Neovisni novinarski portal
14.5.2021.
POLITIKA
Branko Grčić u Tisnom: Na jesen otvaranje sportske dvorane i doma za stare i nemoćne, te početak gradnje vrtića i jaslica

Branko Grčić u Tisnom:
Na jesen otvaranje sportske dvorane i doma za stare i nemoćne, te početak gradnje vrtića i jaslica

Potpredsjednik Vlade RH i ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Branko Grčić u službenom posjetu Općini Tisno s načelnikom Ivanom Klarinom je obišao infrastrukturne projekte koje je njegovo ministarstvo financiralo kroz programe u 2013. godini: Dom za starije i nemoćne u vrijednosti šest milijuna kuna i zgradu školske sportske dvorane vrijedne 14 milijuna kuna.Potpredsjednik Vlade RH Branko Grčić u Tisnom (Foto H. Pavić) (6)

– Vidite, s obzirom da smo već dugo s Općinom Tisno u ovim projektima bilo je i vrijeme da ih obiđem zajedno s načelnikom Klarinom. Radi se o dva zaista impozantna punkta za ovu općinu, jedan je punkt na kojem se grupira socijalna infrastruktura, dom za starije, ambulanta, ljekarna i hitna pomoć, a drugi punkt je namijenjen mladima, sa školom sportskom dvoranom, igralištima i drugom infrastrukturom – rekao je ministar Grčić.

– Objekte smo doveli pred sam čin otvaranja, pred ishodobvanje uporabne dozvole. I jedan i drugi  su iznimno značajni za kvalitetu života na području otoka Murtera – rekao je Klarin i najavio otvaranje obaju objekata već na jesen.

Ovo je prvi dom za starije i nemoćne na otoku Murteru, bit će socijalnog karaktera i namijenjen isključivo za domicilno stanovništvo, za stanovnike općina Tisno i Murter.  Uporabna dozvola za dom, odnosno njegovo otvaranje, uslijedit će tek na jesen, zbog nužnosti izmjena projekta, odnosno njegovog usklađivanja s novim pravilnikom o smještaju, koji se promijenio tijekom 1,5 godišnje gradnje.  Najavljeno je skoro potpisivanje ugovora za izgradnju dječjeg vrtića i jaslica, pa su Grčić i Klarin obišli i zemljište na kojem će na jesen početi gradnja. Radi se o projektu koji će Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU sufinancirati kroz program EIB-III za koje su već odobrena sredstva.

Grčić: Hrvati kraće žive, pa bi Europa trebala biti fleksibilnija kod zahtjeva za višom dobnom granicom za odlazak u mirovinu

Potpredsjednika Vlade novinari su zamolili da komentira i dnevnopolitička zbivanja, pa je za izlazak Radimira Čačića iz zatvora Grčić kazao kako ne smatra da bi to moglo prouzročiti probleme Vladi.

– Apsolutno ne. Na koji bi to način gospodin Čačić rušio Vladu koju je stvarao? Formiranje HNS Reformista nije nikakav čin koji bi rušio Vladu – rekao je Grčić.

Također na pitanje novinara, Grčić je odbacio mogućnost skorih izmjena poreza. –  Nema novih poreznih izmjena. Ono što smo zapisali u program konvergencije i uskladili s Europskom unijom za iduće tri godine ili, u najmanju ruku u trajanju mandata ove vlade, je da nema novih poreza ni za građane ni za firme. Jedan od zahtjeva Europske komisije u okviru preporuka za strukturne reforme je i daljnja prilagodba strukture poreznog sustava i ja bih rekao da ćemo na neki način morati ići od širokog opterećenja na potrošnju i građane prema specifičnim porezima koje smo već najavili, a to su porezi na imovinu, na kapital, na bogatije slojeve društva – rekao je Grčić.

Vezano za najave ministra Miranda Mrsića, koji kazao da Vlada ne prihvaća preporuku Europske unije da što prije povisi dobnu granicu za odlazak u mirovinu na 67 godina, Grčić je rekao da bi Europa po tom pitanju morala biti fleksibilnija prema Hrvatskoj. – U osam preporuka, vrlo obimno obrazloženih, mi praktički nismo imali prigovora, osim na ovu jednu stvar. O tome sada razgovaramo s Europskom komisijom jer nam je interes da zakon koji smo nedavno donijeli ne moramo odmah ili vrlo skoro mijenjati. Definirali smo određene parametre u skladu sa specifičnostima hrvatske situacije. Mi upozoravamo na činjenicu da, ukoliko bi odmah išlo produljenje radnog vijeka na 67 godina, da bi to u odnosu na životni vijek prosječnog Hrvata značilo samo pet do šest godina uživanja mirovine. To je odstupanje u dosta u širokom rasponu od nekih razvijenih europskih zemalja i držimo da bi oni tu morali prema nama ipak biti malo fleksibilniji. Velik broj nezaposlenih mladih je povezani problem, ali on bi se trebao rješavati na drugačiji način, oživljavanjem gospodarstva i novim zapošljavanjem – rekao je Grčić.Potpredsjednik Vlade RH Branko Grčić u Tisnom (Foto H. Pavić) (2)

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI