Neovisni novinarski portal
13.5.2021.
POLITIKA
‘Milost ne tražim, niti bih vam je dao’ – 72. obljetnica smrti Rade Končara

‘Milost ne tražim, niti bih vam je dao’ – 72. obljetnica smrti Rade Končara

 Nekoliko desetaka političara i predstavnika udruga antifašističkih boraca na Šubićevcu je u četvrtak odalo počast narodnom heroju Radi Končaru i 25-orici njegovih drugova koje su 22. svibnja 1942. godine na tom mjestu strijeljali vojnici fašističke Italije.

Rade Končar - 22. svibnja 2014. (Foto H. Pavić) 159

Na današnji dan prije 72. godine u Šibeniku na Šubićevcu talijanski fašisti su zajedno s još 25 antifašista strijeljali Radu Končara, sekretara Komunističke partije Hrvatske i organizatora partizanskih odreda. Komemoraciju su u spomen parku na mjestu strijeljanja u četvrtak organizirali Zajednica udruga antifašističkih boraca Šibensko-kninske županije i Zajednica udruga antifašističkih boraca Grada Splita, a pred desetaka građana i novinara vijence su položili i zapalili svijeće i predstavnici Grada Šibenika, te političkih stranaka, SDP-a i HNS-a.
Predsjednik UAB-a Šibensko-kninske županije Krste Lambaša (87) podsjetio je kako su Končara  17. studenoga 1941. godine uhvatili Talijani, da bi ga nakon višemjesečne torture Posebni talijanski sud za Dalmaciju osudio na smrt. – Končara su 19. svibnja 1942. godine Talijani potpuno izmrcvarenog doveli u Šibenik na suđenje. Ni u istražnom zatvoru ni na suđenju nije rekao ni riječi. Talijanski specijalni sud osudio ga je na smrt. Kada su ga nakon presude pitali hoće li tražiti pomilovanje rekao je: ‘Niti bih ga ja vama dao niti ga od vas tražim’, podsjetio je Lambaša.

Končar je ubrzo poslije smrti postao jedna od najvećih partizanskih ikona. Već u kolovozu 1942. godine prvi je dobio naslov Narodnog heroja Jugoslavije. Nekoliko mjeseci kasnije, u prosincu 1942., 13. proleterska brigada Narodnooslobodilačke vojske dobila je ime po njemu.  Po njemu su nazvane škole i ‘radne organizacije’,  od kojih neke i danas postoje, poput Končar Elektroindustrije d.d. iz Zagreba.

Rade Končar - 22. svibnja 2014. (Foto H. Pavić) 120

154_strijeljanje2_

 

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI