Neovisni novinarski portal
13.5.2021.
KULTURA / POLITIKA
Osnovan klaster privatnih gimnazija Dalmacije

Osnovan klaster privatnih gimnazija Dalmacije

U klaster pod nazivom ‘Adriatic International School’ uz Šibensku privatnu gimnaziju, uključile su se Dubrovačka privatna gimnazija iz Dubrovnika i Jezična gimnazija ‘Pitagora’ iz Splita.

Klaster privatnih gimnazija (Foto H. Pavić) 019

Objedinjavanje privatnih gimnaziji s područja Dalmacije u klaster na konferenciji za novinare u Šibeniku obznanili su ravnatelj Dubrovačke privatne gimnazije Tomislav Franušić, ravnatelj Šibenske privatne gimnazije Zvonko Pešić, te Dragan Šupe i Dražen Pažanin iz Jezične gimnazije Pitagora iz Splita.

– Već duže vremena ove tri škole surađuju. Temeljni cilj bio je otvoriti novu organizacijsku mrežu, a objedinjavanje u klaster je samo prvi korak u cilju utemeljenja zajedničke obrazovne utanove s jedinstvenom upravom i tri zasebna odjela, koja će sačuvati sve svoje posebnosti. U okrupnjavanje se ide po uzoru na druge europske zemlje i njime se pojačava se stupanj stručnosti, a istovremeno omogućava pozicioniranje u Europskoj uniji na lakši, bolji i jednostavniji način. Na taj način omogućit ćemo ne samo lakše kandidiranje projekata i pristup novcu, nego ćemo osigurati i mobilnost naših učenika i nastavnika – rekao je Pešić.

Predstavnici novog klastere također su objavili da je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta  metodi odobrilo dvojezičnu CLIL metodu učenjia, koja se u ovim školama počinje provoditi na jesen. Za početak će se održavati nastava iz povijesti provoditi na engleskom i hrvatskom jeziku, a u perspektivi i iz drugih predmeta i na drugim jezicima. Ova metoda, rekao je voditelj CLIL-a Dragan Šupe, dodatno će omogućiti mobilnost naših učenika i studenata.

Klaster privatnih gimnazija (Foto H. Pavić) 013


VEZANE VIJESTI