Neovisni novinarski portal
15.5.2021.
GOSPODARSTVO
Nacrt  brane

Splitski škverani spašavaju Venecijansku lagunu od poplava

Nacrt brane

Na međunarodnom natječaju unutar jake konkurencije Brodograđevna industrija Split d.d. dobila je 26,5 milijuna eura vrijedan projekt gradnje 21 čelična vrata koja će biti instalirana na morskom prolazu Malamocco koji je jedan od triju prolaza što kroz Venecijansku lagunu vodi prema Veneciji sa ciljem zaustavljanja utjecaja plime na grad Veneciju.

nacrt brane

nacrt brane                                                               

Danas more poplavljuje Veneciju čak oko 50 puta godišnje, uglavnom u jesenskim i zimskim mjesecima, najviše u studenom i prosincu, a svake pete godine poplavi cijeli grad.

Iskustvo i stručnost ‘škverskih’ brodograditelja bila je temeljna odrednica talijanskog arhitektonsko-građevinskog konzorcija “Venezia Nuova“ koji je na natječaju izabrao splitsko brodogradilište. Današnji autoritet i povjerenje koje brojni klijenti poklanjaju Brodosplitovim stručnjacima rezultat su dugogodišnjeg uspješnog rada i visoke kakvoće različitog asortimana proizvodnje, kažu u škverskoj Službi za odnose s javnošću.

Brodosplit će isporučiti 21 čeličnu branu, dimenzija 29 puta 24 metra, debljine 6 metara i težine 300 tona.

Isporučivat će se po tri brane odjednom i to morskim putem do samog ušća gdje će se ugraditi, a vrijeme isporuke je 30 do 60 dana. Brane su konstruirane kao specijalni rezervoari napunjeni zrakom, odnosno vodom. Brane će napunjene vodom ležati na dnu mora, a punjene zrakom će se podizati prema površini mora i zatvarati ulaze u lagunu. Kada se ispumpa zrakom će se podizati prema površini mora i zatvarati ulaze u lagunu. Kada se ispumpa zrak, ponovo će se napuniti vodom i leći na dno mora.

 Slika2

Planirano je da se uoči dolaska plime s otvorenog mora, zatvore tri kanala koja vode u Venecijansku lagunu. Radi se o prolazima Lido, Malamocco i Chioggia, a projektom je predviđeno postavljanje ukupno 80 brana, uz vijek trajanja od oko 50 godina. Projekt je integririrani zaštitni sistem koji se sastoji od niza mobilnih brana koje su sposobne zatvoriti Venecijansku lagunu od Jadranskoga mora kada plima pređe utvrđenu razinu (110 cm) pa sve do maksimalnih tri metra. Tijekom tih nekoliko sati, Venecijanska laguna bi bila zatvorena i brodovi ne bi mogli slobodno ulaziti.

Mojsije spašava Veneciju

Projekt spašavanja potonuća Venecije zove se MOSE (Mojsije), a sam naziv asocira na Stari Zavjet i priču o Mojsiju koji je razdvojio Crveno more.

Ovim se ugovorom Brodosplit izrazito ponosi jer je postignut na svjetskom natječaju u jakoj međunarodnoj konkurenciji brojnih brodograditelja i proizvođača čeličnih konstrukcija. Njime će ostati vječno upisan na listi tvrtki koje su sudjelovale u jednom od najvećih građevinskih projekata u povijesti Italije vrijednog više od 7 milijarda eura i pridonjele spašavanju Venecije od velikih problema koje joj donosi plima, istaknuo je Tomislav Debeljak, predsjednik Uprave Brodosplita.

Venezia-lagune

 

 


VEZANE VIJESTI