Neovisni novinarski portal
19.4.2024.
GOSPODARSTVO
Na popisu poslodavaca koji ne isplaćuju plaće je i stotinjak tvrtki i pojedinaca iz Šibensko-kninske županije

Na popisu poslodavaca koji ne isplaćuju plaće je i stotinjak tvrtki i pojedinaca iz Šibensko-kninske županije

Na popisu poslodavaca koji svojim radnicima u razdoblju od 1. siječnja do svibnja ove godine nisu isplatili plaće nalazi se stotinjak pravnih i fizičkih osoba sa područja Šibensko-kninske županije čiji zaposlenici nisu dobili plaće. Najveći broj pravnih i fizičkih osoba sa područja ove županije sjedište ima u Šibeniku što je i očekivano s obzirom na razvijenost i brojnost stanovništva i ukupnog broja zaposlenih, a potom slijedi Knin, Vodice, Murter, Drniš, Tisno…

NAUTA_SUD_prosvjed-Nauta

Inače, lista pravnih osoba koji nisu isplatili plaće svojim radnicima broji ukupno 5620 poslodavaca. Na pretposljednjem, tj. 5619, mjestu naveden je Županijski radio Šibenik d.o.o. čiji zaposlenici plaću nisu vidjeli tri mjeseca, a kako stvari stoje, plaću neće dobiti ni za četvrti mjesec. Na popisu fizičkih osoba je ukupno 1418 poslodavaca među kojima je i  19 imena sa područja Šibensko-kninske županije.

Kad je riječ o ovoj županiji brojske su vjerovatno nešto veće jer neke tvrtke koje  djeluju na ovom području, sjedište imaju u nekim drugim gradovima, najčešće u Zagrebu.

Listajući popis pravnih osoba može se iščitati kako na njemu nema poslodavaca koji zapošljavaju veći broj radnika što zapravo i ne čudi kada se zna da u takvim radnim sredinama postoji kakva- takva sindikalna organiziranost koja svojim djelovanjem prisiljava poslodavce na ispunjenje obveza. Osim toga, veće tvrtke imaju i kolektivne ugovore. Na popisu je najveći broj malih poslodavaca, ali koliko točno imaju zaposlenih, lista nije otkrila. Poznata je samo ukupna brojka za Hrvatsku, a ona govori o 27 tisuća radnika koji rade, a ne primaju plaće.

Na listi je nekoliko manjih tvrtki iz županije koje se bave energijom, uslužnim djelatnostima, proizvodnjom sira, prodajom ribe, prodajom metalnih dijelova i rakije, zatim onih koje se bave visokogradnjom.. Plaće ne isplaćuju ni neki šibenski sportski klubovi, jedan poslodavac koji pruža usluge stambenim zgradama, škola za obuku vozača…Među neplatišama-fizičkim osobama su uglavnom nepoznata ili manje poznata imena iz sektora obrtništva.

Inače, popis  poreznih obveznika poslodavaca Ministarstvo financija je sastavilo i objavilo kako bi: poticali poslodavce na pravovremeno ispunjenje dospjelih obveza prema radnicima i osiguranja  prava građana u djelovanju pravne države. Kako je navedeno na stranicama Ministarstva financija popis je objavljen s ciljem poštivanja pravnog poretka, odnosno kako bi omogućili bolje kontrole odredbi Zakona o radu koje se odnose na obvezu isplate plaće.

Ministar financija Boris Lalovac najavio je hitni izlazak inspektora rada na teren koji će utjerivati obveze poslodavaca kako bi se radnici domogli svojih primanja. Novac će im se skidati i sa privatnih računa, najavio je ministar.

Popis onih poslodavaca koji ne isplaćuju plaće nazvan je sramotnim iako će se mnogi složiti da je dio tvrtki i fizičkih osoba u nezavidan položaj došao ne svojom krivnjom. Dio krivice leži i na državi i njezinu neučinkovitom aparatu, ali i ukupnom stanju gospodarstva koje je šestu godinu u krizi i recesiji, kao jedina zemlja članica EU.

Radnicima će od utorka, 15. srpnja, biti i teže jer je jučer usvojen novi Zakon o radu koji ide na štetu radnicima i u značajnoj mjeri umanjuje stečena radnička prava.

Popis poreznih obveznika, poslodavaca – pravnih osoba


VEZANE VIJESTI