Neovisni novinarski portal
9.5.2021.
EKOLOGIJA
Foto: HGSS

Epidemiolog Smoljanović o polavama:
” Vjerujem da neće doći do prodora fekalija u vodovodne cijevi”!

Foto: HGSS

Najveći javno-zdravstveni problem koji prijeti od poplavljivanja Slavonije je onaj koji dolazi od vodovodnih instalacija. Ukoliko nadležne službe, a ponajprije se to odnosi na Hrvatski zavod za javno zdratvstvo, kvalitetno odradi taj dio posla, u što se ne sumnja, posljedica u vidu epidemije neće biti.

Prof. dr.sc. Mladen Smoljanović

Prof. dr.sc. Mladen Smoljanović

Prof. Mladen Smoljanović sa Medicinskog fakulteta u Splitu za portal Tris pojašnjava od kolikog je značaja kvalitetno održavanje vodovodnih cijevi koje u ovoj popolavnoj situaciji moraju biti pune vodom.

Ne smije se dozvoliti da se vodovodne cijevi isprazne, odnosno da se ventili zatvore. Cijevi moraju kontinuirano biti pune i pod predtlakom kako bi se na taj način spirječilo prodiranje fekalija u vodovodnu mrežu. Osim toga, nužno je pojačano klorirati vodu jer je to garancija da neće doći do epidemije uzrokovane vodom. Izjave mjerodavnih idu u smjeru kvalitetno odrađenog posla, kaže prof. Smoljanović.

Zahvaljujući brzom angažmanu žitelja potopljenih sela, vojci, policiji, GSS-u, volonterima i drugima koji su se uključili u plemenitu akciju pomaganja ugroženom stanovništvu istočne Hrvatske, evakuirano je svo stanovništvo i gotovo 80 posto životinja. Poplavljenim područjem ipak plutaju brojni životinjski leševi, ponajviše svinja, peradi…Asanacija terena je već započela, ali će se pravi razmjeri štete vidjeti nakon povlačenja vode u riječna korita.

Prof. Smoljanović ističe kako Hrvatska, na žalost, ima velikog iskustva u tretmanu terena od uginulih životinja, a iskustvo je stečeno u Domovinskom ratu. Posao asanacije terena, po njemu, se zasad kvalitetno odrađuje. Vjeruje u veterinarsku struku i sposobnost veterinara koji na zoohigijenski način odlažu uginula životinjska trupla.

HGSS

HGSS

Na upit koliko se stanovništvo Slavonije mora bojati štakora prof. Smoljanović odgovara  kako ni tu ne vidi poseban problem, posebice ukoliko ne dođe do direktnog kontakta štakora s ljudima.

Štakori i drugi predatoru koji se hrane strvinama, ujedno rade i asanaciju, međutim kako su oni filantropi, odlaze među ljude pa može doći do problema koji su, inače uobičajeni. Treba voditi računa da se ne dođe u kontakt sa izmetom štakora koji bi mogao zagaditi namirnice koje nisu termički obrađene ili, primjerice dospiju u bunarske vode. Štakori, inače bježe od ljudi pa ni tu ne vidim neku veću opasnost.Što se tiče vode iz bunara, posebice onih koji su poplavljeni, ona se ne smije  piti bez dobrog prokuhavanja. Važno je da se o mjerama predostrožnosti  informira svo stanovništvo.

Meteorolozi su do ostatka tjedna najavili velike temperaturne skokove koji sa sobom nose nove probleme poplavljenom području.

HGSS

HGSS

Sa visokim temperaturama zraka voda će se postupno povlačiti, ali će se na mjestima duže vrijeme zadržati lokve sa vodom koje su idealno mjesto za razmnožavanje komaraca. U takvim stajačicama  brzo će se razvijati ličinke, a temperatura zraka koja će skokovito rasti, samo će pogodovati njihovom brzom rastu. Na mjestima gdje nema kuća nužno je izvršiti dezinsekciju i to iz zraka i sa aparatima sa kopna. Dezinsekciju, inače treba poduzeti tek kad se razvije bacilus turigiensis koji djeluje larvicidno, a treba ga ubaciti u vodu. Nakon toga slijedi insekticidni tretman odraslih ličinki. Osijek je dosta jak na ovom području pa vjerujem da će se sve obaviti kako treba.

Poznato je da sunčeve zrake na mulj i blato koje će ostati na terenu nakon povlačenja vode, djeluje mikrocidno. Zemlja na kojoj se izlije rijeka postaje plodnija pa, eto i neke koristi od poplave.

 Priroda i kad radi štete , radi nešto korisno. Gledajući snimke sa poplavljenog područja nisam mogao, a ne uočiti, da su potopljene nove kuće. Starijih nisam vidio. U prošlosti se kuće nisu gradile na područjima na kojima su rijeke plavile niti na mjestima klizišta. Podsjećam da su i zimus na Banovini stradale novogradnje. Prioda ima svoje zakonitosti i prirodu treba uvažavati i istraživati je, na kraju će epidemiolog prof. Smoljanović.


VEZANE VIJESTI