Neovisni novinarski portal
15.5.2021.
UKRATKO

Najveće plaće u lipnju isplaćene u sektoru Zračni prijevoz, a najmanje radnicima u proizvodnji odjeće

Prosječno isplaćena mjesečna plaća u pravnim osobama za mjesec lipanj iznosila je 5497 kuna u neto iznosu i kao takva je u nominalnom iznosu bila  na istoj razini, a realno niža za 0, 2 posto u odnosu na prethodni mjesec. Ako se najnoviji statistički podaci Državnog zavoda za statistiku usporede sa istim prošlogodišnjim mjesecom, onda je ovogodišnja lipanjska plaća nominalno niža za 1, 5 posto, a realno je u padu za 1, 3 posto.

                           Najveće plaće isplaćene u Zračnom prijevozu

Najveće prosječno isplaćene plaće imali su zaposleni u sektoru Zračnog prijevoza. Prosjek njihovih plaća iznosio je 10 093 kune. Ovako visok prosjek ne čudi ako se zna da piloti i kontrolori zračnog prometa, posve zasluženo, imaju najveće plaće. Ono što iznenađuje svakako su prosječne plaće u djelatnosti promidžbe (reklame i propaganda), a riječ je o prosječnoj isplaćenoj plaći od 9163 kuna. Po prosječnoj visini mjesečnih primanja u iznosu oko 8 tisuća kuna slijede zaposlenici u sektorima Proizvodnja osnovnih farmaceutskih pripravaka, Računalno programiranje i savjetovanje, Financijske uslužne djelatnosti, Vađenje sirove nafte i prirodnog plina i Telekomunikacijama. Nešto manje, prosječno oko 7 tisuća kuna imaju zaposlenici u djelatnosti Stručne, znanstvene  i tehničke djelatnosti i Opskrbi energijom.

        Najniže plaće primaju radnici u djelatnosti Proizvodnja odjeće

Najniže plaće i dalje primaju radnici u djelatnosti Proizvodnja odjeće- 2938 kuna, zatim u sektoru Proizvodnja tekstila-3808 kuna, Preradi drva-3428 kuna… Sektor obrazovanja i dalje se kreće oko prosječno 5,5 tisuća kuna, koliko imaju i zaposlenici u sektoru Poljoprivreda i šumarstvo.
U Hrvatskoj je, po zadnjim podacima DZS,  1 666 435 aktivnog stanovništva, dok je ukupno zaposleno 1 361 510.
Inače,  u lipnju je u pravnim osobama u Hrvatskoj bilo ukupno zaposleno 1 124 946 zaposlenih od čega na žene otpada 535 449 radnih mjesta. Broj ukupno zaposlenih je u blagom porastu od simboličnih 0,8 posto što posebno veseli u ovim tmurnim gospodarskim vremenima. U porastu je čak i broj zaposlenih žena i to za 1 posto.
Ako se podaci upoređuju sa lanjskim lipnjem onda je broj zaposlenih veći za 1,4 posto, a u slučaju ženske radne snage za 1,7 posto.
Sektor Obrtništva i slobodnih profesija trenutačno zapošljava 5 posto više radnika nego u prethodnom mjesecu. Broj nezaposlenih u lipnju, u odnosu na svibanj, pao je za 6,9 posto što se pripisuje sezonskom zapošljavanju.
Stopa registrirane nezaposlenosti u lipnju iznosila je 18,3.
Iako se stanje u prerađivačkoj inustriji zadnjih mjeseci popravlja na više razina,  u ovom sektoru je zaposleno tek nešto manje od 200 tisuća radnika ( 199 374). Po brojnosti slijedi sektor Trgovina na veliko i malo sa 177 tisuća radnika, u Javnoj upravi i osnovnom socijalnom osiguranju radi 104 tisuća djelatnika, u sektoru Obrazovanja zaposleno je 110 tisuća radnika…

VEZANE VIJESTI