Neovisni novinarski portal
2.8.2021.
GOSPODARSTVO / UKRATKO
Brodosplit ugovorio novi posao-gradnju stupa za vjetropark za tvrtku Končar- Inženjering

Brodosplit ugovorio novi posao-gradnju stupa za vjetropark za tvrtku Končar- Inženjering

Brodogradilište Brodosplit ugovorilo je za domaćeg naručitelja tvrtku Končar-Inženjering za energetiku i transport d.d. izradu čeličnog stupa za vjetroagregat snage 2,5 MW.

stupovi za vjetropark Jelinak

Radi se o stupu visine 78,6 metara čiji je promjer u bazi 4,2 metra, na vrhu 2,9 metara, a biti će instaliran na vjetroparku Pometeno brdo kraj Konjskog u blizini Dugopolja. Zahvaljujući stroju, tzv. savijačici, čelični limovi oblikuju se u profile u samo 20 minuta, a cijeli će stup biti sastavljen od 29 profila različitoga promjera i debljine limova. Zbog veličine, stup će se transportirati u četiri komada te spajati na mjestu polaganja.

 – Nakon isporuke 20 stupova za vjetropark Jelinak iznad Trogira, koje je Brodosplit isporučio 2012. godine za španjolsku tvrtku, projekt izgradnje stupa za domaćeg naručitelja posebno raduje, tim više jer je vjetroelektrana Pometeno Brdo prva gotovo potpuno domaća vjetroelektrana i projekt na kojem su po prvi puta korišteni vjetroagregati koji su proizvedeni i dizajnirani u Hrvatskoj, istaknuo je, kako su priopćili iz Brodsosplita,Tomislav Debeljak, predsjednik Uprave ove brodograđevne tvrtke koja sve uspješnije brodi nemirnim brodograđevnim vodama.


VEZANE VIJESTI