Neovisni novinarski portal
14.5.2021.
KULTURA
Kries u Solinu: foto Ethnoambient Salona

Irci, Grci, Belgijanci i naši:
Ethnoambient – glazbena proslava kulturne raznolikosti

Kries u Solinu: foto Ethnoambient Salona
Kries u Solinu: foto Ethnoambient Salona

Kries u Solinu: foto Ethnoambient Salona

– Glazbena proslava kulturne raznolikosti – uistinu lepršavo i zvonko zvuči slogan festivala Ethnoambient Salona, vrsnog događaja koji se već šesnaesti put održava usred Solina, na arheološkom lokalitetu Gradina. U slučaju solinskog Ethnoambienta ovaj je slogan posve opravdan i nije uobičajena markentiška smicalica: svatko tko je jednom od proteklih ljeta, od 1998. godine naovamo posjetio tu nesvakidašnju manifestaciju i osjetio tamnošnje inspirativno, zadivljujuće i prijateljsko tzv. multikulturalo ozračje zna o čemu je riječ. A onaj koji pak nije tamo nije bio, neka ode već večeras (18. srpnja) od 21 sat i sutra (19. srpnja) u isto vrijeme u Solin, i neka se uvjeri, kako ne bismo sada pretjerali u hvaljenju te etnoambijetalne proslave.  

Svi su zvijezde večeri 

 U dvije solinske večeri nastupaju čak četiri ‘zvijezde večeri’. Preciznije rečeno, nastupit će ukupno četiri glazbene družine, od kojih svaka zaslužuje navedenu kvalifikaciju. Večeras su na redu Griff Trio iz Belgije i Kila iz Irske, pri čemu ime Iraca nema veze s istoimenim naseljem kod Solina. Dan poslije s pozornice u Gradini auditorij će razveseliti band odgovarajućeg imena Greekadelia iz Grčke, te naša domaća  worldmusic perjanica: Kries. Kako je osnivač i frontman Kriesa Mojmir Novaković ujedno i utemeljitelji organizator solinske manifestacije logično ga je bilo upitati da kaže riječ, dvije o večerašnjim i sutrašnjim zbivanjima.
–  Sve je gotovo spremno, evo baš sad idem u solinsko Poglavarstvo ugovoriti neke detalje oko koncerata. Pozivamo i pozdravljamo svu našu vjernu publiku, koja je, bez ikakvog pretjerivanja, najveća vrijednost ovog festivala. Svih ovih godina to nam potvrđuju i naši prijatelji glazbenici koji dolaze sa svih strana svijeta: svi su, vjerujte, odreda oduševljeni solinskom publikom, usljed načina na koji su ovdje bili primljeni – kaže Mojmir Novaković.
Inače, Mojmir i Kries će za koji dan, 24. srpnja, nastupiti na Ljetnoj pozornici u Docu u Šibeniku (više na TRIS-u). Osebujno Mojmirovo stvaralaštvo, počev od već legendarnog Legena pa do današnjeg Kriesa, te njegov doprinos istraživanju vrijedne etnoglazbene baštine, kao i njezinu neposrednu promociju u svijetu (Legen i Kries su često nastupali diljem svijeta na vodećim world music festivalima), bit će tema skorašnjeg intervjua (s Mojmirom) na TRIS-u.
A do tada, predstavimo  izvođače s po nekoliko rečenica, kako su to učinili organizatori.

etnosolin

Kila – irski prvoborci  etnomodernizacije

 Prvo irska Kila

– Vjerujemo da gotovo svi posjetitelji festivala Ethnoambinet Salona već poznaju glazbu jednih od začetnika etno scene u Irskoj, a i šire. Bono iz U2 je za njih rekao da ima osjećaj da su baš oni zapalili fitilj koji je doveo do velikog praska (strasti za ponovnim otkrivanjem tradicijskog). Prije dva desetljeća, jedan od prvih bendova čiji smo spoj tradicijskog i suvremenog slušali, za neke od nas bio je upravo Kíla. U međuvremenu promijenili smo se i mi i oni, ali glazbena poveznica je ostala i napokon je i rezultirala njihovim nastupom na jedinstvenoj Gradini. Bez obzira na količine koncerata i raznovrsnost prostora u kojem su nastupali diljem svijeta posljednjih dvadeset godina, sigurni smo da takvu nadahnjujuću publiku i takav čaroban prostor kao što je Gradina još nisu doživjeli. Znamo da će oni nama pružiti jedinstven doživljaj, a i EA publika i solinska Gradina dočekat će ih u punom sjaju unutarnje i vanjske ljepote – vele o skupini Kila u Ethnoambientu.

A o Belgijancima iz Griff Tria kažu: ‘Trio svirača gajdi odlučio je prije nekoliko godina bolje upoznati svoje korijenje putem knjiga o starim flamanskim pjesmama i zvučnih zapisa sa terena kroz koje su saznali puno o životu svojih djedova, baka i predaka. U tim pjesmama i zvuku gajdi pronašli su izvor nadahnuća i bolje su upoznali sami sebe da bi u današnjici vjerodostojnije mogli izraziti vlastito, autentično glazbeno stvaralaštvo’. 

kries2

‘Grčki folk kakvoga se nije moglo čuti’

– Solinskoj gradini vec poznati glazbenici iz Grčke, Kristi Stassinopoulou i Stathis Kalyviotis, ostali su zabilježeni u srcima mnogih te ih na traženje publike i našu radost ponovno pozivamo da se s nama podruže i upoznaju nas sa svojim novim stvaralaštvom. Kristi i Stathis idalje istražuju grčku tradiciju i spajaju je s elektronikom, svakako i pod utjecajem urbanog života i različitih iskustava steknutih na putovanjima. Ne čudi da je i njihov posljednji album omiljen među urednicima i slušateljima World Music Charts Europe te je okarakteriziran kao «Grčki folk kakvog se do sad nije moglo čuti…» – opsiuju se grčki glazbenici iz Greekodelie.   

Za Kries se tek skromno ističe kako se ‘šarolika grupa glazbenih kreativaca okupila se u svibnju ove godine i stvorila nekoliko novih pjesama kojima je i dalje temelj hrvatska tradicijska glazba: kako su je ovaj put prenijeli u sadašnjost, osjetit ćemo na najdražoj Gradini!.

 Na koncu, preporuka: ako još niste – svakako otiđite u Solin i osjetite i sami to nahvaljeno etnoambijentalno ozračje.

ethnoambient-plakat

Tags: , , , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI