Neovisni novinarski portal
2.8.2021.
EKOLOGIJA / GOSPODARSTVO
Dobro raspoloženi predstavljači projekata (Tonći Restović, Mihael Zmajlović i Nikola Krajtmajer)

Ministar:
Ovo je primjer kako raditi, planirati i razvijati se štiteći prirodno bogatstvo…

Dobro raspoloženi predstavljači projekata (Tonći Restović, Mihael Zmajlović i Nikola Krajtmajer)
Dobro raspoloženi predstavljači projekata (Tonći Restović, Mihael Zmajlović i Nikola Krajtmajer)

Dobro raspoloženi predstavljači projekata (Tonći Restović, Mihael Zmajlović i Igor Krajtmajer)

– Zadovoljstvo mi je objaviti da smo danas za financiranje iz strukturnih fondova Europske unije prijavili tri projekta u zaštićenim područjima vrijedna više od 100 milijuna kuna. Strateško opredjeljenje ministarstva je omogućiti kvalitetan suživot čovjeka i prirode, staviti zaštićena područja u funkciju održivog razvoja. Realizacijom ovih projekata podići će se turistički potencijal zaštićenih područja. Parkovi će postati generatori razvoja ne samo kraja u kojem se nalaze nego i šire regije – kazao je danas u Šibeniku ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović na predstavljanju projekata u zaštićenim područjima koji su prijavljeni za financiranje iz strukturnih fondova EU.

Tako su predstavljene sljedeće zamisli: projekti uređenja posjetiteljsko-edukacijskog centra u Puljanima u Nacionalnom parku Krka, izgradnje Geo info centra u Voćinu u Parku prirode Papuk i  uređenja posjetiteljskog centra Krasno u Nacionalnom parku Sjeverni Velebit. Ukoliko spomenuti projekti  budu prihvaćeni, što će se znati već krajem svibnja ove godine, bit će financirani sredstvima iz strukturnih fondova u iznosu od 95 do 99 %, vele u MZOIP-u.

Laboratoriji, škole u prirodi…

U bivšoj vojarni u Puljanima bio uređen posjetiteljski centar, koji će činiti objekt škole u prirodi namijenjenog najmlađim uzrastima, smještaj za  38 osoba, priručni laboratorij za volontere, znanstvenike i razne skupine posjetitelja (vidi prijašnji tekst na TRIS-u).

– Uredit će se i postav prirodoslovne zbirke, internet kafić s blagovaonicom, prateći vanjski sadržaji kao i dvije poučne staze, a investicija u Puljanima vrijedna je  nešto više od 40 milijuna kuna. Planirani početak realizacije je odmah po odobrenju projekta, tijekom ove godine. Nacionalni park Krka, uz projekt u Puljanima, očekuje još jedna velika investicija. To je projekt uređenje glavnog cestovnog ulaza u NP na Lozovcu koji je očekivane vrijednosti od gotovo 70 milijuna kuna. Projekt je u fazi pripreme, odnosno projektiranja, te će iduće godine biti prijavljen za financiranje iz europskih fondova – kako su pojasnili ministar Zmajlović i ravnatelj Nacionalnog parka Krka Tonći Restović.

Skradinski buk: jedna slika govori kao tisuću riječi (kapljica)

Nacionalni parka Krka godišnje posjeti oko 800 000 ljudi, te će otvoriti mogućnosti za daljnji razvoj turističkih i pratećih djelatnosti na tom području, pa se smatra kako će ostvarenjem navedenog projekta biti mjesta za još nekoliko desetaka tisuća posjetitelja. No kako u interesu zaštite prirode ne bi trebao biti preveliki broj posjetitelja, u Ministarstvu smatraju kako će stvaranjem novih sadržaja biti manji pritisak na Skradinski buk kojega posjećuje najviše gostiju. Ovime će se taj prirodni fenomen zaštititi od negativnih utjecaja prekomjernog turizma, pretpostavljaju u Ministarstvu.

Novosti i u Krasnome i u Voćinu

Kako se nadalje pojašnjava u NP Sjeverni Velebit će se urediti posjetiteljski centar u Krasnom, a njime će se obnoviti postojeće građevine i urediti centar što bi sve zajedno koštalo oko 36 milijuna kuna. U Parku prirode Papuk izgradit će Geo info centar u Voćinu s višenamjenskom dvoranom,  prezentacijskim prostorom s geološkim postavom, prezentacijom prirodnog bogatstva parka i kulturno-povijesne baštine. I ovaj će projekt koštati približno kao i dva prije navedena: oko 38 milijuna kuna.

– Ovo je najbolji primjer kako raditi, planirati i razvijati se štiteći prirodno bogatstvo, a istovremeno ga koristeći za napredak lokalne zajednice. investicije u sva zaštićena područja i upravljanje prirodnim vrijednostima u sklopu uspostave ekološke mreže Natura 2000 u Hrvatskoj iz strukturnih fondova EU iznose 800 milijuna. Njihova provedba obilježit će ovu godinu, ali i narednih nekoliko godina – izjavio je ministar Zmajlović.

Pretpostavlja se kako će se dio značajnog novca koji se privredi od posjeta velikog broja turista hrvatskim nacionalnim parkovima biti utrošen i za stroži nadzor i kontrolu ekoloških incidenata i onečišćenja vodotokova, mora i okoliša  koji se događaju ili se mogu događati u područjima koja graniče s nacionalnim parkovima. Primjerice, onemogućavanje velikog onečišćenja gornjeg toka rijeke Krke ili njezinih pritoka, kakvo se nedavno događalo u Kninu usljed istjecanja otpadnih tvari iz kruga tamnošnjeg tvorničkog postrojenja, a što može imati katastrofalni učinak na NP Krka, pitku vodu i obezvrijediti ulaganja predviđena projektom koji je predstavljen danas u Šibeniku.


VEZANE VIJESTI