Neovisni novinarski portal
17.5.2021.
INTERVJUI / POLITIKA
Predsjednik ŽO SDP-a Ivan Klarin (Foto: H. Pavić)

Intervju – Ivan Klarin, saborski zastupnik SDP-a, načelnik općine Tisno:
Milanovića danas napadaju oni kojima je dao povjerenje i poziciju!

Predsjednik ŽO SDP-a Ivan Klarin (Foto: H. Pavić)

Ivan Klarin (Foto H. Pavić) - kopija

Ivan Klarin je vjerojatno jedan od najperspektivnijih mlađih kadrova SDP-a, koji je sa samo 24 godine postao načelnik općine Tisno, a sa 26 i saborski zastupnik. Političku karijeru započeo je prije desetak godina preuzimanjem funkcije predsjednika mjesnog odbora u Jezerima, jednom od šest mjesta Općine Tisne. Oni koji ga bolje poznaju, reći će kako su već tada znali da Klarin neće stati dok ne stigne na vrh… Ovih je dana u delegaciji SDP-a i HNS-a boravio u Kini, a kako smo razgovarali neposredno nakon njegovog prvog „kineskog iskustva“, razumljivo je i da smo time započeli ovaj intervju.

Kakve dojmove nosite iz Kine i koliko se uopće u desetak dana može shvatiti što Kina jest u političkom, kulturnom i gospodarskom smislu?

Kina je danas gospodarsko čudo svijeta, iako oni sami za sebe vole reći da su zemlja u razvoju i „tek drugo gospodarstvo svijeta“. Bez obzira na politički sustav, Kina je jedno ogromno gradilište, a njihovi gradovi podsjećaju na razvijenije američke gradove. Prije tri godine bio sam u New Yorku i, usprkos mojim predrasudama prije puta u Kinu, ostao sam pozitivno iznenađen s obzirom da je riječ o jednopartijskoj zemlji, ali  to nisam mogao osjetiti ni na jednom jedinom mjestu. Ovdje nitko ne govori engleski jezik, ne razumiju čak ni kad spomenete riječi kao što su coca-cola ili taxi, tako da objektivno postoji probem komunikacije.

Od 250 milijuna Kineza koji su lani putovali u inozemsto, samo 40 tisuća je posjetilo Hrvatsku

Na koji način se može ostvariti suradnja s jednom tako dalekom zemljom koja se bitno razlikuje i po političkom sustavu, gospodarskim potencijalima i kapacitetima, tradiciji, kulturi, mentalitetu od Hrvatske? Jesu li takva putovanja, ipak, prije svega kurtoazna i protokolarna?

Kini je danas interes, bez obzira na njihovu veličinu, svoje proizvode plasirati svugdje po svijetu. Posjet je bio protokolaran s jedne strane, ali oni njeguju takve odnose s više od 400 stranaka iz cijelog svijeta. Iz niza sastanaka moglo se iščitati da ih najviše interesiraju problemi s kojima se jedna zemlja u tranziciji suočava. Izgledalo mi je ponekad kao da žele učiti iz tuđih pogrešaka. Pojedini guverneri pokrajina u Kini su se žalili da je robna razmjena sa zemljama EU loša, da Kina puno izvozi, ali da uvoz iz zemalja EU nije na osobitoj razini.

Ima li kakvih konkretnih dogovora, da ne budemo pretenciozni i nerealni, makar o turističkom posjetu većeg broja Kineza našoj zemlji? Što o nama uopće znaju?

O tome je dosta bilo riječi, pogotovo na sastancima s lokalnim dužnosnicima. S obzirom na ogromno bogatstvo s kojim Kina raspolaže, u posljednje vrijeme raste i platežna sposobnost njenih građana, tako da je prošle godine u inozemstvo putovalo 250 milijuna Kineza, a od tog broja našu zemlju posjetilo ih je svega 40 tisuća. Sve ove godine  Hrvatska turistička zajednica je jako malo ulagala na kinesko tržište.  Ministar turizma Darko Lorencin ove godine je, međutim,  bio na Šangajskom sajmu turizma, najvećem turističkom  sajmu u Kini. U pokrajini Hangzoui, jednoj od najbogatijih kineskih pokrajina i centru kineske proizvodnje svile,  na prijemu kod guvernera,  pričalo se o ideji da se obnovi ruta Marca Pola ili ruta svile, od pokrajine Hangzoui pa do njegove rodne Korčule, a sve s ciljem povećanja broja kineskih turista u Hrvatskoj. Inače, o Hrvatskoj gotovo da ne znaju ništa, tek će reagirati na spomen Davora Šukera ili Tita, ali na Sveučilištu u Pekingu još uvijek je aktivan kolegij srpsko-hrvatskog jezika koji godišnje završi  tridesetak studenata.

