Neovisni novinarski portal
25.7.2021.
EKOLOGIJA
‘Zelena čistka’ – milijuni volontera u jednom danu očiste smeća kao vlasti u tri godine

‘Zelena čistka’ – milijuni volontera u jednom danu očiste smeća kao vlasti u tri godine

zelena_cistka_1334565518

Zelena čistka – tako se zove akcija u kojoj se jednom godišnje okupe volonteri i čiste smeće koje su njihovi susjedi bacili negdje u prirodu, a ne u kante i kontejnere. Tako se iznova okuplja ‘i mlado i staro’ kako bi iz potoka, šumaraka, s plaža, iz jezera, livada i šipražja sakupljali i vadili odbačene bojlere, kaučeve, televizore, boce, WC-školjke, građevinski, kućni i svakojaki otpad. Veseli volonteri se na jedan dan zabave, ručaju u prirodi, nadišu se svježeg zraka, druže se, učine nešto korisno i slatko premoreni se vrate kućama. Na žalost, već sljedeći dan lokalni građevinski poduzetnik istrese tri kamiona otpadne ‘šute’ u granicama nacionalnog parka, obližnja tvornica zagadi vodu, stari štednjak završi u moru… i tako dalje.

Jastrebovi i Runolisti (specijalci i Slovenci) na rijeci Čikoli

Što je – tu je. Nakon kontinuiranog zagađivanja ili ‘crne prljavke’, kako bi to mogli nazvati, stiže – ‘zelena čistka’. Tako već danas u Nacionalnom parku Krka zajedno s volonterima iz Udruge specijalne policije iz Domovinskog rata „Jastrebovi“ Šibenik, volonterima Slovenskog kulturnog društva dr. France Prešern (sekcija Ljubitelji prirode Runolist) Šibenik i lokalnim stanovništvom, čiste nelegalno odlagalište otpada između naselja Ključ i srednjovjekovne utvrde Ključica na rijeci Čikoli, nedaleko od granice Parka.

Tvrđava Ključica (foto: NP Krka)

Tvrđava Ključica (foto: NP Krka)

– Kroz akciju Zelena čistka 2014 . sanirat će se nelegalno odlagalište otpada površine oko 3 ha. Na odlagalištu se uglavnom nalazi sitni, srednji i krupni kućanski otpad, ali i ostaci građevinskog materijala – kaže mr. Katia Župan, rukovoditeljica Odsjeka za odnose s javnošću Javne ustanove Nacionalni park Krka.

Čisti, crtaj, pješači, igraj se…

Nešto dalje, uzvodno uz Krku, sprema se velika akcija povodom Zelene čistke: Ekološka udruga Krka Knin i građanska inicijativa Krčić je naš čisti uz pomoć pomagača iz drugih krajeva Hrvatske područje oko slapa na rijeci Krčiću, kod izvora rijeke Krke. Podsjetimo ukratko, inicijativa Krčić je naš okuplja brojne građane Hrvatske i iz inozemstva nakon što su otkrivene namjere HEP-a da na slapu Topoljac i na izvoru rijeke Krke gradi – hidroelektranu. Ta je zamisao izazvala sablazan javnosti, a posebice one stručne, koji su upozorili kako bi ta i ekonomski neopravdana zamisao mogla imati katastrofalne posljedice po okoliš i vodne resurse.

– Izabrali smo deponije otpada kod rijeke Krke i Krčića. Akciji su se već pridružile gradska tvrtka Čistoća i Zelenilo, Grad Knin, LAG Dinara 1831, Planinarsko društvo Troglav, KUD Kralj Zvonimir, SRD Krka Knin. Početak je u subotu u 9 h. Mjesto okupljanja je Ribarska kućica na Krčiću. Osim akcije čišćenja Krčića povodom planirane izgradnje HE na Krčiću organizirat ćemo i likovnu koloniju u 10 h, snimanje milenijske fotografije Šime Strikomana u 12 h, te dječju igraonicu na kojoj će se crtati slap Krčić. Osim toga slobodno na Krčiću pješačite, vozite biciklu, igrajte se s svojom djecom… – pozivaju Kninjani iz EUKK-e volontere da im se priključe i daju svoj doprinosu u zaštiti okoliša te se prijave na e-mail: ekoloska.udruga.krka@si.t-com.hr, ili na tel: 022 664 608.

Krčić (Foto H. Pavić)

Krčić (Foto H. Pavić)

Fascinantno: jednodnevnim čišćenjem uštedjeli 21,5 mil. eura (!)

Inače, Zelena čistka je zajednička jednodnevna akcija čišćenja divljih odlagališta otpada najveći je ekološki volonterski projekt u Hrvatskoj. Više o tom međunarodnom projektu možete doznati klikom OVDJE . Primjerice, u 2013. godini sudjelovalo je gotovo 50.000 volontera u 198 jedinica lokalne samouprave, a očišćeno je nešto manje od 4.000 tona otpada.

Ovogodišnja Zelena čistka je dio globalne akcije World Cleanup 2014 (Očistimo svijet 2014), koja okuplja aktivne građane i organizacije u najvećem  volonterskom projektu u povijesti čovječanstva, kako se to naglašava. Cilj je, dakako, u jednom danu ukloniti što veće količine ilegalno odloženog otpada, po ideji koja je 2008. godine potakla iz Estonije, od tamnošnje građanske inicijative Let’s do it! (Učinimo to!).

Marljivi Estonci su proredili akciju u kojoj je sudjelovalo u prvi mah čak 50.000 volontera, koji su u cijeloj zemlji, u jednom danu očistili 10.000 tona otpada s budžetom od 500.000 eura, dok bi u tzv. normalnim okolnostima državi za isti posao trebale 3 godine i više od 22 milijuna eura!

Usljed tog fascinantnog podatka koristi očito imaju i vlasti, jer posao za koji su plaćeni i obvezani netko drugi, tj. građani, obavljaju besplatno, pa akcija diljem svijeta postiže sve bolje rezultate. Tako je lani u njoj sudjelovalo preko preko 8 milijuna volontera iz preko 100 zemalja.

plava


VEZANE VIJESTI