Neovisni novinarski portal
15.5.2021.
IZDVOJENO
foto: HGSS

HGSS spašavao zmiju, tvora i pauna, Ministarstvo poljoprivrede demantira ‘gomilu dezinformacija’

foto: HGSS

GSS spašava životinje3

Ministarstvo poljoprivrede oglasilo se priopćenjem zato jer se, kako se ističe, ‘društvenim mrežama i elektronskom poštom širi gomila dezinformacija koje uzbunjuju širu javnost, a vezano uz zbrinjavanje životinja i stanje na poplavljenim područjima. Stoga, kažu, ”ovim putem dajemo pojašnjenje kako bismo dobronamjernim sugrađanima omogućili nesmetano sudjelovanje u pomoći stradalim područjima’ Evo tog priopćenja u cijelosti:

Na poplavljenom području nije proglašena karantena i nije naređeno ubijanje zaostalih životinja.
Pojašnjenje: Određeni dijelovi poplavljenih područja zatvoreni su za civile jer je na tim dijelovima zbog opasnosti naređena prisilna evakuacija. Od 19. svibnja 2014. zabranjeno je kretanje poplavljenim područjima bez dozvole Ministarstva unutarnjih poslova. Stručne službe i službe spašavanja i dalje provode evakuaciju životinja i obilaze poplavljeno područje.
Foto Facebook

Foto Facebook

Lovci nisu dobili nalog ubijati divljač i životinje koje se još uvijek nalaze na poplavljenom području.
Pojašnjenje: Lov i odstrel divljači strogo je zabranjeno u vrijeme i na području poplava jer je divljač, u bijegu pred vodenom bujicom iznimno osjetljiva. Lovci se redovito uključuju u pomoć pri zbrinjavanju divljači i premještanju na sigurna područja, hranjenju i praćenju zdravstvenog stanja. Lovci po potrebi također sudjeluju i u evakuaciji stoke i ostalih životinja na poplavljenim područjima.

 

foto: HGSS

foto: HGSS

Životinje spašene s poplavljenih područja neće završiti u klaonicama i ministar Tihomir Jakovina nije i neće donositi takvu odluku.
Pojašnjenje: Domaće životinje koje su spašene i koje se još uvijek spašavaju s poplavljenih područja smještaju se u za to pogodne prazne objekte privatnih vlasnika koji su velikodušno ponudili svoju pomoć. Ovom im prilikom na tome još jednom zahvaljujemo. Također, spašenim životinjama utvrđuju se vlasnici i o tome se vodi evidencija, prati se njihovo zdravstveno stanje. Stočnu hranu ponudili su poljoprivrednici iz cijele Republike Hrvatske. I njima smo zahvalni na pomoći.

 

GSS spašava životinje1

Kućni ljubimci se ne ubijaju i nije zabranjena njihova evakuacija.
Pojašnjenje: Ministarstvo poljoprivrede uputilo je danas apel udrugama ljubitelja životinja i volonterima jer nedostaje smještajnih kapaciteta za zbrinjavanje kućnih ljubimaca s poplavljenih područja o kojima vlasnici trenutno ne mogu brinuti. Iznimno je važno da se svi privremeni udomitelji jave dežurnim veterinarima radi evidencije i utvrđivanja vlasništva životinja. Također, na terenu nedostaje i hrane za spašene pse i mačke. Donatori se mogu javiti kriznim stožerima u poplavljenim mjestima radi dostave pomoći.
Ministarstvo poljoprivrede redovito objavljuje dostupne i provjerene informacije o stanju na poplavljenim područjima na svojim web stranicama i putem medija.

HGSS-ovci  kao Noina barka

Dobro je poznato kako su golemi doprinos u spašavanjima dali i dalje daju članovi Hrvatske gorske službe spašavanja. Hoće li se nakon ovakve katastrofe hrvatske vlasti ipak dosjetiti i shvatiti kolika je važnost HGSS-a, te će adekvatno podržati i financirati njihov radu budućnosti, što do sada nije bio slučaj, unatoč njihovoj nezamijenjivoj ulozi. HGSS-ovci su, poput Noine barke, dakako, spašavali i životinje, o čemu govori jedan doista neobičan slučaj u kojem su u isto vrijeme spašavali  zmiju, tvora i pauna (!).
– Na terenu se nalazi 40 gorskih spašavatelja iz osam stanica koji neumorno rade na području Račinovaca, Gunje i Rajeva Sela. HGSS-ovci su raspoređeni u više timova koji spašavaju životinje uz pomoć čamaca, a tri tima nalaze se s pripadnicima HV-a na njihovim amfibijama uz pomoć kojih spašavaju stoku. Tri čamca spašavaju kućne ljubimce, pa se danas dogodilo da se u čamcu istovremeno nađu između ostalih životinja i zmija, tvor i paun. Na ovim čamcima koji su trenutno u Gunji, uz spašavatelje se nalaze i volonteri. Jedan tim s čamcem se nalazi u bazi u Drenovcima i u pripravnosti je za hitne slučajeve. Jako puno posla  imamo sa životinjama. Naime, čamcima prevozimo sve mačke i pse na koje naiđemo i dalje ih na skrb predajemo udruzi za zaštitu životinja. Tako je jedan od kolega u čamcu u jednom navratu prevozio 15 pasa.  Također, spašavatelji iz poplavljenih štala transportiraju stoku do vojne amfibije koja ju prevozi na prihvat na sigurno područje. Na terenu su i dva zapovjedna vozila, te još dva vozila HGSS-a namijenjena za prijevoz osoba na područje Rajeva Sela. Iako umorni, spašavatelji i dalje rade bez prestanka, a svoju zahvalnost iskazali su lokalnom stanovništvu, volonterima, članovima Crvenog križa i vojsci s kojima imaju odličnu suradnju i međusobnu potporu – kažu HGSS-u.
O akcijama HGSS-a, čijim fotografijama ilustriramo ovaj tekst, proteklih dana snimljen je i kratki video kojega možete pogledati na dnu teksta.

 


VEZANE VIJESTI