Neovisni novinarski portal
17.5.2021.
IZDVOJENO
Znanstvenik T. Domazet-Lošo: Tajna raka je u žarnjacima! Otkriveni pratumori! Neprijatelj je gori nego što se to do sada mislilo!

Znanstvenik T. Domazet-Lošo:
Tajna raka je u žarnjacima! Otkriveni pratumori! Neprijatelj je gori nego što se to do sada mislilo!

Znanstvenici po prvi puta imaju eksperimentalne dokaze da tumori postoje i kod praživotinja. Ovo otkriće bit će od velikog značaja za evolucijsku i tumorsku biologiju!

domazet-loso-tomislav

Institut Ruđer Bošković oglasio se upravo priopćenjem za medije sa konferencije za novinare održane na Hrvatskom katoličkom sveučilištu (HKS)  na kojoj je doc. dr. sc. Tomislav Domazet-Lošo, znanstveni suradnik na Institutu Ruđer Bošković (IRB), te docent na HKS-u, predstavio  najnovije otkriće međunarodnog tima evolucijskih genetičara. U isto vrijeme održavala se i konferencije za medije u Njemačkoj gdje su rezultate ovog otkrića predstavili kolege sa Sveučilišta Kiel.

Naime, Međunarodni tim znanstvenika, predvođen evolucijskim genetičarom dr. Domazetom-Lošom, došao je do izuzetno važnog otkrića u istraživanju tumora. U studiji koju je danas objavio prestižni časopis Nature Communications (IF = 10.015) znanstvenici su po prvi puta dokazali da tumori postoje i kod primitivnih životinja i to kod vrste žarnjaka koji žive u slatkim vodama – hidre.

Tumori postoje u primitivnim i evolucijski starim životinjama Uzroci tumora su takozvani geni raka. Kada je točno evolucija započela proizvodnju tumora, pitanje je koje su znanstvenici Tomislav Domazet-Lošo i profesor Tautz Diethard s Instituta Max Planck za evolucijsku biologiju u Plönu istraživali nekoliko godina i to primjenom nove bioinformatičke metode – genomske filostratigrafije. “U potrazi za podrijetlom gena raka, neočekivano smo otkrili da mnogi od tih gena potječu iz prvih životinja” – objašnjava Domazet-Lošo. “Naši podaci predvidjeli su da su prve višestanične životinje već posjedovale gene koje mogu uzrokovati rak kod ljudi. Ono što je nedostajalo u cijeloj priči, s jedne strane, je izravni eksperimentalni dokaz da su prve životinje mogle patiti od tumora, te s druge strane, molekularno razumijevanje mehanizama formiranja tumora kod ovih jednostavnih organizama.” – zaključuje Lošo.

U novoj studiji međunarodni tim znanstvenika donosi impresivno razumijevanje evolucijskog podrijetla raka i to na temelju rezultata istraživanja hidre.

Hidra je vrsta žarnjaka koja živi u slatkovodnim vodama, a posljednjih je nekoliko godina izuzetno zanimljiva znanstvenicima, između ostalog, i zbog svoje zapanjujuće sposobnosti regeneracije. Naime, razrežemo li hidru na nekoliko komadića, iz svakog će komadića razviti polipi iz kojih će izrasti nova hidra. Hidra posjeduje matične stanice koje se nikada ne prestaju razmnožavati. Ukoliko se tumorske stanice uvedu u zdrav organizam, one mogu izazvati rast tumora. Rezultati su potvrdili da je invazivna karakteristika stanica raka također evolucijski stara značajka.

Predvođeni ruđerovcem Domazetom-Lošom, međunarodni tim znanstvenika sa Sveučilišta Kiel Alexander Klimovich, Friederike Anton-Erxleben, Mailin J. Hamm, Christina Lange i Thomas C.G. Bosch te Boris Anokhin s Ruske akademije znanosti uspjeli su dokazati da spontani tumori imaju duboke evolucijske korijene te da nam praživotinje kao što su žarnjaci mogu pružiti izuzetno važne informacije u otkrivanju temeljnih mehanizama podrijetla tumora.

Tajna pratumora

”Ovo je otkriće od velikog značaja za evolucijsku i tumorsku biologiju jer do sada se vjerovalo da možemo iskorijeniti tumor, međutim korijeni ovog zla sežu duboko u evolucijsku povijest na sam početak stvaranja životinja. Ovi pratumori koje smo otkrili pokazuju da je neprijatelj gori nego što se mislilo, ali nam i otvaraju mogućnost da ga bolje upoznamo i dobijemo mnoge bitke.“ – zaključio je dr. sc. Tomislav Domazet-Lošo.

 

 

 


VEZANE VIJESTI