Neovisni novinarski portal
15.5.2021.
GOSPODARSTVO
Kad su predsezonski gosti-gosti drugog reda. Zašto?

Kad su predsezonski gosti-gosti drugog reda. Zašto?

Nakon „debelih“ minusa zabilježenih u prvih pet mjeseci ove godine kada je Hrvatsku posjetilo 1,4 milijuna turista(minus od 6 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, dok je broj noćenja ostao na istoj razini), svi pogledi uprti su u lipanji i skorašnji početak prave turističke špice, a očekivanja su velika.

snimila: J.Klisović

Zašto je došlo do podbačaja u prvih pet ovogodišnjih mjeseci još nitko nije ozbiljnije analizirao. Jedina destinacija koja je ostvarila plus je Dubrovačko-neretvanska županija, dok sve ostale županije bilježe minuse od 5 pa sve do 10 posto u dolascima gostiju. Kad je riječ o noćenjima, dvije su županije u minusima i to Primorsko-goranska (6 posto) i Splitsko-dalmatinska od 1 posto, dok ostale bilježe porast broja noćenja od 1 do 4 posto.

I grad Šibenik je među destinacijama koje su u 5 mjeseci “zaplovile” u minusima. Prema riječima Rade Alviž, dugogodišnje turističke djelatnice i aktualne direktorice TIC-a, u pet mjeseci Krešimirov je grad  posjetilo 37 tisuća turista koji su ostvarili ukupno 130 tisuća noćenja.  Dolazaka je manje za 15 posto, a noćenja za 5 posto. Očito je da posjetitelji koji dolaze u Hrvatsku, u tjedan ili dva dana odmora, žele posjetiti što veći broj destinacija pa tako u svakoj ostaju sve kraće.

Kako dočekujemo goste u predsezoni pravo je čudo što nas uopće posjećuju u tolikom broju. Ova se opaska, naravno ne odnosi na velike destinacije koje žive od i za turizam kao što je to, primjerice slučaj sa Dubrovnokom, Opatijom , Rabom, Porečom, Solarisom… Riječ je o manjim mjestima koja još spavaju „zimski san“ iz kojeg će ih probuditi tek srpanjski gosti i početak špice, a onda će zasukanih rukava krenuti u osvajanje „turističkog kolača“. Plaže će vrvjeti kupačima i sadržajima- zabavnim, gastronomskim, sportskim, tradicijskim…

Kakvo je trenutačno stanje u manjim mjestima uvjerili smo se ovog vikenda.

Rada Alviž prepričava kako je ostala zatečena neurednošću više turističkih mjesta koja su u djelokrugu Gradske TZ. Plaže su nepripremljene za prihvat kupača. Trava nije pokošena što odaje otužnu sliku. Nema koševa za smeće, niti bilo kakve ponude. Na cestama satima, pa i danima, stoje leševi pregaženih životinja, najviše mačaka. Zašto je to tako ni njoj nije jasno.

snimila. J.Klisović

Patrola na zapadnom dijelu županije uvjerila nas je kako se mnogi još nisu trgnuli iz zimske latargije. Ono što posebno „bode oči“ svakako je nepripremljenost manjih mjesta koja u drugom lipanjskom tjednu svoje goste dočekuju sa nepripremljenim plažama na kojima još uvijek stoje brda šljunka čije se poravnavanje očekuje, očito tek sa masovnijim dolaskom kupača. Svi oni gosti koji su „uranili“, snalaze se kako znaju i umiju. Na brojnim plažama još nisu postavljeni ni koševi za smeće, ispod stabala nije podrezana trava i šiblje…pa sve skupa pruža ružnu sliku koju će proljetni turisti ponijeti sa sobom. U jednom mjestu vidjeli smo na prometnici pregaženu zmiju koju nitko satima nije želio ukloniti. Turisti su sa zgražanjem promatrali pregaženu životinju koja se nalazila ni metar od plaže. Predsezonski gosti, očito se tretiraju kao “gosti drugog reda” što je nedopustivo.

snimila. J.K.

Srećom, tako nije na velikim plažama koje se diče prestižnim bijelim zastavicama koje garantiraju određeni stupanj uređenja, čistoće, ekološkog aspekta, čistog mora…

Solarisov start i ove je godine bio više nego uspješan. Gosti su dočekani sa uređenim smještajnim kapacitetima i okolišem koji je svake godine sve bogatiji i sadržajniji. Vodice svoje goste dočekuju sa građevinskim radovima na uređenju gradske tržnice i ribarnice. Građevinsku sliku pokušavaju nadomjestiti zabavnim sadržajima koji privlače veliki broj mladih.

Vodice, snimila: J.K.

Dubrovnik trenutačno broji oko 13 tisuća turista, a u žiži svjetske javnosti grad je ovih dana bio zahvaljujući pompoznom vjenčanju bjelosvjetskog bogatašnog para koji je sudbonosno Da odlučio izreći upravo među dubrovačkim zidinama. Istra je i dalje turistička perjanica koja broji preko 100 tisuća turista.

Lipanj je krenuo obećavajuće pa nam ostaje za nadati se da će se petomjesečni minusi uskoro početi pretvarati u pluseve. U situaciji kad je Hrvatska dodirnula gospodarsko dno, jedna dobra, uspješna turistička sezona za sve bi puno značila.


VEZANE VIJESTI