Neovisni novinarski portal
18.5.2021.
POLITIKA
Hrvatski MIG-21 (Wikipedia)

Nije šala:
dva hrvatska MIG-a su ispravna, a iz Ukrajine se vraćaju kopnenim putem

Hrvatski MIG-21 (Wikipedia)
Hrvatski MIG-21

Hrvatski MIG-21

Evo jedna dobra vijest za hrvatske oružane snage, a nema veze s Prvim travnjem i pripadajućim šalama. Naime, nakon što je pažnju hrvatske javnosti izazvao slučaj remonta hrvatskih borbenih zrakoplova u nemirima pogođenoj Ukrajini, a koji se produljio znatno više od dogovorenog roka, iz MORH-a sada izvještavaju kako se zrakoplovnoj zavrzlami nazire kraj. Uskoro stižu dvije od pet prizemljenih letjelica, ali ne leteći zrakom, nego kopnenim putem, kako vele.

Leteće testiranje: obavljeno

– Na dva zrakoplova tipa MIG-21 BIS koji se nalaze na remontu u Odessi u Ukrajini, uspješno su završeni testni letovi, kao i sve faze pregleda stručnog tima Ministarstva obrane RH.  U tijeku je završetak preliminarnog prijema i pregleda remontne dokumentacije za dva zrakoplova tipa MIG-21 BIS, te su počele pripreme za njihovu dopremu u RH koja se očekuje tijekom slijedeća dva tjedna. Kako je i planirano, zrakoplovi će se u Hrvatsku transportirati kopnenim putem. Nakon testnih letova brigadira Ivana Selaka na dva zrakoplova MIG-21 BIS, tijekom proteklog tjedna i u ponedjeljak, 31. ožujka 2014. potvrđeno je da su problemi s navigacijom, odnosno kursnim sustavom, u potpunosti otklonjeni  – kažu u Samostalnoj službi za odnose s javnošću i izdavaštvo MORH-a.

O prijeporima oko hrvatskih MIG-ova i bojazni za njihovu sudbinu smo na TRIS-u (link)izvještavali i ranije, kao i o  glasinama kako je Hrvatska zatražila pomoć susjednih zemalja (Mađarske) u zaštiti svoga zračnog prostora (link). No gotovo je s time, čini se. Zrakoplovstvu se namiguje sreća: hrvatski MIG-ovi se napokon  vraćaju kući i  polako ‘migolje’ iz Ukrajine…

MORH: Serviserima će se naplatiti kazne  zbog kašnjenja

Naime, iz MORH-a  sada najavljuju skori sretni povratak u domovinske hangare i za preostala tri zrakoplova čiji servis i dalje traje.

– Završetak testnih letova na preostala tri od pet dokupljenih zrakoplova MIG-21 BIS i završna podešavanja, očekuju se tijekom ovoga tjedna.  Još jednom ističemo kako je isporučitelj, ukrajinska strana, odgovorna za zrakoplove sve do potpisivanja dokumenata o završnom prijemu u Hrvatskoj. Završni probni letovi na zrakoplovima bit će obavljeni u Hrvatskoj nakon čega će MORH obaviti jednodnevni završni prijem zrakoplova i dokumentacije, te službeno zaprimiti zrakoplove. Sukladno potpisanom ugovoru, MORH će u ugovorenom roku platiti ugovorenu cijenu za zrakoplove tek nakon njihovog završnog prijema u Zagrebu, uz primjenu svih elemenata ugovora. To obuhvaća i zaračunavanje i naplatu ugovorne kazne za kašnjenje u isporuci za svaku pojedinu stavku koja je predmet ugovora. Ukrajinski partneri su već najavili da će sve svoje obveze ispuniti u potpunosti, bez obzira na situaciju u Ukrajini – kažu MORH-ovci.

MIG-21 u hangaru čeka servisere

MIG-21 u hangaru čeka servisere

 

 

 

 

 

 

 


VEZANE VIJESTI