Načelnik Općine Tisno Ivan Klarin s premijerom Zoranom Milanovićem (Foto H. Pavić) - kopija

U Kini se smatra da si zreo tek sa 50 godina

I u socijalizmu su se hrvatski gradovi „bratimili“, potpisivali povelje o prijateljstvu s mnogima, posebno u zapadnoj Europi. Ali, nekog gospodarskog učinka od toga nije bilo. Mislite li da s Kinom može biti drugačije?

Mislim da potpisivanjem povelja o prijateljstvu možemo samo dobiti, a ništa izgubiti. Naravno da se samo od toga ne može očekivati neka konkretna korist, ali to može biti početak puno bolje i sadržajnije suradnje.

Nakon povratka ste kao jednu od razlika između Kineza i nas naveli  nemogućnost da mladi ljudi u Kini, u vašim godinama, dođu na tako visoke pozicije. Što mislite je li to naša prednost ili slabost, to što se kod nas politikom može baviti tko god želi, bez osobitih kvalifikacija, iskustva, znanja?

Ja mislim da mladost može biti samo prednost.  Kineska filozofija konfucijonizma to zabranjuje jer se u njihovoj kulturi i tradiciji smatra da čovjek postaje zreo tek s navršenih 50 godina života. Zapad, naravno, ne funkcionira tako i smatram da ako je netko sposoban, sposoban je i sa 20 i sa 50 godina. Niti jedan član današnjeg prezidijuma KP Kine nije mlađi od 60 godina.

Kako izgleda život na ulicama Pekinga, to dnevno pulsiranje grada?

Izgleda mirno i staloženo kao da postoji neki propisani red ponašanja. Kinezi su inače dosta smireniji i strpljiviji od nas zapadnjaka i to se vidi i osjeti na svakom koraku. Bez obzira na ogroman broj stanovnika prometnih gužvi gotovo da i nema. Za našeg boravka u Pekingu samo jedan dan smo osjetili njihov poznati smog.

Uvjeren sam da će na EU-izborima Kukuriku lista pobijediti, HDZ ne može biti alternativa!

Dok ste vi bili u Kini, u Hrvatskoj su se otvarale nove afere. Jeste li s tolike udaljenosti uopće pratili što se kod nas zbiva?

Pa nešto smo pratili, ali smo imali jako zgusnuti program tako da nismo imali puno vremena, a uz to Facebook im je zabranjen,  pa nam je i to stvaralo određeni nedostatak komunikacije i protok informacija na koji smo se navikli doma.

Pomoćnica ministra financija Nada Čavlović Smiljanec podnijela je ostavku. Tako je ministar Slavko Linić ostao bez oba pomoćnika, jer je prije nekoliko mjeseci na sličan način otišao i Branko Šegon. Hoće li otići i ministar Slavko Linić?

Ja na to pitanje ne mogu odgovoriti,  a mislim da, osim predsjednika Vlade i ministra financija,  ne može ni nitko drugi u zemlji.

Može li SDP dobiti izbore za EU parlament s obzirom na stanje u državi kojom već dvije godine upravlja SDP-HNS-ova vlada?

Ja sam uvjeren da će pobjednička lista biti lista Kukuriku koalicije jer HDZ sa svojim partnerima nije i ne može biti alternativa. Oni se kao stranka najprije moraju ispričati za povijesnu pljačku vlastitog naroda koju je maherski obavio njihov bivši predsjednik Ivo Sanader. Od ove zemlje napravili su zgarište i nije lako nakon toga tek tako se uzdići iz pepela.

Može li eventualni gubitak EU izbora dovesti do nekih radikalnijih promjena u SDP-u, kako bi se „spasili“ parlamentarni izbori?

