Neovisni novinarski portal
14.5.2021.
IZDVOJENO / UKRATKO
Ante Granik

Druženje s proslavljenim novinarom Antom Granikom u šibenskoj Knjižnici

Ante Granik

Hrvatsko novinarsko društvo i Gradska knjižnica “Juraj Šižgorić” u utorak 1. srpnja s početkom u 20 sati u Knjižnici organiziraju druženje s umirovljenim televizijskim novinarom Antom Granikom, u povodu njegovog 70. rođendana. Program će voditi Živana Podrug i Hrvoje Gunjača, a uz prigodne riječi o slavljeniku (i uz fritule, prošek i travaricu) ovom prigodom prikazat će se najbolji televizijski uratci kolege Granika.

Ante Granik

Ante Granik

Tim povodom objavljujemo dio teksta o Anti Graniku iz pera Elizabete Gojan (predsjednica Ogranka HND-a na HTV-u), kojim šibenskog novinara predlaže za nagradu „Otokar Keršovani“:

Životopis kolege Ante Granika (1. srpnja će navršiti 70 godina) vodilja je i kroz povijest i razvoj televizijskog novinarstva u Hrvatskoj. I to, za našu profesiju, najzahtjevnijim formama – od dokumentarnih filmova do ratnog izvještavanja. Riječ je o novinaru koji tijekom svoja četiri desetljeća televizijskoga rada, uz prepoznatljiv autorski pečat, kreativnost i stvaralačku strast, nije dopustio da u stalnoj bici s vremenom i rokovima stradaju profesionalnost i etičnost, a time i dignitet  struke.

Početkom Domovinskog rata 1991. godine odlazi raditi u Šibenik, u Dopisništvo Hrvatske televizije – koje dotad nije imalo niti prostor, a ni telefonski broj! Granikov stvaralački žar i entuzijazam, rezultira prerastanjem Dopisništva u HTV Studio Šibenik. U suradnji Grada Šibenika i Hrvatske televizije uređen je i tehnički opremljen prostor, iz kojega se počinje emitirati program. Šibenik je i danas jedan od centara HTV-ove dopisničke mreže.

Posebno se pamti ratno razdoblje Granikova televizijskog rada. Zbog iznimno profesionalnog, hrabrog, etičnog, životnog pristupa poslu i osebujnog autorskog izričaja, do danas su ostali zapamćeni njegovi ratni prilozi. Šibenik je na tadašnjoj ratnoj karti Hrvatske imao posebno mjesto, a Granik je svojim ratnim reportažama skrenuo pozornost cijele Hrvatske ali i strane javnosti na taj grad, koji se i kroz njegove priloge afirmirao kao jedan od gradova-heroja Domovinskog rata. Objektivnošću i istinoljubljem doprinio je da prilozi iz Šibenika budu lišeni negativne ostrašćenosti, koja je često poputbina i balast ratnog novinarstva. Utisnuo je tako Granik pečat ozbiljnom i profesionalnom pristupu novinarskom poslu u ratnim uvjetima, pri čemu se niti jednom nije ogriješio o etička načela ni kodeks časti naše profesije!

Ne čudi stoga što je šibenska redakcija, iako osnovana u iznimno teškim ratnim uvjetima,  radila besprijekorno. Dopisništvo Šibenik pod njegovim je vodstvom dobilo i godišnju nagradu HTV-a – 1993. godine!

Objavljujemo i legendarni Granikov prilog o Mati Vukorepi, kojega je na YouTubeu dosad pogledalo više od 350 tisuća ljudi:

Tags: ,

VEZANE VIJESTI