Neovisni novinarski portal
18.4.2024.
POLITIKA
Milardović, Šuker, Jurčić: Postali smo taoci Zorana Milanovića i cijele Vlade koja mora otići što prije!

Milardović, Šuker, Jurčić:
Postali smo taoci Zorana Milanovića i cijele Vlade koja mora otići što prije!

Za one dobro upućene u višemjesečnu netrpeljivost između premijera Zorana Milanovića i Slavka Linića kojeg je premijer prije nešto više od dvije godine postavio za kormilo Ministarstva financija, smjena prvog čovjeka državnog financijskog sektora je posve očekivana. Milanović, zapravo nije ni krio da se želi riješiti Linića koji mu je, iz njemu znanih razloga, postao „uteg oko vrata“. Bilo je pitanje dana kada će premijer učiniti odlučni korak, a „slučaj Spačva“ došao mu je kao naručen da se riješi „tereta“ iako su mnogi skloni tvrditi da je uteg u Vladi upravo vrli premijer koji se uporno ne snalazi u povjerenoj mu dužnosti čelnog čovjeka Vlade.

Teško je reći je li ovakva odluka premijera bila očekivana ili nije. Očito je da se ovdje radi o obračunu unutar SDP-a, a sve priče o negiranju toga „ne drže vodu“ i predstavljaju pokušaj prebacivanja loptice na drugu stranu. Što će smjena Slavka Linića, odnosno postavljanje Borisa Lalovca na čelno mjesto Ministarstva financija donijeti vidjet će se za par mjeseci, izjavio je za portal Tris Ivan Šuker koji je u bivšoj Vladi obnašao dužnost ministra financija.

Šuker, posebice problematičnim drži to što je sa najnovijim razvojem događaja na relaciji Milanović-Linić i slučajevima koji se vežu uz Linića i Poreznu upravu, uvelike poljuljano povjerenje u te institucije, a to je, ističe, najgore što se moglo dogoditi. Možete sada zamisliti kako je svima onima koji su na bilo koji način vezani uz ove institucije. Šuker vrlo simptomatičnim drži izjavu premijera Milanovića sa izvanredne konferencije za medije o tome kako je upravo on kao premijer odgovoran za sve, ma što to značilo. Na upit da li je Linić trebao otići zbog „slučaja Spačva“ Šuker odgovara kako mu je teško odgovoriti na hipotetski postavljeno pitanje. Kad nemam pred sobom sve činjenice i argumente ne želim donositi prosudbu o tomu. U svakom slučaju predviđam da će u skorije vrijeme biti još više međusobnog optuživanja, prepucavanja, svačega. Ne vjerujem da će se u ovoj Vladi u skorije vrijeme bilo što promijeniti, odnosno sve će ovisiti o omjeru snaga.

Prof. Ljubo Jurčić kaže kako je za njega odluka o smjeni bila posve očekivana na što je upućivao razvoj događaja u zadnjih tjedan dana.

jurcic_ljubo_650

Smjena, zapravo i nije bitna. Bitna je činjenica da je ova Vlada nesposobna i da što prije treba otići. Smjenjen je ministar koji je nešto radio, a oni koji rade znaju i griješiti za razliku od onih koji ne rade ništa, a u takve nitko ne dira i oni su najsigurniji. Držim da je ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina nanio više štete državi od bilo koga drugoga. Za mandata ove vlasti proizvodnja mlijeka smanjena je za čak 130 milijuna litara.To ja zovem štetom. Znam da je slučaj Spačva i brojke koje se u njemu vrte za „običnog „čovjeka nešto strašno, ali za državu je neusporedivo veća šteta koja se trpi od smanjene proizvodnje.

otkupne-cijene-mlijeka-ostaju-iste-kraja-rujna-slika-470349

Vlada je ta, dodaje Jurčić, koja predstavlja zastrašujući problem za državu. Ni za jedan posto nije se uspjela organizirati. Svaka dobra Vlada, naime mora imati kvalitetno postavljen sustav, vodstvo i koordinaciju. Aktualni predsjednik Vlade je, međutim  njezina najveća greška. On bi trebao znati koje i kakve procese treba provoditi, ali to zahtjeva vođu, viziju, organizatorske sposobnosti i sve to još treba kvalitetno nadzirati. Milanović, očito ima neke dobre karakteristike, ali o vođenju Vlade nema pojma i zbog toga se danas urušava ne samo SDP već i cijela država. Postali smo svi taoci Zorana Milanovića. On je kriv što danas nemamo rast od barem 3 posto, a da imamo toliki rast bi bi smo najbolji u Europi. Ova je Vlada  proizvela štetu od 10 milijardi kuna i zato treba otići. Što hitnije! Danas su od nas gore samo Rumunjska i Bugarska, a i one su počele s uzlaznom gospodarskom putanjom dok mi klizimo ravno prema dnu.