Nikakve radikalne promjene u stranci ne očekujem, ni nakon europskih ni nakon parlamentarnih izbora. Trud i uvođenje reda znat će honorirati hrvatski građani. Isto se događalo i 2003.  kada je Ivica Račan izgubio izbore, a danas se ta Vlada spominje kao najuspješnija Vlada RH u povijesti.

Saborski zastupnik i predsjednik ŽO SDP-a Ivan Klarin

Saborski zastupnik i predsjednik ŽO SDP-a Ivan Klarin

Nema razloga da Milanović ne dobije novi mandat šefa SDP-a

Što mislite može li Zoran Milanović dobiti iduće unutarstranačke izbore i još jedan mandat šefa stranke?

Mislim da može i ne vidim razloga da se to i ne dogodi,  iako postoje neki visokopozicionirani članovi stranke kojima je upravo on dao povjerenje, a koji sad svoje kampanje vode napadajući njega, i  čineći time ogromnu štetu ne samo stranci nego i Vladi u cjelini.

Kakve su vaše ambicije? Trenutno ste načelnik općine Tisno i saborski zastupnik. A sutra, što planirate sutra?

Moje političke ambicije su uvijek išle u smjeru da najbolje što mogu obavljam posao koji trenutno  radim, bilo da se radi o političkoj ili stranačkoj funkciji.  Ambicije u politici su stvar nekoliko faktora koji se međusobno isprepliću: rad, red, disciplina, poštenje i sreća te, po mom mišljenju, tek ako se sve to poklopi možete razmišljati, ili imati, i veće ambicije.

Na idućim lokalnim izborima namjeravate se kandidirati za šibensko-kninskog župana. Tradicionalno, županiju već godinama vodi HDZ. Možete li, realno, promijeniti tu situaciju?

Logično je, ako su mi članovi stranke dali povjerenje da vodim županijski SDP , da budem i kandidat za župana na sljedećim lokalnim izborima. Ne prihvaćam tezu ovo je „HDZ-ova županija ili utvrda“.  HDZ je od ove županije napravio jednu od najsiromašnijih županija na Jadranu i gotovo po svemu smo na začelju. Koji veliki projekt je županija pokrenula da poveća kvalitetu života svojih građana? Današnja županijska uprava služi isključivo kao zavod za zapošljavanje poslušnih kadrova.  Pa pogledajte samo koliko naša županija izdvaja za plaće svojih djelatnika.  Po tome smo u vrhu u Hrvatskoj.

Može li se u Kini govoriti o korupciji na hrvatski (ili na kineski) način?

Nijedna zemlja svijeta nije amnestirana od pojave korupcije. Definitivno da je ima u Kini baš kao i u Hrvatskoj ili u nekoj drugoj zemlji EU. Pitanje je samo s koliko se žara pojedine državne administracije žele boriti protiv korupcije i koliko su u tome uspješne.

Korupcija je vražje kolo u koje se nikad nisam dao upregnuti

Jeste li u ovih desetak godina, koliko ste prisutni u politici, ikad bili suočeni s pokušajem podmićivanja ili neke vrste „reketa“?

Da, bio sam suočen s pokušajima da me se kupi u početku, kada su pojedinci mislili da sve u ovoj zemlji funkcionira po modelu kupi-prodaj. Ali, taj model kod mene nikad nije i neće upaliti. Brzo se sazna tko je na tržištu i koliko tko „vrijedi“ , kao što se sazna i tko nije u tom kolu. To kolo je vražje kolo i samo je pitanje dana kada ćeš za to odgovarati. To je moja filozofija zahvaljujući kojoj  imam jako miran san.

Kakve su vaše prognoze za Hrvatsku? Ima li nade da skoro izađemo iz krize, s obzirom na poražavajuće pokazatelje koji frustriraju naciju?

Već sam rekao da je primarna zadaća ove Vlade uvođenje reda,  jer bez reda nema ni napretka. U ovoj zemlji godinama je sve funkcioniralo po modelu rođačkih veza: zapošljavanje, dodjela poslova bez natječaja, opraštanje poreznih dugova, dopuštanje lopovluka… Treba vremena da prodišemo i vjerujem da će to biti uskoro.

 

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI