Neovisni novinarski portal
14.5.2021.
EKOLOGIJA / OKOLIŠ - NEMA OKOLIŠANJA!
Djeca u čišćenju Krčića (foto Facebook)

Svjetski dan zaštite okoliša:
EU Krka, žilavi kninski ekolozi koji čiste, pomažu i pokreću

Djeca u čišćenju Krčića (foto Facebook)
Djeca u čišćenju Krčića (foto Facebook)

Djeca u čišćenju Krčića (foto Facebook)

Ekološka udruga Krka iz Knina jedna je od rijetkih udruga u Hrvatskoj koja s pravom može istaći pojam ‘ekološka’ u svoj naziv. Nema slične udruge građana na širem području Dalmacije, Like i šire, na prostoru koji je većim dijelom još uvijek izuzetno očuvan od zagađenja i besmislenih ljudskih intervencija, koja doista predano djeluje na području zaštite okoliša, ali i svakovrsnog unaprijeđenja zdravijih i čovječnijih uvjeta života ljudi na tim prostorima. Na žalost, općenito  je malo primjera svrsishodnog i zdravo poticajnog građanskog samoorganiziranja u južnijim dijelovima Hrvatske kao što je to slučaj ‘žilavih’ Kninjana.  Uostalom, dovoljno je nabrojati neke njihove nedavne aktivnosti, pa je sve jasno.

No, pohvale im nisu nužne kako bi nastavili sa svojim aktivnostima: povodom Svjetskog dana zaštite okoliša koji se obilježava 05. lipnja, Ekološka udruga “Krka” već danima priređuje brojna događanja. Tako je prije nekoliko dana u  eko centru u sklopu projekta: “Sudjeluj u održivom razvoju” koje financira Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta organiziran seminar za mlade iz Srednje škole Lovre Montija Knin na teme: odvajanje otpada i kompostiranje. U okviru istog projekta 30. svibnja i 5. lipnja ugošćuju učenike splitskih osnovnih škola i za njih priređuju Zelene izlete, kako najavljuju.
krka-knin_eko_udruga
Upravo su u sklopu EU projekta Društvo građana – povećanje vidljivosti i utjecaja udruga civilnog društva i građana u procesu donošenja odluka“ organizirali dvije građanske rasprave na teme: Rad Vijeća Grada Knina za komunalnu prevenciju/mišljenja i prijedlozi o radu vijeća građana, te Rad Stožera za zaštitu i spašavanje Grada Knina/mišljenja i prijedlozi o radu stožera građana. Takve javne rasprave o sličnoj tematici su inače rijetke u Kninu, ali i drugdje.
Danas, pak, u sklopu EU projekta “Zajedno za prirodu i okoliš” organiziraju prvi sastanak na kojem će se osnovati Savjetodavno vijeće za okoliš Šibensko-kninske županije, tijelo koje je s obzirom na prirodne ljepote i vrijednosti ove županije trebalo postojati već odavno.
Nadalje,  04. lipnja će se u sklopu istog projekta prirediti okrugli stol Savjetodavnog vijeća za okoliš u Šibensko-kninskoj Županiji.
Zele čistka na Krčiću

Zele čistka na Krčiću

– Tema sastanka će biti gospodarenje otpadom; sadašnje stanje, razmjena iskustava, zakonske regulative, problemi i prijedlozi za rješavanje istih problema. Cilj okruglog stola je i definirati barem jednu međusobnu, zajedničku akciju / inicijativu koja će Vijeće provesti s ciljem poboljšanja stanja okoliša – kaže Inga Kukolj iz Eko udruge Krka.
Spomenimo usput kako je ova kninska udruga bila jedna od pokretača građanske inicijative Krčić je naš, koja je u kratkom vremenu upozorila građane u Hrvatskoj i diljem svijeta na namjeru HEP-a da na kninskom simbolu i prirodnom fenomenu: slapu rijeke Krčić (Topoljskom buku) i nad izvorom rijeke Krke grade – hidrocentralu. Nedavno je organizirana i akcija čišćenja okoliša Krčića, a djeca su prititom na likovnoj radionici pokazala kako ona gledaju na problematiku oko Krčića. Rezučltat je izložba radova koji su izloženi prije nekoliko dana.
Dječji crtež: zabrinuti Krčić

Dječji crtež: zabrinuti Krčić

– Naši najmlađi članovi bili su podrška u akciji čišćenja Krčića, svojim su radovima i izjavama pokazali koliko vole čistu prirodu, svoj kraj, a posebno Krčić. Djeci iz Čarobnog svijeta pridružili su se i stariji prijatelji, sudionici akcije. Sve skupa je rezultiralo ovom izložbom i promišljanjima za sve nas! – kaže Inga Kukolj iz Ekološke udruge „Krka“ Knin, čija je adresa 7. Gardijske brigade 13.
No, ista udruga je aktivna na brojnim poljima, a njezin predsjednik Srečko Kmetič je javnost alarmirao nakon zagađenja vodotokova u središtu Knina, a koja su nastala ispuštanjem zagađivača iz obližnjeg tvorničkog pogobna. Ista udruga je bila među najagilnijimau prikupljanju pomoći za stradalnike poplava u Hrvatskoj, BiH i Srbiji.

 

Ekolog Srečko Kmetič na mjestu onečišćenja (Foto: Hrvoslav Pavić)

Ekolog Srečko Kmetič na mjestu onečišćenja (Foto: Hrvoslav Pavić)

EUKK je zaslužna i za čitav niz projekata, primjerice za Zeleni telefon 062 123456, kojemu je svrha primati dojave građana o problemima vezanim uz okoliš iz njihovog susjedstva te rješavanje tih problema. Nadalje, uređen je Ekološko–informativni centar u Kninu u kojem se priređuju razne aktivnosti i usluge.
Eko Kninjani se javljaju i na Zeleni telefon

Eko Kninjani se javljaju i na Zeleni telefon

– Građanima dajemo informacije vezano za zaštitu okoliša i odvojenog prikupljanja otpada, mogućnost odlaganja starih baterija. Naši članovi izrađuju suvenire: bukare, opanke, likere, predmete od gline, torbice, stolove i tronošce, platnene vrećice, majice s motivima prirode i tome slično. Osim toga, naši posjetitelji mogu koristiti internet, unajmiti kajak, kanu, bicikl, proslaviti kod nas dječji rođendan u lijepom prirodnom okruženju, sa mogućnošću korištenja bicikli za djecu, trampolina i sl… Tu su i radionice starih zanata: izrada bačvi, bukara, predmeta od gline, kninskih opanaka, košara od slame, radionice tkanja, kreativne ekološke radionice za mlade i odrasle,  izložbe suvenira, fotografija, artefakata i sl. Među našim aktivnostima su i organizacije humanitarnih koncerata, kazališnih predstava, likovnih, filmskih i pjesničkih večeri itd. – kažu u EUKK-i.
Nabrajanje projekata ovih Kninjana bi potrajalo, no evo ipak nekih od njih: Zeleni otoci Knina, Eko knjižnica igračaka (vidi tekst na TRIS-u), Nema Frke dok je Krke (čišćenje rijeke Krke, zapošljavanje nezaposlenih preko programa javnih radova), Festival Ruralne Kulture (FRK) (promocija prirodne i kulturno povijesne vrijednosti Grada Knina koja ima idealne uvijete za razvoj seoskog turizma, ali koje na žalost nisu prepoznati)., pšrojekt Eko beba (sadnja 960 stabala, za svako novorođenče). Kninska družina sudjeluje u brojnbim drugim projaktima u koje su uključlene i neke druge civilne udruge dilkjem Hrvatske, poput Zelene akcije, Zelene Istra, Prava na grad, Zelena akademija, Art radionica Lazareti I Filmaktiv 2013., ZvoniMir itd.
E pa sretan im onda – Svjetski dan zaštite okoliša (World Enviroment Day)..

aem_baner

Plakat Festivala ruralne kulture - FRK

Plakat Festivala ruralne kulture – FRK


VEZANE VIJESTI