Neovisni novinarski portal
2.8.2021.
POLITIKA
foto Vlada RH

Bušenje domovina – premijeri Zoran i Milo:
Prvo i najvažnije je istraživanje nafte u Jadranu

foto Vlada RH
foto Vlada RH

Nasmijani premijeri Zoran i Milo (foto Vlada RH)

– Prvo i najvažnije možda u ovome trenutku je istraživanje ugljikovodika, odnosno istraživanje nafte i plina u podmorju Jadrana. Dogovor je da ćemo učiniti apsolutno sve pragmatično da ta istraživanja krenu što prije i da im bilo kakav nesporazum u tumačenju crte razgraničenja na moru ne stoji na putu – navode u priopćenju Vlade RH riječi predsjednika hrvatske Vlade Zorana Milanovića nakon što se danas u Zagrebu družio s predsjednikom Vlade susjedne Crne Gore Milom Đukanovićem, tj. kolegom iz bliske balkanske zemlje.

Dva državnika kojima je osim premijerske fotelje zajedničko i to što već neko vrijeme baš i ne uživaju veliku popularnost među žiteljima država kojima upravljaju, izjavljivali su danas ponešto o granicama, energetici i tome slično, ali su se najviše dohvatili ‘istraživanja ugljikovoda’. Obećavaju kako će ‘učiniti apsolutno sve pragmatično da ta istraživanja krenu što prije’. (!)
‘Istraživanje ugljikovodika’ je u posljednje vrijeme vrlo česta formulacija među našim političarima, koji na taj način na učeniji i blaži način veleumno i odlučno opet najavljuju kako će ‘učiniti apsolutno sve’ i podržati interese stranih naftnih kompanija i nicanje bušotina i bušenje domovine za crpljenje nafte diljem Jadranskog mora, a po nekima i na dijelovima naše prekrasne obale, unatoč činjenici da je turizam vjerovatno jedino što zasad nije uništeno pljačkom i nerazumnim potezima mjerodavnih u posljednja dva, tri i više desetljeća . Eto, i crnogorski lider M. Đukanović zna ponešto o ugljikovodicima.
Opatija bajna

Opatija bajna (fotomontaža Zelena akcija)

‘…Što prije… zainteresirane korporacije…’

 

– Tražit ćemo kompromisno rješenje, bez da prejudiciramo buduću granicu, jer ako postoje neka razmimoilaženja ona su vrlo mala, a da se što prije na komercijalnim osnovama u eksploataciju nafte i plina u taj dio Jadrana na jugu uvedu zainteresirane korporacije – nastavio je Milanović opet o granicama te je bez okolišanja ukazao na to kako on i njegova vladajuća družina bez prezanja namjeravaju ići na ruku ‘zainteresiranim korporacijama’.
Kako u slučaju dvojbenog istraživanja Jadrana koje su vlasti u Hrvatskoj na neki način dopustile provoditi ‘u tišini’, bez da je o tome na prikladan način izvještena javnost koja bi u tom procesu trebala imati i pravo odlučivanja, tako se čini i kad je riječ o budućoj mogućoj ekspoloataciji ‘ugljikovodika’ u Jadranu. Mišljenje javnosti se zaobilazi (vidi TRIS) na način da se mnogi ozbiljno propituju o suverenosti i nezavisnosti lijepe naše. Inače, uzgred, spomenuta istraživanja se i nisu baš provodila u tišini, budući da su angažirani istraživački brodovi podmorje istraživali i vrlo snažnim zvučnim valovima, od kojih su, kažu u Italiji, posmicani i poubijani brojni dupini, tune, kornjače i tko zna kakav i koliki živi podmorski svijet.
Dakako, dohvatili su se i još jedne (ne)popularne floskule, takozvanih ‘euro-atlantskih integracija’, od kojih mnogima u Hrvatskoj već na uši izlazi i voda i nafta, pri čemu je ‘ponovno istaknuta podrška Hrvatske Crnoj Gori na tome putu’, kako kažu u priopćenju Vlade RH.
Sjetili su se i ‘mogućnosti prometnog povezivanja hrvatskih autocesta prema jugu, odnosno Crnoj Gori, Albaniji i Kosovu’
– To je, s obzirom na zemljopisni položaj Crne Gore, kao i na saturaciju stanovništva u južnom dijelu Crne Gore, najprirodniji put Crne Gore prema Zapadu, upravo prema Hrvatskoj – ustvrdio je zemljopisno dobro potkovan premijer Milanović.
Dubrovnik i bušotine - foto montaža Zelena akcija

DINA – Dubrovačka industrija nafte -Dubrovnik i bušotine – foto montaža Zelena akcija

Da nije bilo rata, bilo bi nafte

 

A Milo Đukanović ‘izrazio je zadovoljstvo današnjim posjetom Zagrebu, ocjenivši da su razgovori s predsjednikom Vlade Milanovićem bili sadržajni i kvalitetni.’ A podsjetio se i nedavnih lošijih odnosa između dviju država. Srećom, vrijeme i nafta liječe sve, čini se.
– Dosta vremena izgubljeno je zbog povijesnih prilika na ovim prostorima, pri čemu su mnogu resursi ostali nedovoljno iskorišteni, a jedan od tih primjera je istraživanje nafte i plina u podmorju Jadrana – ustvrdio je premijer Milo Đ.
Ispada kako je najveća šteta od rata (agresije Srbije i Crne Gore na Hrvatsku) u tome što nafta iz Jadrana već ranije nije mogla biti eksploatirana.
Ili su pak ratovi među osiromašenim balkanskim državama ‘zainteresiranim korporacijama’ ubrzali put ka ‘istraživanju ugljkovodika’.

 


VEZANE VIJESTI