Neovisni novinarski portal
14.5.2021.
UKRATKO

Veleučilište u Šibeniku bira novog dekana:
Četiri kandidata u četvrtom pokušaju!

Četvrti natječaj za dekana Veleučilišta u Šibeniku, raspisan 15.svibnja, napokon je  zaključen , a prijave su u zakonskom roku podnijela četiri kandidata. Na mjesto novog dekana “pucaju” prof. Frane Urem, doktor informatičkih znanosti, predavač na Veleučilištu, prof.Zdravko Peran , ravnatelj Prometno-tehničke škole u Šibeniku, sudski vještak i odnedavno izabran u zvanje izvanrednog sveučilišnog profesora na međunarodnoj razini, docentica Maja Krčum, profesorica na Pomorskom fakultetu u Splitu i v.d. dekanice Veleučilišta, dipl. ekonomistica Anita Grubišić.

U ponedjeljak, 30.lipnja će se sastati Stručno vijeće ustanove, kojemu će biti predstavljeni kandidati i njihovi programi, a dvoje, koji dobiju najviše glasova SV-a, bit će predloženi Upravnom vijeću koje odlučuje o tome tko će biti dekan Veleučilišta. Izbor bi , dakle, mogao biti obavljen već s prvim danima idućeg tjedna, a novi dekan stupa na dužnost odmah!

Šibensko Veleučilište, koje je trebalo biti nukleus budućeg visokog školstva u starom Krešimirovom gradu, poput braka, prolazi svoju sedmu, kriznu godinu tragajući za novim dekanom, po mogućnosti respektabilnim članom akademske zajednice, koji bi ovu ustanovu napokon potaknuo na značajniji razvojni iskorak. Sedam godina Veleučilište je vodio Marko Radačić, odabranik Crkve i politike (HDZ), po struci veterinar, s doktoratom, a tek kad je po sili zakona umirovljen, otvorila se šansa za nove ljude i nove programske koncepte.

Za poziciju dekana na jedinoj šibenskoj visokoškolskoj ustanovi nadmetalo se u tri prethodna, neuspjela natječaja, solidan broj kandidata, među kojima je redovito podršku Stručnog vijeća uživao prof. Ivica Poljičak kao, po njihovoj ocjeni, najbolji izbor. Poljičak, međutim, nije uspijevao dobiti suglasnost Ministarstva znanosti koje ga je dvaput odbilo potvrditi. Vjeruje se, zbog činjenice da je prof.Poljičak vrlo istaknuti član HDZ-a, nota bene predsjednik šibenskog Gradskog vijeća, što ga kod koalicijske lijeve Vlade  “diskvalificira” kao prihvatljivog  kandidata.  Tako je, 1.listopada 2013. za  v.d. dekanice izabrana Anita Grubišić, dipl.ekonomistica, koja na Veleučilištu predaje grupu računovodstvenih predmeta. Na četvrti natječaj,  15.svibnja 2014., nesuđeni dekan prof. Poljičak, nije se prijavio. To bi Stručnom i Upravnom vijeću moglo olakšati izbor, a ustanovi omogućiti da se napokon okrene krucijalnim razvojnim i programskim pitanjima Veleučilišta.


VEZANE VIJESTI