Neovisni novinarski portal
15.5.2021.
KRONIKA 112
Vratili kuburu i dimnu bombu – policijski strip s bananom, kruškom i grožđem upozorava na oružje

Vratili kuburu i dimnu bombu – policijski strip s bananom, kruškom i grožđem upozorava na oružje

izbacite uljeza4Nakon eksplozivnih i vatrometnih blagdana konačno je nastupilo zatišje. S obzirom da su pirotehnička stredstva postala vrlo dostupna i jeftina, diljem Hrvatske su se posljednjih dana mogle vidjeti i čuti detonacije dosad neviđene količine razne pirotehnike, a vatromete donedavno svojstvene rijetkim svečanim događajima moglo se uočiti na ‘svakoj drugoj kući’. Unatoč stalnim upozorenjima iz MUP-a, mnogi su bili svjedoci pogibeljnog pirotehničkog divljanja, pa su rakete i vatrometi letjeli bez razumne kontrole na sve strane, često ‘ugrožavajući živote i zdravlje’, kako se to često kaže.

Srećom, nije bilo težih posljedica, a neki su, valjda zasićeni bezbrojnim eksplozijama proteklih dana i noćiju, te usljed činjenice da smo zemlja koja je nedavno proživjela rat i traume detonacija, čak 0dlučili neke opasne predmete donijeti sami u policiju – u novogodišnje jutro.

Takav je slučaj zabilježen u Umagu gdje su dvojica građana koji su željeli ostati anonimni predali  policijskom službeniku Policijske postaje Umag  jednu kuburu, dimnu bombu i oko 40 komada raznog streljiva.

No  uoči Nove godine je bilo i drukčijeg rukovanja bombama, pa je policija zabilježila kako je u Hrvatskoj Dubici nepoznati počinitelj postavio ručnu bombu na ulazna vrata kafića, a koju je uklonio 35-godišnji konobar.

Inače, iz MUP-a podsjećaju da akcija ”Manje oružja – manje tragedija’‘, koju Ministarstvo unutarnjih poslova provodi u suradnji s programom Ujedinjenih naroda za razvoj, još uvijek traje te da građani i dalje mogu predati zabranjeno oružje ili oružje koje posjeduju bez dozvole.

resize.aspx Novi slogan akcije je ”Izbacite uljeza”, a na temelju njega je osmišljen i istoimeni strip koji kroz dogodovštine glavnih likova brata i sestre, Mirkeca i Mirnice Znatiželjković (jabuka i kruška), gospođice Sigurnice (banana) i gospodina Povjerenka (grožđe) podučava o pravilima ponašanja pri susretu s oružjem i nepoznatim stvarima – kažu u MUP-u, a na dnu ovog teksta možete pronaći MUP-ovu brošuru ili pak  klikom na link na ovom mjestu.

– Apeliramo na građane da predaju oružje koje nedozvoljeno posjeduju, a pogotovo oružje koje je zakonom zabranjeno: automatsko vatreno oružje, vatreno oružje skriveno u drugim predmetima, vojne projektile s eksplozivnim punjenjem, eksplozivno oružje i njegove dijelove, streljiva s probojnim, eksplozivnim ili zapaljivim zrnima, vojno oružje i slično. Podsjećamo da se protiv građana, koji dragovoljno prijave zabranjeno ili dozvoljeno oružje nadležnom tijelu, neće pokretati prekršajni niti kazneni postupak. Građani koji žele predati oružje, ne trebaju donositi oružje u policijsku postaju, već mogu nazvati policiju na broj 192ili 0800 8892 te će na njihovu kućnu adresu doći stručni policijski službenici koji će takvo oružje preuzeti na siguran način  – ponavalju svoj apel iz MUP-a.

Usput, i dalje traje policijska akcija „Mir i dobro“ (do 8. siječnja), a kojom se nastoji spriječiti ranjavanje ljudi pirotehnikom u blagdanske dane. Osim toga, od danas, 2. siječnja, zabranjena je upotreba pirotehnike tzv. drugog i trećeg razreda, pa se oni koji je prodaju ili koriste mogu kazniti novčanim kaznama od 20 do 40 tisuća kuna (pravne osobe), a fizičke osobe mogu platiti kaznu od tisuću do  5.000 kuna.

indeksiraj

Brošura


VEZANE VIJESTI