Neovisni novinarski portal
5.5.2021.
GOSPODARSTVO
Prosvjed-Lamjana- foto HRT

V. Dragičević:
“Silovanje pravde” i “policijsko osvajanje” škvera “Nauta Lamjana”

Prosvjed-Lamjana- foto HRT

Angažiranje gotovo stotinjak specijalaca koji su dobili zadaću osiguranja primopredaje ovlasti sa starog na novog stečajnog upravitelja u brodogradilištu Nauta Lamjana u Kaliju na otoku Ugljanu, događaj je koji svakako zaslužuje temeljitu analizu.

Prosvjed-Lamjana- foto HRT

Prosvjed-Lamjana- foto HRT

Slanje pripadnika specijalnih postrojbi na „šačicu“ radnika koji strepe nad svojim radnim mjestom i nad egzistencijom svojih obitelji, uistinu je presedan koji govori o nemilosrdnom represivnom aparatu koji naoružane policajce šalje na goloruke radnike koji samo žele raditi i ništa više. A da su im radna mjesta itekako ugrožena pokazali su prvi potezi novog stečajnog upravitelja Alaina Khana kojeg radnici ne žele u škveru „ni pod razno“,  ali ih Trgovački sud nije ni pitao za mišljenje već je dosadašnjeg stečajnog upravitelja Ivana Rudu brzinski smjenio zamjerajući mu lažiranje putnih naloga, tj.prekoračenje od 12 kuna po izdanom putnom nalogu.

Što se krije u pozadini cijele priče, također će se brzo vidjeti jer se nekomu, očito jako žuri da ovaj škver koji na računu ima 2 milijuna kuna, a na vezu četrdesetak brodova za remont, gurne u likvidaciju i na istom mjestu izgradi veliki nautičko-apartmanski centar. Vlasnik Nautice Lamjane – britanski fond Jupiter, navodno baš to želi.

“Nauta Lamjana” sve brže klizi u likvidaciju

Radnici osporavaju ne samo stečajni postupak koji je po njima nepotrebno pokrenut prije tri godine već i dugovanja tvrtke. U bivšeg stečajnog upravitelja Ivana Rudu imaju povjerenje jer im je dao posao i postavio brodogradilište na noge, ali, to, očito nekomu ne odgovara pa Nauta Lamjana sve više ubrzava prema okončanju stečajnog postupka, ali ne u pravcu kojeg žele radnici, njih četrdesetak kojima su i članovi obitelji u ponedjeljak ujutro dali podršku u nastojanjima da ne dozvole ulaz u krug škvera novom stečajnom upravitelju. Bitku su izgubili jer je omjer snaga, radnika na jednoj i specijalaca na drugoj, prevagnuo u korist naoružanih „plavaca“ koji su četvoricu radnika priveli na ispitivanje, ali su ih kasnije brzo pustili na slobodu.

Prvi potezi stečajnog upravitelja-otkazi!

NAUTA_SUD_prosvjed-Nauta

Najnovije vijesti govore o novim nemilim događanjima ispred škvera na otoku Ugljanu. Radnici nisu ušli u krug poduzeća u kojeg je Khan ušao u pratnji desetak zaštitara i nekoliko „plavaca“. Njegov prvi potez bio je traženje pismene lojalnosti radnika koju je i dobio, međutim stvari su se zapetljale nakon što je Khan počeo mahati sa listom od desetak imena tvrdeći da je samo njih za daljnji rad preporučio bivši direktor Ivo Baljkas koji je to pred radnicima oštro negirao tvrdeći da je samo odredio koji će radnici raditi na kojem brodu i ništa više. Vidjevši nezadovoljstvo među okupljenim radnicima Khan je počeo bježati  usput uzvikujući kako su Baljkas i Mario Košta, inače sindikalni povjerenik, dobili otkaze a ostalim radnicima, dodao je, ugovor istječe 1. svibnja. Radnici su i dalje složni- ili će u škver ući svi ili nitko.

Alain Khan smatra kako su jučerašnja i današnja događanja inscenirana od strane sindikalista. Novinarima je rekao kako je danas namjeravao pozvati deseta radnika, a ostale po potrebi. Ukoliko se radnici ne budu odazivali spreman je, izjavio je pa pobjegao, angažirati kao koperante kako bi se posao obavio.

Policijsko “osvajanje” škvera

SMH-IS Vedran Dragičević-predsjednikVedran Dragičević, predsjednik Sindikata metalaca Hrvatske u izjavi za portal TRIS kaže kako nije bilo nikakve potrebe za nemilom akcijom specijalaca koja je za njega bila veliko iznenađenje i sramota za cijelu Hrvatsku.

– Došli su po noći i u hipu „osvojili“ brodogradilište, a morskim putem doveli su i stečajnog upravitelja tako da tu nismo mogli ništa napraviti.

Novi stečajni upravitelj u škver “nije uša ka čovik”

– Angažiranje specijalaca bilo je neprimjerno i sve ovo što se događa u Nauti Lamjana predstavlja „silovanje pravde“. Novi stečajni upravitelj Khan nije u brodogradilište „uša ko čovik“ i to je to –  slikovito će Dragičević.

Dodaje da je Hrvatska pravna država do ove intervencije i stečajnog postupka ne bi ni došlo. Unatoč svemu, veli, vjeruje da će pravo i pravda pobijediti jer da u to ne vjeruje ne bih se ni bavio ovim poslom.

Što bi se po vama sada trebalo dogoditi da se stvari počnu rješavati na zadovoljavajući način za radnike?

Stvari treba najprije vratiti na sami početak, tj. poništiti stečajni postupak, a mi smo spremni prihvatiti i predstečajnu nagodbu i u dogovoru s vjerovnicima riješiti probleme oko svih sporova. Što se tiče Erste banke  mogu samo reći da smo pokrenuli sudski spor i vjerujemo kako su velike šanse da spor i dobijemo. Ne vidim prepreke oko dogovora sa svima i bez sudova. Sada čekamo reakciju pravne države.

Zamoljen da prokomentira brzi postupak Trgovačkog suda kad je u pitanju Nauta Lamjana, Dragičević kazuje kako “sumnja u umreženost suda i onih koji žele graditi apartmane na mjestu brodogradilišta“.

Premijer Milanović upitan u ponedjeljak u Rijeci o nužnosti slanja specijalaca na škverane, odgovara kako to pitanje nije za njega, a bome, zaključio je, ni za šefa policije.

– Policija radi ono što joj kaže sud ili DORH. Policija ne razmišlja o tome, ona to provodi. Ni ja ni ministar ne upravljamo policijom –  izjavio je prvi čovjek Vlade i “ostao živ”.

 

 


VEZANE VIJESTI