Neovisni novinarski portal
18.5.2021.
KOMENTARI / POLITIKA
Post festum euroizbora: Učinili su nam to, ne gine nam “drugo stanje”…

Post festum euroizbora:
Učinili su nam to, ne gine nam “drugo stanje”…

Hrvatska je odradila prve izbore za Europski parlament kao punopravna članica EU. Stajalo nas je to 60 milijuna, a ni pol jada da ih je bar “potrošilo” 60 posto, a ne tek mizernih 25 posto birača. Odaziv na izbore govori više od njegovih rezultata.

Izbori za Europski parlamet (Foto H. Pavić) (6)

Hrvatska je odradila prve izbore za Europski parlament kao punopravna članica EU. Stajalo nas je to 60 milijuna, a ni pol jada da ih je bar “potrošilo” 60 posto, a ne tek mizernih 25 posto birača. Odaziv na izbore govori više od njegovih rezultata. Hrvatskim građanima pun je kufer političara, ovaj narod više nikome ne vjeruje, a izbore odlučuje stranačka mašinerija. Čija je snažnija, organiziranija, discipliniranija i motiviranija, taj pobjeđuje. A u tim atribucijama SDP se s HDZ-om ne može mjeriti! Epilog: šest mandata HDZ-u, četiri SDP-u i jedan Orahu. Karamarko, već dvije godine najnepopularniji političar u svim anketama, vratio je HDZ na tron…

Cijela vojska zaduženih sinekurama glasa za HDZ, svim optužnicama za korupciju i kriminal usprkos. U svijesti našeg primitivnog puka, indoktriniranog kvazidomoljubnim floskulama po kojima je HDZ stvorio i obranio Hrvatsku, pa je, dakle, HDZ jedina istinska, autentična hrvatska stranka, i dalje je na snazi stari moto: Pa, što, ako i kradu, bar su naši!

Istodobno, za SDP ne želi više glasati ni njihovo članstvo, razočarano bahatošću, arogancijom i neučinkovitošću ekipe što je puno kukurijekala, u tome se odveć zanijela i ostala bez – dobrog glasa.  Njihovi simpatizeri i nekoć štovatelji zadovoljniji su kad njihova mudroslovlja ne moraju slušati, jer od tih dosjetki kojima se već dvije godine u nedostatku kvalitetnih reformskih zaokreta nevješto, često i iritantno, pravda voditelj ovog probušenog čamca,  Zoran Milanović, mnogima se diže kosa na glavi.

U SDP se ususret izborima 2011. doista vjerovalo. I u Zorana Milanovića kao novog političkog lidera kojemu ne manjka ni obrazovanja, ni znanja ni elokvencije. Ali mu nedostaje kontakta sa stvarnim životom i stvarnim ljudima. Ubi ga njegov elitistički gard, samodovoljnost i deficit političkog talenta. Poput slona u staklarnici taj je polupao sve što je mogao. U tom kršu mnoge bi stranke zbrajale veće štete, no SDP “spašava”  poslovični oportunizam njegovih ljudi. U dublu s HNS-om, kotirali su kao moderna građanska opcija za nova vremena, koja okuplja obrazovane političare s  moralnim kodeksom. No taj se balon posve ispuhao serijalom Sabo, Merzel, Šegon… pa se dešperatno lijevo biračko tijelo odlučilo ili ostati kod kuće ili protestno okrenuti Mireli Holy, jer drže da je participacija na izborima ne samo pravo, nego i građanska obveza. Holy je time dodatno osnažena za nadolazeće parlamentarne izbore, a SDP oslabljen za izgubljenih 10-ak posto glasova. A više od toga oslabljen je gubitkom vjerodostojnosti, činjenicom nesposobnosti da se nosi s teškim recesijskim izazovima i nedostatkom hrabrosti da provede do kraja makar i jednu ozbiljnu reformu.

Nije ovdje riječ o pobjedi snažnog, respektabilnog političara od formata koji je preuzeo HDZ i s izvanrednim programom i ljudskim potencijalom uspio redizajnirati  katastrofalan prokoruptivan imidž osuđene stranke. Tomislav Karamarko na vrhu “zajedničarske” piramide nije prihvatljiv čak ni  dijelu  HDZ-a koji još vjeruje u mogućnost da se dogodi smjena na čelu stranke jer nisu uvjereni da bi s ovim vodstvom mogli daleko dogurati.  Mnogi šefu svoje Partije zamjeraju da se okružio nekompetentnim ljudima, poslušnicima i poltronima koji spremno služe svakom gazdi ako im se to isplati (baš poput Milanovića!), a istovremeno se olako odriče onih koji bi objektivno mogli HDZ rekomponirati po mjeri klasične konzervativne stranke. Davora Stiera gotovo je stjerao u magareću klupu jer je surađivao s SDP-ovim Toninom Piculom, makar i u nacionalnom interesu.

Dakle, EU – izbori u Hrvatskoj nisu osobito ozbiljan indikator za parlamentarne izbore, nego više “kućni test na trudnoću”, ali i takvi dovoljno jasno pokazuju u kakvoj smo gabuli. HDZ i SDP nikad slabiji, a građani nikad apatičniji i rezigniraniji. Orah još ni pravu koru nije dobio, laburisti su po svoj prilici svoje otplesali, a Savez za Hrvatsku pravi je retrogradni miš-maš svega i svačega.  Drugo stanje nam ne gine. A s kim ćemo zatrudnjeti i što će se iz toga izroditi, to sam bog zna. Osim ako i on nije digao ruke od nas…

 


VEZANE VIJESTI