Neovisni novinarski portal
14.5.2021.
UKRATKO
Tonino Picula (foto: Facebook)

Tonino Picula, br. 5:
“Ovo je prilika biračima da odluče je li redosljed trebao biti takav”

Tonino Picula (foto: Facebook)
Tonino Picula (foto: Facebook)

Tonino Picula (foto: Facebook)

SDP-ov zastupnik u EU parlamentu, Tonino Picula, protivno prevladavajućem mišljenju javnosti, zadovoljan je s petim mjestom na SDP-ovoj, koalicijskoj listi za europarlamentarne zastupnike. Tako je barem ustvrdio gostujući u HRT-ovoj emisiji “Nedjeljom u 2”. Doduše, ne krije da drži kako je zaslužio biti prvopozicioniran, ali niža rangiranost za njega je izazov i prilika da se “ponudi biračima”. Naime, s obzirom da je riječ o preferencijalnom izbornom sustavu, i s nižeg mjesta na listi moguće je, voljom birača, izbiti u sam vrh, što bi besumnje bila prava pobjeda.

Upravo zbog toga Tonino Picula, koji se deklarira kao zagrebački Šibenčanin, ovu, pomalo neobičnu situaciju smatra izazovom. A razočaran bi bio, kako je kazao, da na prvoj poziciji nije bio ni Neven Mimica ni on, nego netko treći. Ovako, ne misli da se postavljenjem Mimice za nositelja liste laže birače, jer je riječ o kanidatu koji dužnost eurozastupnika ne može konzumirati s obzirom da je član Europske komisije, jer, kako je objasnio, takvih će slučajeva na izborima za novi saziv EU parlamenta biti puno.

Zašto je Picula na petom, a ne bar na drugom mjestu koalicijske “kukuriku” liste za EU parlament, s obzirom na najveći broj preferencijalnih glasova koje je osvojio u lanjskim izborima, pitanje je koje mediji konstantno problematiziraju zadnjih dana.  Odgovor na to “pitanje svih pitanja” možda leži u priznanju Picule da sa šefom SDP-a Zoranom Milanovićem već duže vrijeme nema komunikaciju. – Da, istina je , nismo se čuli od travnja 2013.- potvrdio je Aleksandru Stankoviću europski zastupnik Picula, preuzimajući i na sebe dio krivnje zbog nastalog “prekida na vezama”.


VEZANE VIJESTI