Neovisni novinarski portal
18.5.2021.
POLITIKA
Bivši ministar financija Slavko Linić (Foto: Vlada RH)

Milanović smijenio Linića! Boris Lalovac, novi ministar financija!

Bivši ministar financija Slavko Linić (Foto: Vlada RH)

Posve očekivano, na izvanrednoj konferenciji za medije premijer Zoran Milanović objavio je kako je donio odluku o smjeni Slavka Linića sa dužnosti ministra financija RH.

Ne vidim više mogućnosti za nastavak suradnje s Linićem, uvodna je Milanovićeva rečenica s kojom se obratio okupljenim novinarima. U nastavku je premijer Milanović spočitao Liniću brojne, kako je rekao, nedopustive radnje i ponašanja.

– Predstečajne nagodbe su diskrecijski postupak i moraju biti besprijekorne i bez ikakve sumnje. Država se ne može oštetiti i tu se ne može govoriti ni o kakvom očuvanju radnih mjesta. Moj posao je da se uvjerim u to da institucije kojima sam na čelu rade svoj posao na čist i transparentan način. Greške se mogu dogoditi, ali onda se moraju utvrditi odgovorni za to.

Ministar financija nije vidio problem u tome da njegov pomoćnik uzme kredit u iznosu, nije bitno kolikom. Čekao sam odgovor, a do toga nije došlo. Tražio sma da ga smjeni, a na kraju sam to sam morao učiniti.  On je o svom bivšem pomoćniku Šegonu nastavio govoriti kao o žrtvi.

Način na koji mi je Linić odgovorio na zahtjev da mi pojasni stvari oko slučaja Sačva, također nije primjeren. Odgovorio mi je preko interneta kad i svima drugima. To nije ispravan put. Od ministra očekujem da pozove na odgovornost ljude koji su takvo što pripremali. To ne znači da se radi o kaznenom djelu, već je šteta pričinjena državnom proračunu što je utvrdila i Porezna uprava. To je bio alarm i tada se po tome moralo postupiti –  izjavio je premijer Milanović koji je u nastavku ustvrdio kako je povjerenje između njih ozbiljno narušeno. Zahvalio mu se za doprinos u Vladi RH.

O jutrošnjem sastanku s Linićem ” u četiri oka” nije želio govoriti pred medijima.

Na Liniću je da odluči hoće li se u Sabor vratiti kao zastupnik, odgovorio je na postavljeno pitanje o daljnjoj političkoj sudbini Linića.

Novi ministar financija je Boris Lalovac, inače dosadašnji zamjenik ministra financija. Gospodin Lalovac je obrazovan i mlad čovjek i posao može početi raditi odmah, izjavio je Milanović.

 


VEZANE VIJESTI