Prof. Jurčić prognozira da bi se do kraja godine trebali održati prijevremeni izbori jer, kategorički tvrdi, Hrvatskoj hitno treba novo vodstvo.

Ivana Grljak, bivša glasnogovornica Vlade RH koja je svojevoljno napustila to mjestio nezadovoljna šefom i njegovim potezima, na svom je facebook profilu objavila dirljivo pismo koje je započela riječima: „Ovo je tužan dan za Hrvatsku“. O sada već bivšem ministru Liniću govori s poštovanjem. Drži da je riječ o najsposobnijem i najradišnijem čovjeku kojemu su dugo „pakirali“ HDZ-ovci, a na kraju su mu, kako kaže, „napakirali“ oni iz vlastitih stranačkih redova.

E, moji dragi drugovi.  Upropastili ste i ono malo povjerenja koje je ostalo i u blato bacili jednog od naboljih ministara, jedinog iza kojeg ostaju rezultati. Ako je u nečemu i kriv, nije na partiji da mu sudi. Ta su vremena prošla. Ovo je početak kraja, stoji, između ostalog, u javnom pismu bivše glasnogovornice.

147-milardovic

Uvaženi politolog, sociolog i istraživač, prof. Anđelko Milardović za portal Tris aktualnu situaciju oko smjene Slavka Linića komentira kao “očekivani potez za što će Milanović samo kratkotrajno dobiti simpatije, dok će se na duži rok pokazati da će Lalovac slijediti politiku svog prethodnika, što znači da se u strukturnom smislu ništa neće promijeniti”. Pojašnjavaju zašto se premijer na ovaj potez odlučio upravo u ovom trenutku, Milardović navodi da je smjenom želio zadobiti koji politički bod i popravljanje narušenog imidža stranci, ali kakve to ima veze sa izborima za EP, upitao se Milardović koji predviđa da će Milanović u skoro vrijeme napraviti još koju mini rekonstrukciju u Vladi i zahvaliti se najslabijim karikama jer za krucijalne poteze više nema vremena.

Stanje u državi je jako loše, građani su nezadovoljni, a njih čak 40 posto anketiranih želi prijevremene izbore. Čovjek zapravo ne zna bi li se tomu veselio ili bi žalovao.

Najbitniji trenutak za Vladu treba biti aktualno stanje unutar EU gospodarstva, a ono je za Hrvatsku poražavajuće. Vlada se, međutim ponaša kao da Hrvatska nije članica EU, a kampanja koja se upravo vodi, također ide u tom smjeru. Kampanja  se vodi kao da je u ilegali, a tu ne mislim samo na SDP-ovu kampanju već i na ostale stranke. Što se SDP prije riješi Milanovića tim bolje za stranku, a time i za sve nas u državi. Sa ovako tvrdim stavom on i sebe vodi u propast. Ja mu  zbog svega pružam otpor jer ne želim više trpjeti. Trpljenje nije vrijedno života.

Sobzirom da aktualna Vlada ima stabilnu većinu teško je za očekivati da oodstupi prije kraja mandata. Milardović tu situaciju komentira kako stabilna većina može srušiti firmu ako s njom loše vlada.

Ako sustav ne funkcionira, a u slučaju ove Vlade, ne funkcionira, onda je treba mijenjati. Problem Zorana Milanovića je u tome što on ne vidi problem i ne vidi sebe kao problem. Spreman je ići do kraja, do samoubilačke točke u mirnodopskom kontekstu rečeno.  Na Njega i Vladu se treba vršiti pritisak da to tako više ne ide i da se  hitno moraju prestati tako ponašati. Milanović se ujutro kad ustane najprije posvađa sam sa sobom, a kasnije i sa cijelim svijetom. On se naprosto igra, a to nije demokracija već oblik autoritativnog vladanja.

Ovo društvo ne smije biti predmet nečijeg eksperimentiranja. Postali smo taoci neodgovornog lika i svakodnevno zbog toga plaćamo ceh, kaže Milardović koji kao vrhunac neposobnosti u aktualnoj Vladi navodi primjer ministra  Branka Grčića koji je ovih dana izjavio da ne bi bilo pada BDP-a da nije bilo pritisaka iz EU. Da čovjek ne povjeruje što jedan sveučilišni profesor može izreći.

Na upit koga vidi na mjestu predsjendika SDP-a ukoliko Milanović ode odgovara da SDP ima vrlo kvalitetnog čovjeka za to mjesto, a to je Tonino Picula.

 

 


VEZANE VIJESTI