Neovisni novinarski portal
11.5.2021.
KULTURA / UKRATKO
Stotinu godina poslije: izložba Šibenik u Prvom svjetskom ratu

Stotinu godina poslije:
izložba Šibenik u Prvom svjetskom ratu

Nije puno vremena prošlo otkad su na Šibenik padale ratne granate u posljednjem, Domovinskom ratu, no oni koji žele saznati kako je Šibenik izgledao u ratu otprije stotinu godina, u tzv. Prvom svjetskom ratu, mogu to vidjeti od sutra u Muzeju grada Šibenika, na izložbi koju priređuje Državni arhiv u Šibeniku .

arhiv

– U godini obilježavanja stote obljetnice početka Prvoga svjetskog rata, Državni arhiv u Šibeniku prigodom Međunarodnog dana arhiva (9. lipnja 2014.) priređuje izložbu „Šibenik u Prvom svjetskom ratu“. Na izložbi će biti prikazani život grada od 1914. do 1918. godine kroz različite arhivske dokumente (fotografije, razglednice, novinske članke, proglase, službene i osobne dokumente) i muzejsku građu. Događanja su prikazana kronološki od sarajevskog atentata 1914. do ulaska talijanske vojske u Šibenik u studenome 1918. Arhivski dokumenti korišteni na ovoj izložbi potječu iz Državnog arhiva u Šibeniku, Državnog arhiva u Zadru, Hrvatskog državnog arhiva, Historijskog arhiva u Sarajevu, Gradskog muzeja Drniš, Gradske knjižnice „Juraj Šižgorić“ te jedne privatne zbirke. Odabirom raznolikog materijala izložba na slikovit način nastoji približiti šibenskoj javnosti ratne godine u gradu Šibeniku s osvrtom na gospodarski, društveni i kulturni život. Premda Šibenik nije izravno osjetio posljedice velikih ratnih djelovanja, iz njegove su Ratne luke izvođene ratne akcije, a u njegovoj neposrednoj blizini odvijala su se i aktivna ratna djelovanja – kažu šibenski državni arhivari.
Otvorenje izložbe je u sutra, u četvrtak, 5. lipnja 2014. godine u 20,00 sati u Izložbenom prostoru Muzeja grada Šibenika, a izložba će biti  otvorena do 18. lipnja 2014.

VEZANE VIJESTI