Neovisni novinarski portal
17.5.2021.
KULTURA / UKRATKO
Šibenska udruga se zahvaljuje medijima – stigla im pisma predsjednika RH i ministra turizma

Šibenska udruga se zahvaljuje medijima – stigla im pisma predsjednika RH i ministra turizma

Društvo predsjedniku poklanja šibensku kapu na tvrđavi Barone

Društvo predsjedniku poklanja šibensku kapu na tvrđavi Barone

Šibenskoj udruzi građana, Društvu za očuvanje šibenske baštine Juraj Dalmatinac, pristigla su dva pisma potpore: jedno od predsjednika RH dr. Ive Josipovića i drugo od ministra turizma Darka Lorencina, kako javljaju.

– Članovi Društva svjesni su da je suvremeni pristup održavanju baštine moguć jedino kroz uključivanje novih, interaktivnih sadržaja i održivo korištenje samih spomenika kako bi se građevine sačuvale od propadanja i privukle suvremene turiste kojima treba pružiti i kvalitetniju turističku ponudu. Budući da ovakva obnova zahtijeva značajna materijalna sredstva članovi Društva svjesni su da je potrebno projektu pristupiti cjelovito, obuhvativši obnovu svih utvrda kako bi se u konačnici objedinilo i njihovo upravljanje i predstavljanje kao prepoznatljiv turistički proizvod grada Šibenika – stoji u pismu dr. Ive Josipovića, uz čestitke Društvu i izraženo vjerovanje kako će hrvatske institucije pomoći ovakve projekte.

Pismo dr. Josipovića

Pismo dr. Josipovića

Podsjetimo, predsjednik RH u svojem Uredu primio predstavnike DJD-a u veljači ove godine i upoznao se s djelovanjem udruge građana i projektima koje su pokrenuli, pa je na njihov poziv je prije deset dana posjetio Šibenik i povijesnu utvrdu Barone, za koje su Grad Šibenik i DJD dobili milijun eura bespovratnih sredstava iz EU fondova za projekt obnove i uređenja tvrđave ukupne vrijednosti 1,4 milijuna eura. Nadalje, iz DJD-a ističu i kako im je, nakon predstavljanja djelovanja i projekata DJD-a u Ministarstvu turizma u Zagrebu, ministar turizma Darko Lorencin također poslao pismo potpore.

– Ministarstvo turizma prepoznaje i cijeni Vaš rad i ulogu u očuvanju kulturne baštine i tradicijskih vrijednosti šibenskoga kraja u svrhu njihove zaštite, daljne afirmacije i turističke valorizacije.Stoga, pružamo punu podršku Vašim nastojanjima u uređenju i objedinjavanju sve četiri šibenske utvrde u jedinstvenu kulturnu turističku ponudu, kako grada Šibenika, tako i Hrvatske u cjelini – navodi se u tom pismu koje je potpisao ministar Darko Lorencin.

Pismo potpore ministra turizma Darka Lorencina

Pismo potpore ministra turizma Darka Lorencina

Društvo Juraj Dalmatinac u svom priopćenju zahvaljuje predsjedniku RH i ministru turizma na iskazanom povjerenju, potporama i čestitkama, ali posebno zahvaljuju i medijima jer, kako ističu, ‘bez vaše potpore i stalnog praćenja zajedničkog djelovanja glavnina zadaća koje su pokrenute i obavljene zasigurno ne bile tako brzo i uspješno ostvarive.’


VEZANE VIJESTI