Neovisni novinarski portal
29.3.2024.
GOSPODARSTVO
Pogled sa Žirja na Obonjan i susjedne otočiće

Obonjan i ovog ljeta bez turista-Grad Šibenik očekuje konačno rješenje spora sa Sunčanim Hvarom

Pogled sa Žirja na Obonjan i susjedne otočiće

Prije dva mjeseca bilo je gotovo izgledno rješavanje rašomonskog spora između Grada Šibenika i Sunčanog Hvara kojim se trebala staviti „točka na i“ šestogodišnjem pripetavanju koje ni jednoj od sukobljenih strana nije donijelo dobro. Barem nije za sada, a kakav će biti konačni ishod sapunice oko daljnje sudbine otoka Obonjana vidjet će se već ove jeseni kada će se,  najvjerovatnije raspetljati ovaj „gordijski čvor“.

Pogled sa Žirja na Obonjan i susjedne otočiće

Pogled sa Žirja na Obonjan i susjedne otočiće

U Gradskoj upravi Šibenika dugo su priželjkivali mirni razilazak s tvrtkom Sunčani Hvar koja je preuzela ugovor kojeg je Gradska uprava još 2008.g. potpisala s Orco Prosperity Group oko turističke izgradnje na otoku Obonjanu koji im je predat na rok upravljanja od 40 godina.

Dogradonačelnik Šibenika Danijel Mileta za portal Tris kaže kratko kako su bili gotovo pred potpisivanjem ugovora o mirnom tj. sporazumnom raskidu ugovora, međutim Sunčani Hvar je tada uletio u proces predstečajne nagodbe i od već dogovorenog rješavanja dugogodišnjeg spora nije bilo ništa.

Kako je trebao izgledati mirni razilazak, tj. tko je komu i koliko trebao isplatiti i nadoknaditi, Mileta nije želio konkretizirati. Dodaje samo kako i dalje poduzimaju sve da se što elegantnije izvuku iz spora i napokon otok Obonjan vrate u posjed Grada Šibenika. Sada su u fazi čekanja i osluškivanja što radi suprotna strana koja se našla u golemim problemima. Raskid ugovora za Grad Šibenik, nesumljivo predstavlja jedino ispravo rješenje nakon čega bi raspisali novi natječaj kojim bi riješili pitanje otoka Obonjana i njegove budućnosti.

Spor je neuspješno pokušavala riješiti i bivša gradska SDP-HNS-ova vlast koja je angažirala odvjetničko društvo iz Splita Restović-Garofulić. Ni moćna odvjetnička grupa koja je Grad navodno zastupala „pro bono“ nije uspjela predmet pomaknuti s mrtve točke. Pune četiri godine nastojanja otišle su „u vjetar“ , a „vrući krumpir“ zapao je novu HDZ-ovu vlast.

Da podsjetimo, spor traje od  2008.g. kada je Grad Šibenik s Orco Properity Group potpisao ugovor o javno-privatnom partnerstvu po kojem je ova tvrtka dobila pravo građenja turističkih sadržaja na otoku Obonjanu. Orco je bombastično najavljivao gradnju hotela, vila, marine i drugih sadržaja „teških“ 150 milijuna eura. U startu je bilo jasno da se radi o megalomanskom projektu koji će teško ugledati svjetlo dana što se vrlo brzo počelo i ostvarivati. U međuvremenu je „uletio“ i anex glavnom ugovoru, a tvrtka Orco se polako, ali sigurno, počela uvlačiti u financijske probleme iz kojih do danas nije izišla. S vremenom je ugovor prenijela na sestrinjsku tvrtku Sunčani Hvar, a na sceni se pojavila i tvrtka Projekti Šibenik d.o.o. koju je vodio bivši šibenski gradonačelnik Milan Arnautović. Uslijedili su pregovori svih sa svima, pokušaji iznalaska rješenja, podnosile su se tužbe, najavljivala se sudska arbitraža… Arnautović je predlagao nekoliko rješenja-stečaj Obonjan Rivijere d.d. ili raskid ugovora s obzirom da nisu ispoštivane ugovorne odredbe, tj. nije bilo očekivanog ulaganja. Nešto je ipak Sunčani Hvar potrošio novaca slijedom čega tuži Grad Šibenik, a Grad Šibenik tuži Sunčani Hvar s nekoliko osnova. Spor je pokrenut na Trgovačkom sudu u Splitu jer nisu izvršili obvezu ulaganja niti su sa gradnjom započeli sukladno ugovornim odredbama.

Kako je poznato široj javnosti, turistička tvrtka Sunčani Hvar uplovila je ovog proljeća u predstečajnu nagodbu i, suprotno očekivanjima, i na veliko iznenađenje vjerovnika i drugih, odlučila prodati dio svog vlasničkog portfelja. Tad je u priču uletio misteriozni novi dioničar koji je postao vlasnik 24, 9 posto udjela. Za taj je udjel plaćen 1 euro, a novi kupac udjela u obvezi je plaćanja Orcovih potraživanja. U međuvremenu je u javnosti otkriveno da je kupac banka iz Češke  J&T. Ostali portfelj je u rukama Orca- 31,61 posto i države koja raspolaže sa 32,92 posto što znači da je država trenutačno najveći pojedinačni dioničar. Inače, češka banka  javnosti je poznata kad je neuspješno pokušala preuzeti Centar banku, a spominjala se i uz kupnju dionica INE za MOL.

obonjan

Prije saznanja o prodaji dioničarskog udjela na relaciji Orco-  država Hrvatska koju je zastupao Državni ured za upravljanje državnom imovinom, pokušali su se premostiti brojni problemi i riješiti međusobna potraživanja, međutim tada je na scenu stupio novi češki bankarski dioničar pa od dogovora nije bilo ništa. S vremenom se i Milan Arnautović odlučio riješiti svoje tvrtke i njezina uloga, te ga je prodao  nepoznatoj „trećoj osobi“ koja sada za sebe traži najbolju poziciju. Navodno joj je cilj domoći se vlasništva nad ugovorom kojeg je Grad Šibenik potpisao sa Orcom, odnosno Sunčanim Hvarom.

Što o cijelom slučaju kaže „druga strana“ u sporu-Sunčani Hvar nismo uspjeli doznati. Gordana Tomičić, nova predsjednica Uprave ove tvrtke uporno se nije javljala na pozive pa smo ostali uskraćeni za važne informacije. Bolje nismo prošli ni u pokušaju kontaktiranja Službe za odnose s javnošću.

Sada su sve oči uprte u 2. rujna kada je zadnji dan za postizanje dogovora među vjerovnicima u predstečajnoj nagodbi. Tada će se znati hoće li se izbjeći sudska arbitraža.

Od svih strana u sporu očekuju se taktičke igre , a tko će se pokazati najvještijim igračem, znat će se ove jeseni.


VEZANE VIJESTI