Neovisni novinarski portal
16.4.2024.
UKRATKO
Okučani: “Bljesak”, na 19-tu obljetnicu, okupio državni vrh

Okučani:
“Bljesak”, na 19-tu obljetnicu, okupio državni vrh

U Okučanima je danas obilježena 19-ta obljetnica vojno-redarstvene akcije “Bljesak”, a na komemoraciji koja je održana kod Središnjeg križa spomen-parka hrvatskih vitezova, uz obitelji poginulih i udruge proistekle iz Domovinskog rada, okupio se gotovo cijeli državni vrh.bljesak2014

Našli su se tu  predsjednik Ivo Josipović, premijer Zoran Milanović, predsjendik Sabora Josip Leko, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Drago Lovrić,  brojni ministri, ali i predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko.

Tijekom akcije “Bljesak”,  koja je trajala 31 sat, poginula su 42, a ranjena 162 branitelja. U akciji su sudjelovale 32 postrojbe Hrvatske vojske i policije koje su oslobodile 500 četvornih kilometara dotada okupiranog hrvatskog državnog teritorija. Time je uspostavljen cestovni i željeznički promet od zapada prema istoku zemlje, a “Bljesak” u kojemu je oslobođena zapadna Slavonija bit će uvertira za kolovošku “Oluju” kojom je Hrvatska, nakon četverogodišnje okupacije, napokon demontirala i tzv. krajinu .

 


VEZANE VIJESTI