Neovisni novinarski portal
15.5.2021.
GOSPODARSTVO
Pad uzgoja slatkovodne ribe i ulova morske- EK hrvatskim ribarima nudi “struganje” flote

Pad uzgoja slatkovodne ribe i ulova morske- EK hrvatskim ribarima nudi “struganje” flote

Proizvedene količine ribe u prošloj godini svjedoče o katastrofalnom stanju ovog gospodarskog sektora koji naočigled propada, a da vlast, pri tome, ni prstom neće da makne. Lanjske je godine, naime u domaćim ribnjacima ukupno proizvedeno 3235 tona ribe što je za 23 posto manje nego prethodne godine.

snimila: J.Klisović

Nadalje, proizvodnja konzumne ribe u šaranskim ribnjacima smanjena je za 10 posto, odnosno proizvedeno je 2885 tona, dok je drastični pad zabilježen u pastrvskim ribnjacima. U njima je ukupno uzgojeno svega 350 tona što predstavlja pad od enormnih 65 posto. Inače, od ukupno proizvedenih količina ribe na šarana se odnosi 65 posto proizvodnje, 11 posto na pastrvu, a ostatak na ostale vrste riba. Podaci su to Državnog zavoda za statistiku.

Kad je riječ o proizvodnji mlađi ona je, također u padu. Tako je u 2012.g. proizvedeno 3322 tone mlađi, a u 2013.g. 3816 tona. Unatoč smanjenoj proizvodnji ribe porasla je količina utrošene hrane  i gnojiva u ribnjacima. U 2012.g. je utrošeno 12 187 tona hrane, a u prošloj godini 12 468 tona. U 2012.g. utrošeno je 2151 tona gnojiva (vapno, mineralna i organska gnojiva), a u 2013.g. 2263 tona.

Očigledno slabljenje proizvodnje ribe u ribnjacima samo je jedan od problema ribarskog sektora koji je u ovoj godini suočen sa prijedlogom Europske komisije za odustajanje od bavljenja ribarstvom na moru. Hrvatski ribari se predomišljaju, odmjeravaju Za i Protiv, traže sebe i svoju budućnost u odluci nastaviti ribariti ili se skrasiti na kraju. Privezati brod uz kraj nije dovoljno jer EK traži uništavanje broda za što daje odštetu. Svi oni koji su pred mirovinom ili nisu uspjeli kupiti veći brod i kvalitetno ga opremiti, uzet će ponuđeni im novac i izrezati brod koji ih je desetljećima hranio.

snimila: J.K.

 Koliko je stanje u morskom ribarstvu teško svjedoči i podatak da je nekada za opstanak trebalo uloviti 2 vagona ribe, a danas čak 12. Ribarske mreže su sve praznije i zbog velikog izlovljavanja od strane susjeda Talijana koji raspolažu jakom, brojnom i tehnički dobro opremljenom ribarskom flotom.

Zanimljivo, prekobrojnom se smatra cjelokupna ribarska flota EU pa stoga EK provodi  projekt „Scraping“ za kojim vlada veliki interes u brojnim zemljama Europske unije pa tako i u Hrvatskoj.  Hrvatskoj se nudi 4,7 milijuna eura za povlačenje dijela ribara iz ribarskog sektora, a prednost će imati oni stariji koji raspolažu sa isto tako starim brodovima. Ribari su, bez sumnje, zainteresirani za europski novac, a tko će ga uspjeti dobiti znat će se koncem ove godine. Stručnjaci su izračunali da će odšteta za brod nosivosti 50 BRT-a iznositi oko 83 tisuće eura. Pretpostavlja se da će se nakon scrapinga, tj. struganja kako se prevodi ova riječ, uništiti oko 5 posto sadašnje ribarske flote.

U Registar ribarske flote upisano je ukupno 4039 plovila. Njih tek oko 400 je  duže od 12 metara, dok su ostalo brodice dužine do 12 metara. Nedovoljno za uspješno bavljenje ribarstvom. Prevladavaju plivarice i višenamjenska plovila. Uz to, naša je flota stara prosječno između 40 i 50 godina, dakle riječ je o floti bez perspektive.

snimila: J.K.

Iako je stanje u ribarstvu teško profesionalni ribar Simeon Petrović iz Jezera neće se javiti na raspisani natječaj. Sa svoja dva broda i dalje će „tući“ more jer, kako  kaže za portal Tris, drugo i ne zna raditi. Svjestan je da će neki njegovi kolege otići jer su na taj korak primorani, a neki će se preorijentirati na turizam. Ribarstvu, kaže, slijede još teži dani.


VEZANE VIJESTI