Neovisni novinarski portal
17.5.2021.
GOSPODARSTVO
Teleoperateri udarili po korisnicima novim nametom-nova naknada od 8 kuna + PDV

Teleoperateri udarili po korisnicima novim nametom-nova naknada od 8 kuna + PDV

Kad je Vlada Republike Hrvatske donijela odluku o povećanju  naplate za korištenje radiofrekfencijskog spektra u mobilnoj mreži, javnost je s pravom očekivala solidariziranje moćnih teleoperaterskih kuća s korisnicima po kojima  je Vlada već udarila cijelim nizom nepopularnih mjera. Srozavanje životnog standarda, sve veći broj nezaposlenih, smanjenje broja zaposlenih, pad gospodarske aktivnosti, slabljenje potrošenje i cijeli niz drugih nepovoljnih mjera, opteretili su građane kojima su operateri ovih dana nemilosrdno uveli novi namet.

snimila. J.K.

T-HT je, naime ovih dana obavijestio svoje korisnike putem SMS poruka kako su, usljed povećanja državnih nameta,  primorani od 1.7.2014.g. uvesti mjesečnu naknadu za pristup mobilnoj mreži u iznosu od 8 kuna plus PDV.

Od 1. kolovoza ove godine mijenjaju se i cijene međunarodnih poziva pa su objavili i Opće uvjete poslovanja  zbog čega su iz HT-a obavijetsili  svoje korisnike da zadržavaju pravo na raskid ugovora bez naknade, ukoliko to zatraže u vremenu od 1. do 30.lipnja.

Novi namet potrošačima T-HT pravda  trostrukim povećanjem naplate koju je njima udarila Vlada RH, a koju, očito nisu htjeli sami snositi već je dijele sa svojim korisnicima.

Da podsjetimo, Vlada je u travnju ove godine usvojila paket mjera za smanjenje proračunskog deficita za daljnjih 0,4 posto BDP-a, odnosno za 1,3 milijarde kuna. Paket mjera obuhvatio je i uvođenje naknade za telekomunikacijske usluge.

U obrazloženju odluke o uvođenju nove naknade T-HT, jadajući se, obrazlaže  kako im  je Vlada udarila toliko težak namet zbog kojeg bi svi njihovi dosadašnji planovi ulaganja i razvoja novih mreža, usluga i tehnologije morali  biti smanjeni i to u značajnom iznosu. Kako bi se očuvala radna mjesta i ulaganja u razvoj, HT uvodi spomenutu naknadu i to za sve korisnike-privatne i poslovne pretplatnike, a nova naknada bit će izražena na računima za srpanj.  Naknada se odnosi na sve tarife, pojasnili su iz T-HT-a.

Svi oni koji su novi namet T-HT-a planirali izbjeći prelaskom na drugu mobilnu mrežu, našli su se u „pat poziciji“ iz koje izlaza nema. Naime, na isti korak odlučio se i Tele2, a kako su nas izvijestili iz VIPneta, i oni će uvesti istu naknadu i to već ovih dana.

Tako se, eto ponašaju moćne telekomunikacijske tvrtke koje svojim direktorima i menađerima isplaćuju bezobrazno visoke plaće i potpisuju enormno visoke iznose menađerskih ugovora, a na kraju godine “padne” im i koja kunica od dividende.


VEZANE VIJESTI