Svi koji pristupe stranci bit će u prilici birati njezino vodstvo. A o ljudima u brojkama neću govoriti, to sam se zarekao kad su neki ispraćali kolege iz HNS-a riječima: “Otišlo je komada tri…”

Petar Baranović (Foto H. Pavić) (1)

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI