Neovisni novinarski portal
11.5.2021.
KULTURA / SCENA
Turbo-folk: stigoše i u galeriju Hrvatskog dizajnerskog društva (gratis FOTO+VIDEO)

Turbo-folk:
stigoše i u galeriju Hrvatskog dizajnerskog društva (gratis FOTO+VIDEO)

dizajn_za_turbo-folk_dizajnhr_cover_02Turbo-folk, pojam kojega je nekom prilikom skovao glazbeni umjetnik Rambo Amadeus, a za čiji sadržaj mnogi drže kako je pošast po kulturu i duh naroda jednako kataklizmičan kao privatizacijska pljačka i ratno profiterstvo po gospodarstva država nastalih raspadom jedne bivše države, dospio je i u visokokulturne institucije, odnosno umjetničke galerije.  U organizaciji Hrvatskog dizajnerskog društva u Zagrebu, u Boškovićevoj 18, u HDD galeriji otvorena je izložba zanimljivog naziva: (EST)ETIKA NACIONALIZMA – DIZAJN ZA TURBO-FOLK.  Može se pogledati do 13. svibnja.

10173657_688481841197635_4537293221214465397_n
Turbo-folk je postao umalo sveprisutan: zvukovi tog žanra dopiru iz automobila na raskrižjima u središtu gradova, iz soba studentskih domova u Zagrebu, Splitu ili Ljubljani, s jadranskih plaža, nekadašnjih rock-klubova u srcu velegradova, na njih u trenucima opuštanja cupkaju liberalni ljevičari, ljuti domoljubni desničari i tko li zna tko ne. Stoga se, eto, i stručna kulturna javnost odlučila pomalo pozabaviti tim fenomenom, koji to više i nije.
– Riječ je o trećoj instanci dugoročnog projekta istraživanja dizajna u široko shvaćenoj turbo-folk supkulturi, koji je prethodno uključivao predavanje na Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, održano u sklopu DA Festivala 2011. godine; te esej “Uvod u ‘turbo folk dizajn'”, objavljen iste godine u Zarezu, dvotjedniku za kulturna i društvena zbivanja, i naknadno na Dizajn.hr-u, web portalu Hrvatskog dizajnerskog društva – kako pojašnjava autor postava i dizajna izložbe Bojan Krištofić.
2014_5_2_1e46b1ef-2150-4e96-a003-35013343a476.jpg620
– Osnovna ideja projekta jest analizirati turbo-folk supkulturu, s temeljima u glazbenom izrazu karakterističnom za srpski društveni kontekst 90-ih godina, kao estetski i semantički najpotpuniji izraz nacionalističke ideologije u post-jugoslavenskoj popularnoj kulturi, koji je svoj pandan u hrvatskom okruženju imao u “cro-danceu”, te popularnim ratničkim i patriotskim budnicama iz prve polovice 90-ih godina – razdoblja ratova u bivšoj Jugoslaviji. Naravno, izložba se fokusira na dizajn vizualnih komunikacija kao važan element koherentnosti turbo-folk supkulture, te one aspekte njegove metodologije koji su, u perspektivi obrnutoj od uobičajene, pridonijeli masovnoj popularnosti navedenih glazbenih stilova u najširim segmentima stanovništva, istodobno u ruralnim i urbanim područjima (čak sve više u urbanim kako je vrijeme odmicalo)…

 

dizajn_za_turbo-folk_deplijan_01
.. Stoga izložba kronološki tijek razvoja dizajna za turbo-folk (kao i glazbe same) ukratko prikazuje komparativnim postupkom na području većeg dijela regije, ističući nekoliko najvažnijih, arhetipskih izvođača, koji su podjednako svojom glazbom i vizualnim izričajem od početaka karijere ocrtali puni krug. To su, primjerice, Svetlana Ceca Ražnatović, ali i Severina (koja usprkos znatno različitom glazbenom izričaju u Hrvatskoj vrši donekle sličnu društvenu ulogu, vrlo promjenjivu i prilagodljivu tijekom godina), bivši pjevači/ce ansambla “Južni vetar” (Indira Radić, Mile Kitić, Sinan Sakić i drugi), zatim Colonia kao arhetipska regionalna dance grupa upitnog vrijednosnog predznaka, i tako dalje. Ubrojeno je, međutim, i nekoliko izvođača koji su, mada su cijelu karijeru stvarali u idiomu turbo-folka, također i propitivali i ironizirali vlastiti kontekst i identitet, poput Dragane Mirković, Jelene Karleuše i Dine Merlina – ističe se u popratnom tekstu o izložbi.

 

1401_4

 

Turbo folk je gorenje naroda.
Svako pospješivanje tog sagorijevanja je turbo folk.
Razbuktavanje najnižih strasti kod homosapiensa.[…]

Rambo Amadeus, Turbo folk, 2005.

 

Onaj tko se želi podrobnije informirati o razlozima nastajanja ove izložbe može pročitati cjeloviti tekst u kojem se to obrazlaže klikom OVDJE.  A onda može ispod ove rečenice pogledati, reklo bi se, slikovitu galeriju koja sadrži uglavnom omote gramofonskih ploča i kazeta koje su dio postava izložbe, a koje smo preuzeli s Facebook stranice izložbe.

 

Red bi bio da tekst o izložbi potkrijepimo i youtube zapisom istoimene pjesme Ramba Amadeusa, tvorca pojma bez kojega ova izložba ne bi imala dio svog naziva.

 

 

A evo i teksta te pjesme:

Rambo Amadeus
Turbo folk

Folk je narod
turbo je sistem ubrizgavanja goriva
pod pritiskom u cilindar motora
sa unutrasnjim sagorijevanjem

Turbo folk je gorenje naroda
svako pospjesivanje tog sagorijevanja
je turbo folk, razbuktavanje najnizih strasti
kod homo sapiensa

Muzika je miljenica svih muza
harmonija svih umjetnosti
turbo folk nije muzika
turbo folk je miljenica masa
kakofonija svih ukusa i mirisa
ja sam mu dao ime

Alkohol je turbo folk
koka-kola je turbo folk
pecenje na raznju je turbo folk
porno-sopovi su turbo folk
nacionalizam je turbo folk
rejv-parti je turbo folk
etno-dzez je turbo folk

Folk je narod
turbo je sistem ubrizgavanja goriva
pod pritiskom u cilindar motora
sa unutrasnjim sagorijevanjem
ja nisam izmislio turbo folk
ja sam mu dao ime

Adolf Hitler je turbo folk
trgovina ljudskim organima je turbo folk
kriminalci su turbo folk
marlboro je turbo folk
silikoni su turbo folk
kokain je turbo folk
dzipovi sa niskoprofilnim felnama su turbo folk

Sistem ubrizgavanja goriva pod pritiskom
u cilindar motora sa unutrasnjim sagorijevanjem

Turbo folk je gorenje naroda
svako pospjesivanje tog sagorijevanja
je turbo folk, razbuktavanje najnizih strasti
kod homo sapiensa
ja nisam izmislio turbo folk
ja sam mu dao ime

Glasacki listic koji omogucuje svakoj budali
da ga ispravno popuni je turbo folk
tetoviranje, pirsing i bodiart su turbo folk
auto-otpadi su turbo folk
seks-trefiking je turbo folk

Registracije sa malim
ili okruglim brojevima su turbo folk
Mek Donald je turbofolk
kladionice su turbo folk
przionice kafe su turbo folk
zlato i drago kamenje su turbo folk

Evrovizija je turbo folk
hipermarketi su turbo folk
stadioni su turbo folk
sapunske serije su turbo folk
modni kreatori su turbo folk
politicki marketing je turbo folk

Ja nisam izmislio turbo folk
ja sam mu dao ime


VEZANE VIJESTI