Neovisni novinarski portal
18.5.2021.
POLITIKA
Dr. Josipović o (ne)špijuniranju S. Linića (foto Ured predsjednika)

‘Dobar dan, dame i gospodo… nije bilo postupanja SOA-e prema gospodinu Liniću’

Dr. Josipović o (ne)špijuniranju S. Linića (foto Ured predsjednika)

Dr. Josipović o (ne)špijuniranju S. Linića (foto Ured predsjednika)

Dr. Josipović o (ne)špijuniranju S. Linića (foto Ured predsjednika)

– Dobar dan, dame i gospodo. Ova press konferencija sazvana je da bih javnost u Republici Hrvatskoj obavijestio o nalazima nadležnih državnih tijela povodom optužbi koje su izrečene od strane bivšeg ministra gospodina Linića da službe špijuniraju, prate ili na drugi način kontroliraju gospodina Linića i da su takve aktivnosti motivirane od strane gospodina predsjednika Vlade Republike Hrvatske. Osobno sam odmah nakon toga smatrao da je riječ o teškoj optužbi koja se naprosto mora raščistiti. Mora se raščistiti jer demokracija u Hrvatskoj traži da ovakve optužbe budu odmah, jasno i nedvojbeno ispitane i da hrvatska javnost zna što se zaista dogodilo – ustvrdio je predsjednik RH dr. Ivo Josipović na konferenciji za novinare na Pantovčaku u Zagrebu.

– U tom smislu, dobio sam očitovanje od same Sigurnosno-obavještajne agencije koja je u jednom svom kratkom izvješću rekla kako gospodin Linić i članovi njegove obitelji nisu bili predmet bilo kakve obrade. Pri tome, naravno, mislim na prikupljanje podataka različite vrste, ispise telefonskih komunikacija ili eventualno prisluškivanje komunikacija – nastavio je dr. Josipović.
Ipak, ustvrdio se kako mu ipak nije bilo dostatno navedeno ‘kratko izvješće’ SOA-e.

36 dokumenata s imenom gospodina Linića

– Naravno, to nije dovoljno pa sam tražio izvanredni nadzor sukladno Zakonu od strane Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost. Upravo jutros dobio sam – sve inače dokumente jednako dobiva gospodin premijer i ja – izvješće o izvanrednom nadzoru koji je proveden i provjera svih navoda koje je SOA navela u svom izvješću govori da su navodi koje je SOA iznijela točni i da nije bilo postupanja prema gospodinu Liniću ili članovima njegove obitelji od strane Sigurnosno-obavještajne agencije. Što je Ured Vijeća za nacionalnu sigurnost učinio? Ured Vijeća za nacionalnu sigurnost je proveo temeljitu istragu i razgovarao je sa ravnateljem i još dvadeset rukovoditelja u SOA-i. Obavio je uvide u dokumentaciju kao i uvide u elektronske baze podataka kojima se koristi SOA ili se donedavno koristila. I uvidom u sve te materijale utvrđeno je da nije bilo postupanja prema gospodinu Liniću. – kazao je dr. Josipović.Ipak, nastavlja on, ‘utvrđeno je da se u bazi podataka nalazi 36 dokumenata, starih dokumenata u kojima se spominje ime gospodina Linića, a u novoj 23 dokumenta.’-  Međutim, ti dokumenti odnosno sadržaj tih dokumenata ne govori o poduzimanju nekih mjera, već se gospodin Linić javlja imenom kao krajnji korisnik informacija – riječ je o određenim informacijama, provjerama koje su obavljene, sigurnosnim provjerama u odnosu na pojedine službenike Ministarstva financija. Radi se o sigurnosnoj provjeri samoga gospodina Linića što je sukladno Zakonu, za dužnost koju je obnašao. I isto tako bilo je riječi o informaciji o prijetnji koju je putem društvene mreže Facebook dobio gospodin Linić i koje su poslije nadležna državna tijela Državno odvjetništvo i policija raščišćavali. Isto tako, postoji jedan set dokumenata u kojima se spominje ime gospodina Linića, ali ne u kontekstu određenog nadzora nad njim već su određene osobe koje jesu bile pod nadzorom naprosto spominjale ili komentirale određene postupke gospodina Linića – ustvrdio je dr. Ivo Josipović.

 

‘Sad tko je prijatelj, tko nije prijatelj…’

 

Kako je nadalje rečeno, ‘posebno je provedena provjera u OTC-u (Operativno-tehnički centar za nadzor telekomunikacija), dakle, u instituciji bez koje nema prisluškivanja’, te je utvrđeno ‘da nije bilo od strane SOA-e ni od strane onih mjera koje idu preko OTC-a postupanja prema gospodinu Liniću’.
– Ova analiza i zaključak s početka koji sam vam rekao naravno ne obuhvaća moguće djelovanje Državnog odvjetništva i policije sukladno Zakonu o kaznenom postupku ili Zakonu o policiji. Za to kao Predsjednik nemam ovlasti provoditi kontrolu. Isto tako, kontrola OTC-a ne obuhvaća eventualne mjere traženja ispisa. Opet sukladno Zakonu o kaznenom postupku i policiji, jer ta dva zakona omogućavaju da se tzv. ispisi traže direktno od operatera. Dakle, s obzirom da je riječ o nadzoru policijskih aktivnosti i to onih koje nisu preko OTC-a koje kontrolira Ured Vijeća za nacionalnu sigurnost – to ovo izvješće ne obuhvaća. Inače, kada smo već kod tog rješenja da je moguće traženje ispisa neposredno od operatera, već sam upozoravao da to rješenje nije dobro i da bi bilo dobro da se promijeni i da se unificira postupanje te vrste na način da svaki nadzor ide upravo preko OTC-a. Da zaključim, izvješćima SOA-e i Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost nedvojbeno je utvrđeno da postupanja prema gospodinu Liniću ili članovima njegove obitelji od strane Sigurnosno-obavještajne agencije nije bilo – zaključio je svoju izjavu predsjednik Josipović.
 Na novinarsko pitanje ‘je li bilo postupanja prema nekim  prijateljima Slavka Linića’, odgovorio je:
–  Sad tko je prijatelj, tko nije prijatelj, i što se sve događalo to, naravno, niti je moguće niti je potrebno utvrditi.

VEZANE VIJESTI